'Herkese PCR yapılabilseydi HES kodu daha faydalı olurdu'

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, pandemi gündemi ile beraber hayatımıza giren HES kodu ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

'Herkese PCR yapılabilseydi HES kodu daha faydalı olurdu'
23 Ekim 2020 - 12:59

Covid-19 salgını ile uygulanmaya başlayan HES kodu,ulaşım araçları ile seyahat eden, bu kodla giriş yapılan ortamlarda bulunan PCR testi pozitif kişilerin takip edilmesini ve temas ettiği kişilere ulaşılmasını sağlıyor. Uzmanlar ise kişileri riskli veya risksiz olarak ayırdığı için toplumda herkese PCR testi yapıldıktan sonra HES kodunun verilmesi durumunda uygulamanın daha faydalı olabileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, pandemi gündemi ile beraber hayatımıza giren HES kodu ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

HES kodu PCR sonucu ile daha çok fayda sağlar
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, HES kodunun en önemli amacı takiptir. Aynı ortamda hasta olanlarla birlikte kimler olduğunu belirlemek, filyasyon yapabilmek için bu kod kullanılıyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “HES kodu uygulaması ilk zamanlarda sadece şehirlerarası ve uluslararası otobüs ve uçak yolculukları için uygulanmaya başladı. Bütün devlet kurumlarına girişte de artık HES kodu zorunlu kılındı. Buradaki amacın da takibi sağlamaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Bu kod, kişi eğer bir otobüsle seyahat ettiyse ve sonra PCR testi pozitif çıktıysa kullandığı otobüsteki diğer yolculara rahatlıkla ulaşabilmeyi sağlar. Fakat amaç kişinin hasta olup olmadığını bilerek otobüse, uçağa veya devlet kurumuna alımına karar vermek olsaydı daha iyi olabilirdi. Herkese PCR yapılıp sonrasında HES kodu verilebilirdi. Böylece bulunacakları ortama, ulaşım araçlarına test sonucu bilinerek alınırlardı ve mevcut halinden daha çok fayda sağlayabilirdi.”

Temas eden kişi de durumunu bilemiyor
Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişiyle temas eden bireyin kendi durumunu bilemediği için risk altında olduğuna dikkat çeken Özer, “Örneğin PCR testi pozitif olan bir kişi olduğunu ve herhangi bir kişinin de Covid-19 pozitif kişiyle temas ettiğini varsayalım. Ama temas eden kişiye PCR yapılmadığı için temaslı kişi durumunu bilmiyor fakat HES kodunu alıp otobüse biniyor. Halbuki Covid-19 testi pozitif çıkmış bir kişiyle temas etmiş. Yani bulaşma gerçekleştikten sonra insanların bilgisi oluyor. Şu an bilindiği üzere temaslı olan herkese bu test yapılmıyor, ancak izolasyonun sonunu getirebilmek için yapılıyor” dedi.

İzolasyonu bozan kişi evine gönderilmeli
Covid-19 test sonucu pozitif olan kişinin, HES kodu sisteminde riskli olarak göründüğünü belirten Özer, “Testi pozitif çıkan ve karantinada olması gereken kişi izolasyonu ihlal ettiğinde bu davranışı ile insanlara bulaştırmaya devam ediyor. Bu şekilde tespit edilen kişinin hiçbir işlemi gerçekleştirilmeden riskli olduğu, izolasyonda olması gerektiği söylenerek eve gönderilmesi gerekiyor. Otobüse, uçağa, devlet dairelerine, kuaförlere alınmamalı. Toplumda PCR yapılmayan çok insan var. Eğer herkes PCR taramasından geçebilseydi o zaman HES kodu çok büyük yarar sağlardı. Şu anki durumda kuralları, filyasonu ihlal edenleri tespit edebiliyor” ifadelerini kullandı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...