"Hadi birlikte önyargıları kıralım; obeziteyle başa çıkalım!"

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği obezite hakkında kamuoyunu harekete geçiriyor...

"Hadi birlikte önyargıları kıralım; obeziteyle başa çıkalım!"
09 Ekim 2018 - 13:43

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), 11 Ekim ‘Dünya Obezite Günü’ nedeniyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, obezitenin, tedavisi mümkün kronik bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğine ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı önyargılara dikkat çekildi. TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, toplantıda ayrıca obezite konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattıkları “HADİ Birlikte” isimli dijital kampanyayı da tanıtarak, ilk destekleyen kişi oldu. 

11 Ekim Dünya Obezite Günü nedeniyle Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), “obezite” konulu bir toplantı düzenledi. toplantıda, tüm dünyada ciddi bir sorun haline gelmeye başlayan obezitenin, tedavisi olan kronik bir hastalık olduğu ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin çeşitli toplumsal önyargılara maruz kaldığı vurgulandı.

Toplantıda konuşan TEMD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, obezitenin birçok metabolik hastalık, mekanik ve psikolojik komplikasyonlara neden olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:  “Obezite, başta diyabet, hipertansiyon olmak üzere birçok komplikasyonla ilişkilidir. Obezite beklenen yaşam ömrünü de kısaltmaktadır. Mesela normal bir kişiye göre VKİ’si 30-35 olan birisi 3 yıl, VKİ’si 40’ın üzerinde olan birisi ise 10 yıl daha az yaşamaktadır. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime multidisipliner bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Maalesef toplumda obezite hakkında çok yanlış bir takım inanışlar ve davranışlar hakimdir. Obezite hastaları, hastalıklarının yanı sıra toplumdaki önyargılarla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Bu mücadele, başta hastanın ailesi olmak üzere, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla birlikte yürütülmeli ve önyargılar kırılmalı. Bu konuda farkındalık oluşturmak için ‘HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM’ diyoruz.”

TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise konuşmasında obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı önyargılara değinerek, şunları söyledi:

“Önyargılar, obez bireylerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik problemlerin de şiddetini artırıyor. Kendilerine olan inançlarını etkileyerek, yaşam kaliltelerini düşürüyor. Bireylerde sosyal izolasyona, gecikmiş yardım isteme davranışına, düşük benlik saygısı ve olumsuz beden algısına neden oluyor. Obez bireylerin sağlık hizmetinden kaçınmalarına, tedavilerini aksatmalarına/geciktirmelerine ve sonuç olarak gittikçe artan sağlık problemlerine yol açıyor. Önyargıların sebep olduğu bu durum da, hastalıktan kaynaklanan komplikasyonları çoğaltıyor. Dolayısıyla sağlık maliyetleri de çoğalan sağlık problemleriyle doğru orantılı olarak artıyor.”

Önyargılarla nasıl baş edileceğine de değinen Prof. Dr. Dilek Yazıcı, “Obezite hastalığının tedavisinin her aşamasında hekim, hemşire, diyetisyen, psikolog ve aile ile işbirliği içinde olunması gerekmektedir” dedi.

‘OBEZ BİREYLER KİMDEN, NASIL YARDIM ALACAKLARINI DAHİ BİLMİYOR’

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise “HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM” dijital kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 olduğunu hatırlatarak, bu hastalıkla mücadele için farkındalığın yanı sıra işbirliğinin de önemini vurguladı.

Novo Nordisk Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Aysun Hatipoğlu ise kampanyaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde her 3 kişiden biri obezite hastalığı ile mücadele ediyor. Yurt dışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu hastalar maalesef kimden ve nasıl yardım alacaklarını dahi bilmiyorlar. Ayrıca dışlanmaya kadar varan bir takım toplumsal önyargılara maruz kalıyorlar. Obeziteyi tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak tanımlayan sayılı ülkelerden biri de Türkiye. Novo Nordisk Türkiye olarak bu hastalığa dikkat çekmek için pek çok bilimsel ve sosyal eğitimler düzenliyoruz. Yeni projeler geliştiriyoruz ve farkındalık yaratacak projeleri destekliyoruz. Öncelikle kamuoyunu hasta olmamaları için bilinçlendiriyoruz. Diğer yandan da hastalar için en ileri tedavi seçeneklerini sunuyoruz.”

HADİ BİRLİKTE Önyargıları Kıralım, Obeziteyle Başa Çıkalım

Kronik ve karmaşık bir hastalık olan obezitenin oluşumunda biyolojik, sosyal ve çevresel faktörler etkilidir. Obeziteyle başa çıkmanın en önemli şartı ise BİRLİKTE hareket etmektir. Sadece obezite ile yaşayan kişileri veya sadece bu alanda çalışan hekimler, dernekler, paydaşlar olarak değil, toplumu dahil ederek motivasyon sağlayabilecek bir HAREKET başlatılmaktadır.

Siz de obezitenin farkında olup, obezite ile yaşayan kişilere destek oluyor, onların toplum içinde maruz kalabileceği tüm olumsuzluklara karşı duruyorsanız www.haditurkiye.com web sitesinden bu kampanyaya katılabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...