İBB Atıktan elde ettiği geliri katlayacak

Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçen İBB, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlayacak...

İBB Atıktan elde ettiği geliri katlayacak
11 Eylül 2020 - 16:46

Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçen İBB, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlayacak. Böylece son 9 yılda İBB’ye yaklaşık 4 milyon lira kazandıran İSTAÇ’a bağlı tesis, yıllık en az 15 milyon lira gelir getirmeye başlayacak. Tesise yapılacak ek yatırımlar için sunulan fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay aldı. ÇED İDK’nın önünde olan rapor ile ilgili süreç ise 14 Eylül’de sonlanacak. İSTAÇ’ın tesisten aldığı pay yüzde 12,5 olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği gelirleri arttırma yolunda. Bunun en önemli örneklerinden biri de İSTAÇ’a bağlı Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi. Tesiste, yeni bir işletme düzenine geçildi. Bu yeni düzende kurulacak yapılacak yeni yatırımlarla birlikte elde edilen gelirler de katlanacak. Geçtiğimiz 9 yılda İBB’ye toplam 4 milyon lira gelir getiren tesis, yeni dönemde yıllık en az 15 milyon lira kazandıracak. Artan gelir, İstanbul genelinde yeni çevre yatırımları için kaynak sağlayacak.

ÇED SÜRECİ 14 EYLÜL’DE SONLANIYOR
Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde şu an mevcudun bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yürütülüyor. Ancak İBB, işletmenin kapasitesini arttırmak amacıyla yeni tesisler de kuracak. Bu amaçla yapılacak tesislerin fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıktan onay alan rapor, şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (ÇED İDK) önünde. Komisyon, Eylül ayının 14’ünde raporu karara bağlayacak. Böylece ÇED süreci sonlanmış olacak. Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde, İstanbul’a daha iyi hizmet etmek için yeni yatırımlar başlatılacak.

TESİS YEKDEM TEŞVİĞİNDEN YARARLANACAK
Yeni dönemde atıktan türetilmiş yakıt yerine biyokütleden elektrik enerjisi ve sıvı kompost üretimi yapılacak. Tesiste kullanılacak enerji kaynağı biokütle kapsamında olduğundan enerji üretimi YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) teşviklerinden yararlanacak. Kurulu gücü 18 megavat olan tesisten yüzde 12,5 pay alan İSTAÇ, 10 yıl boyunca yıllık en az 15 milyon lirayı kasasına koyacak. Ardından sözleşmenin sürdüğü 2036 yılına kadar da piyasa fiyatları üzerinden yapılacak elektrik satışlarından payını almayı sürdürecek.

BAKANLIĞIN ŞARTLARI YERİNE GETİRİLECEK
Ayrıca tesis, yeni projeye göre günde 2 bin ton atığı enerjiye dönüştürecek şekilde işletilecek. Böylece Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahalarına gönderilen atık miktarı azaltılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Düzenli Depolama Sahaları için istediği ön işlem şartı da yerine getirilmiş olacak.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...