Gözlerinizi Kış Sporlarına Hazırlayacak 6 Basit Yöntem

Kış mevsiminin vazgeçilmez aktivitesi olan kış sporları, meraklısı için büyük zevk. Bu mevsimde tatilinizi geçirebileceğiniz yerlerin başında da tabii ki kayak merkezleri geliyor. Ancak kış sporları yaparken fiziksel olarak korunmak kadar yüz ve gözleri korumakta fazlasıyla önemli. Gözlerinizi kış sporlarına hazırlayacak 6 basit yöntemi Dünyagöz Feneryolu’ndan Op. Dr. Hakan Kahraman açıklıyor.

Gözlerinizi Kış Sporlarına Hazırlayacak 6 Basit Yöntem
08 Ocak 2019 - 00:37

Havaların soğumasıyla birlikte spor yapmak zor olsa da sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor. Özellikle açık havada yapılan spor, mevsimsel depresyonu engellemekle kalmıyor daha sağlıklı ve formda hissetmenize de yardımcı oluyor. Ancak kış sporları yaparken fiziksel olarak korunmak kadar yüz ve gözleri korumakta fazlasıyla önemli.

Gözlerinizi kış sporlarına hazırlayacak 6 basit yöntemi açıklayan Op. Dr. Hakan Kahraman, “Göz sağlığında problemler, virüs ve bakteri tabanlı hastalıklar sebebiyle kış aylarında artış gösteriyor. Özellikle hava kirliliği olan kapalı ortamlarda sıklıkla bulunmak, yoğun rüzgâra maruz kalmak ve yüksek dereceli ısıtıcılar gözde nem kaybına yol açabiliyor. Bu mevsimin vazgeçilmez aktiviteleri arasında yer alan kış sporlarında da göz ve göz çevresi sağlığı açısından aynı hassasiyeti göstermek gerekiyor. Öncelikle nem dengesini korumak ve gözyaşı kalitesini artırmak önemli. Bunun için suni göz damlaları kullanmak, gözleri sıklıkla kırpmak ve sürekli ısı değişimine maruz kalmamanın yanında sağlıklı ve dengeli beslenmek de gerekiyor. Ayrıca kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanımı, alışkanlık haline getirilmelidir. Özellikle kayak yaparken koruyucu gözlük kullanmak, kardan yansıyan ışınların kornea yanığı dediğimiz rahatsızlıklara yol açmaması açısından önemli” dedi.

Gözyaşı kalitesini artırın

Gözlerimiz özellikle kış aylarında soğuk ve sert hava şartlarına maruz kalıyor. Bu gibi durumlar gözde kuruluk ve batma problemlerini ortaya çıkabiliyor. Kış sporları yapmadan önce önlem olarak kullanacağınız suni damlalarla gözyaşı kalitesini artırmanız faydalı olabilir.

Gözlerinizi sıklıkla kırpın

Gözleri sıklıkla kırpmak göz üst yüzeyinin nemlenmesini sağlar. Bu durum kuruluk ya da aşırı sulanma gibi rahatsızlıkları azaltır. Fazla soğuk ya da sıcağa maruz kaldığınızda gözlerinizi sıklıkla kırparak nem dengesinin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sağlıklı beslenin

Soğuk havalarda düşen vücut direnci, göz sağlığınızı da olumsuz etkiler. Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen ‘Konjonktivit’ halk arasında bilinen ismiyle ‘Göz Nezlesi’ ani bir salgın haline gelebiliyor. İşte bu sebeple vücut direncinizi artıracak besinler tüketip, dengeli beslenerek kendinize iyi bakmalısınız.

Sıklıkla ısı değişimine maruz kalmayın

Kış aylarında dışarısı çok soğukken, içeri girdiğimizde yüksek ısıya bir anda maruz kalabiliyoruz. Yüksek dereceli ısıtıcılar, kaloriferler ve klimalara gözümüzün direkt temas etmesi durumunda kuruluk, batma ve kızarıklık gibi sağlık problemleriyle karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle kış sporunuzu yaptıktan sonra soğuk havadan sıcak havaya geçerken dikkatli olmalısınız.

Ultraviyole ışınlardan korunun

Kış aylarında güneş kendini göstermese de zararlı ışınlarına gün boyunca maruz kalıyoruz. Kış sporları yapanlarda en çok görülen göz hastalıklarından biri olan Kar Körlüğü, kar ya da buzdan yansıyan ışınların korneanın dış tabakasına zarar vermesiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle ultraviyole ışınlara sürekli maruz kalmadığınızdan emin olun.

Doğru kayak gözlüğünü seçin

Gözünüzün yorulmaması için kayak gözlüğünüzü doğru hava koşuluna ve cam koyuluk oranlarına göre seçmeniz oldukça önemlidir. Koyuluk oranları Cat1 ile Cat4 seviyeleri arasında değişen bu gözlüklerden, 1. seviye olan light amplifier lens ve 2. Seviye olan amplifier lens normal hava şartlarında gözünüzü yormayacak lenslerdir. Ayrıca sarı renkli camlar sisli havalarda iyi olsa da normal hava şartlarında gözünüzü çok yorabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt Alımını Durduruyor!
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt...
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket