Gübretaş, zeytinde 4 kat verim artışı sağladı

Sektörün öncü şirketlerinden GÜBRETAŞ, bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında ve yurtdışında kurduğu model üretim alanlarındaki hasatlarda yüksek verim almaya devam ediyor...

Gübretaş, zeytinde 4 kat verim artışı sağladı
27 Ekim 2019 - 01:19

GÜBRETAŞ’ın zeytin tarımında verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Balıkesir’in Gömeç ilçesinde gerçekleştirdiği model üretim alanı uygulaması için de Hasat Günü etkinliği düzenlendi. Toprak analizi sonuçlarına göre hazırlanan bilinçli bitki besleme programı sayesinde arazide yağlık zeytinde ağaç başına 60 kg üzerindeki hasatla ‘var yılı’ndaki il ortalamasına oranla 2,5 kat ve Türkiye ortalamasına göre ise 4 kat verime ulaşıldı.

Sektörün öncü şirketi GÜBRETAŞ, geliştirdiği yenilikçi ürünlerinin yanı sıra özellikle bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleriyle de tarım sektörü için katma değer üretmeye devam ediyor. Geliştirdiği 20’ye yakın “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşidi ile tarımda verimlilik ve kaliteyi artırmayı hedefleyen GÜBRETAŞ, bu gübrelerin sağladığı sonuçları göstermek üzere her yıl Türkiye’nin farklı illerinde model üretim alanları kuruyor.

Bu yıl Türkiye’de 27 arazinin yanı sıra KKTC’de 2 ve Azerbaycan’da 1 noktada farklı bitkisel ürünler için örnek çalışmalar gerçekleştiren GÜBRETAŞ, toprak analizine dayalı bitki besleme programlarının uygulandığı bu arazilerdeki sonuçları hasat döneminde bölgedeki bilinçli üreticiler ile paylaşılıyor.

GÜBRETAŞ’ın bilinçli tarımla verim ve kaliteyi artırmak amaçlı düzenlediği bu etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Balıkesir’in Gömeç ilçesindeki bir zeytin bahçesinde düzenlenen hasat günü etkinliğinde, bilimsel yöntemlerle zeytin tarımında ulaşılan verim sonuçları paylaşıldı.

GÜBRETAŞ’ın uyguladığı dengeli bitki besleme programı sayesinde Gömeç’in Dursunlu Mahallesi’nde bir önder üreticiye ait 9 dekarlık arazide, yağlık zeytinde ağaç başına 60 kg üzeri hasatla ‘var yılı’ndaki il ortalamasına oranla 2,5 kat ve Türkiye ortalamasına göre 4 kat verime ulaşıldı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada GÜBRETAŞ’ın bilinçli tarımı yaygınlaştırmak için yaptığı model üretim alanları çalışmaları ve bu arazilerden elde edilen sonuçlar hakkında da bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, şunları söyledi: “Geçen yıl 18 noktada yaptığımız model üretim alanı uygulamasının sayısını 2019 yılında katlayarak artırdık. Yaygın üretimi yapılan 13 çeşit tarımsal ürün için bu yıl toplam 30 farklı noktada model üretim alanı kurduk. Bu alanlardan 27 tanesi ülkemizin değişik noktalarında yapılırken, iki tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve biri Azerbaycan’da yapıldı. Bu model üretim alanlarındaki çalışmaların sonuçlarını ise hasat zamanı bölgedeki önder çiftçilerimiz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Zeytine elverişli iklim ve arazi koşullarına sahip olan Türkiye’nin zeytin üretimi ve ticaretinde dünyadaki en büyük 5 ülkeden biri olduğunu belirten Metin Özyürek, “Bu üründe sahip olduğumuz potansiyeli daha iyi değerlendirebildiğimiz takdirde zirveye yükselmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak mümkün. Zeytin ticaretindeki potansiyelimizi değerlendirmenin yolu verim ve kaliteyi arttırmaktan, bunun yolu da bilinçli tarımdan geçiyor” dedi.

Genel verim ortalamaları ile araziden elde edilen sonuçları karşılaştıran Özyürek, “TÜİK verilerine göre ülkemizde ‘var yılı’nda ağaç başı ortalama 16 kg yağlık zeytin hasadı alınıyor. Balıkesir il genelinde ağaç başına 26 kg ve Gömeç ilçe genelinde ağaç başı 30 kg ile Türkiye ortalamasının daha üzerinde verimler alınmakta, ‘yok yılı’nda ise bu oranlar düşmektedir. GÜBRETAŞ’ın uygulama yaptığı bu arazide ise ağaç başına 60 kg üzerinde verim bekleniyor. Yani bu model arazimizden Balıkesir il geneli ortalamasının 2,5 katı ve Türkiye ortalamasının ise yaklaşık 4 katı kadar verime ulaşıldı” diye konuştu.

Toprağı doğru işlemenin önemine de değinen Metin Özyürek, “Unutmayalım ki toprak da canlı bir varlık. Bu yüzden toprağa, ihtiyacını doğru ve bilinçli şekilde vermek önemli. Siz toprağın ihtiyacını karşılarsanız, toprak da size karşılığını verir. Ziraat mühendisi arkadaşlarımız önce bunun incelemesini yapıyorlar. Sonrasında ise toprak analizi sonuçlarına göre bitki neyi istiyor ve neye ihtiyacı var tespiti yapılıyor. Buna göre geliştirilen toprak reçeteleri uygulandığında yüksek verimlere ulaşılıyor” dedi.

Etkinliğe GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcıları Metin Özyürek ve Mesud ŞenkardeşlerTarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Müdürü Hilmi Tunahan Eyice ile ziraat mühendisleri ve bölgeden çok sayıda zeytin üreticisi katıldı.

Etkinlikte arazideki uygulama süreciyle ilgili görüşlerini paylaşan arazi sahibi Rahmi Kaptıkaçtı’ya günün anısına plaket verilirken, daha sonra katılımcılar zeytin bahçesindeki verimi yerinde inceledi. Bu sırada GÜBRETAŞ ziraat mühendisi Hakan Ermeç de bu bahçedeki model üretim alanı uygulamasının aşamalarıyla ilgili üreticilere bilgiler verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?