Güneş Çınar'dan, Gerçeklikle Kurgu Arasında Bir Arayış Serüveni
Güneş Çınar, modern kent yaşamının canlılar üzerindeki etkilerini sorguladığı “Bulutlardan Başka Her Şey” sergisi ile Adahan İstanbul’a konuk oluyor. 10 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında görülebilecek sergide kağıt işlerden heykele, resimden yerleştirmeye uzanan farklı tekniklerle üretilmiş eserler bir araya geliyor.
“Bulutlardan Başka Her Şey”
Adahan İstanbul’da 10 Ekim’de ziyarete açılacak sergi, çalışmalarında antroposen, yani insan çağını masaya yatıran Güneş Çınar’ın, günümüz kent ve çevre sorunlarını alegorik bir anlatım diliyle ustaca harmanladığı eserlerini bir araya getiriyor.
Sergi, adını Walter Benjamin'in "Hikaye Anlatıcısı" başlıklı makalesinde geçen bir cümleden alıyor. Toplumsal sarsıntıların yaşandığı dönemlerde, kurgunun özgürleştirici etkisinin bir sığınak oluşturduğu fikrinden yola çıkan sanatçı, gerçekliğin ötesinde yer alan karanlık, fantastik bir dünyanın izini sürüyor.
Metropol insanının yaşadığı gerilimlerden beslenerek neredeyse insanlık-sonrası bir kent portresi çizen ve kentin barındırdığı farklı mekanları kimi zaman mitolojik figürlerin de yer aldığı bir masal, rüya ya da kâbusun sahnesi olarak aktaran sanatçı, bu sahnenin başrol oyuncusu olarak hayvanları kullanıyor. Çınar, kente ait fragmanlar ve dokularla birleştirdiği fare, karga, kertenkele gibi hayvanlar ile insanın doğayla, kentle ve nihayetinde kendisiyle olan ilişkisini irdeliyor.
Sanatçı, kurgu ve gerçeklik arasında bir köprü kurduğu bu sergisini, Adahan İstanbul'un mekanında yer alan kuyu etrafında şekillendirerek, Lewis Carroll’un “Alice Harikalar Diyarı’nda” adlı romanındaki tavşan deliğine de atıfta bulunuyor. Kağıt, akrilik, metal, pleksiglas gibi farklı malzemelerle üretilmiş eserler, sergi mekanının ana alanı ile dört odasında izleyiciyle buluşuyor.
Güneş Çınar’ın “Bulutlardan Başka Her Şey” sergisi, 31 Ekim’e dek 12:00-19.00 saatleri arasında Adahan İstanbul’da ücretsiz ziyaret edilebilir.
Güneş Çınar (1980, İstanbul)
1998-2006 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü'nde önce lisans ardından yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2008-2013 yılları arasında aynı bölümde Sanatta Yeterlik programını tamamladı. İlk kişisel sergisini 2010 yılında, ikinci kişisel sergisini 2014 yılında Çağla Cabaoğlu Galeri'de açtı. İstanbul, İzmir, New York, Miami, Berlin, Basel, Pekin, Paris ve Salzburg’un aralarında bulunduğu pek çok kentte grup sergileri ve fuarlarda yer aldı, sempozyum ve workshoplara katıldı. "Sanatçı Yapıtlarında Bir Esin Kaynağı Olarak Nadire Kabineleri" başlıklı makalesi, 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları'nda yer aldı. Rüyalar, kabuslar, masallar ve kentten kesitler, Çınar’ın çalışmalarının çıkış noktasını oluşturan ana temalardır. Sanatçı kent ve kentli kavramını, kent yaşantısı içindeki bireyin korkuları, kaygıları, çelişkileri ve metropollerin getirdiği belirsiz, hiyerarşik ve karmaşık yapı üzerinden sorgular.