Güneş enerjisi yatırımları son yılların yatırım rekoruna koşuyor

Türkiye’de artan elektrik fiyatları, güneş enerjisi sektörünün öneminin her geçen gün daha da iyi anlaşılmasını sağlıyor...

Güneş enerjisi yatırımları son yılların yatırım rekoruna koşuyor
13 Nisan 2022 - 17:31

TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

GENSED-Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği, Türkiye’de yükselen elektrik fiyatlarına paralel olarak iş dünyasından gelen GES (Güneş Enerji Santrali) yatırımları konusundaki bilgi erozyonunun önüne geçmek, süreçlerin işleyişi konusunda iş insanlarını güncel tutmak için, "Endüstriyel Çatılarda GES Uygulama" seminerinin 18’incisini İzmir’de düzenliyor.

Türkiye’de artan elektrik fiyatları, güneş enerjisi sektörünün öneminin her geçen gün daha da iyi anlaşılmasını sağlıyor. Özellikle işletmelerden gelen yoğun GES yatırım talepleri nedeniyle yatırımcıların doğru bilgilendirilmesi ve mevzuattaki gelişmelerin aktarılması için GENSED seminerler düzenleyerek, bu konuda önemli hizmetler veriyor.

Türkiye’de güneş enerjisi sektörünü temsil eden en önemli derneklerden biri olan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED, "Endüstriyel Çatılarda GES Uygulama" seminerlerinin 18.cisini 20 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 13:00-16:30 arasında KOSBİ-İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin işbirliğiyle Kemalpaşa Özel Kocatürk Koleji Konferans Salonu’nda gerçekleştiriyor.

Seminerle ilgili açıklama yapan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, “AB Yeşil Mutabakatı kapsamında 2023’ten itibaren İhracatçı firmalara uygulanacak Sınırda Karbon düzenlemeleri, 2022 yılında artan Elektrik fiyatları ve Lisanssız GES yatırımlarının 4.Bölge Teşvikleri kapsamına alınması ile ilgili işletmelerden gelen yoğun GES kurulum taleplerini göz önünde bulundurarak 18’nci seminerimizi İzmir’de gerçekleştireceğiz. Bu seminerimizde İzmirli iş insanlarıyla yatırımları, mevzuattaki gelişmeleri ve değişiklikleri masaya yatıracağız’’ diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARI SON YILLARIN YATIRIM REKORUNA KOŞUYOR
Son günlerde yaşanan enerji fiyatlarındaki yüksek artışın mal ve hizmetlerin maliyetlerinde de artışa sebep olduğuna dikkat çeken Erkan, üretim ya da hizmet tesislerinin maliyetlerini belirleyen etkenlerin başında enerji fiyatlarının geldiğini belirterek, endüstriyel çatılardaki GES uygulamalarının, enerji fiyatlarının artışından kaynaklı ekstra maliyetleri azaltacağını söyledi.

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan enerji fiyatlarını göz önünde bulundurulduğunda, enerji maliyetlerinin üretimde önemli bir girdi haline geldiğini vurgulayan Erkan, ‘’Maliyetlerdeki yükseliş rekabetçi ortamı etkileyen bir faktör olmuştur. Bundan sonra da enerji fiyatlarının, artan enerji talebine bağlı olarak yükseleceği bir gerçektir. Oysa herhangi bir sanayi tesisi çatısına kurulacak bir GES yatırımının, orta vadeden itibaren çok önemli ekonomik katkı sağlayacağı kesindir. Santralin kendini finanse etme süresi 5 yılın altına inmiş bulunmaktadır. Kısa amortisman süresine sahip endüstriyel çatılara uygulanacak GES ile işletmeler giderlerinin çok önemli bir kısmını oluşturan enerji tutarından tasarruf ederek karlılıklarını artıracaklardır. Güneş panellerinin 25 yıl ömrü bulunduğu için amortisman süresi sonrasında 20 yıla yakın herhangi bir maliyet olmadan ücretsiz elektrik kullanabilecekler ve fazlasını da şebekeye vererek gelir elde edebilecektir. İş insanlarımızın bu konuda yatırımlarını hızlandıracaklarını görüyoruz. Güneşi değerlendirmeli, fayda elde etmeliyiz’’ dedi.

Yeni düzenleme ile çatılarında yeterli alana sahip olmayan işletmelerin aynı dağıtım bölgesinde kalmak şartıyla arazi üzerinde de GES kurulabileceğini belirten Erkan, tüketim amaçlı arazi GES kurulumlarının önünün açılmış olması ile GES yatırımlarının hızlanacağını ifade etti.

Seminere katılım için www.gensed.org  web adresini ziyaret edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?