İBB muhatarlarla iş birliğini yeni bir boyuta taşıyor

İBB, İstanbul genelinde, katılımcı, paydaşlarla birlikte eşit hizmet anlayışına dayalı bir yerel yönetim modelini yaşama geçirmeyi sürdürüyor.

İBB muhatarlarla iş birliğini yeni bir boyuta taşıyor
04 Temmuz 2020 - 13:17

İBB, İstanbul genelinde, katılımcı, paydaşlarla birlikte eşit hizmet anlayışına dayalı bir yerel yönetim modelini yaşama geçirmeyi sürdürüyor. Bu amaçla Mahalle Muhtarları Dernekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenleyen İBB, mahallelerdeki istek, beklenti ve yakınmaları dinledi. Muhtarlar ‘aile meclisi’ olarak tanımladıkları toplantının düzenli olarak yapılmasını istedi. Toplantıya İBB Başkanı İmamoğlu’nun seçim vaatlerinden olan ‘Mahalle Evleri’ projesinin yakın zamanda uygulamaya geçeceği müjdesi damgasını vurdu. Toplantıdaki dikkat çeken bir diğer başlık da İmamoğlu’nun talimatıyla kültür merkezlerinin hemşehri dernekleri ve mahalle inisiyatiflerinin kullanımına açılması oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mahalle Muhtarları Dernekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. İstanbul’daki ilçe muhtar derneklerinin başkanlarından oluşan Muhtarlar Federasyonu ile bir araya geldi. Toplantıda İBB’nin pandemi sürecindeki hizmetleri hakkında bilgi verildi. Muhtarlarla iş birliğinin arttırılmasının yolları arandı, yakınmalar dinlendi ve talepler değerlendirildi. Toplam 40 muhtar derneği başkanı ve dernek yöneticisinin katıldığı buluşmada İBB’yi temsilen İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, İBB Göç Koordinatörü Simten Birsöz İnanç, İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit ve Şekip Akın yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, pandemi sürecinde gerçekleşen sosyal destek çalışmalarındaki özverili katkılarından dolayı İstanbul’daki muhtarlara teşekkür etti. Pandemi sürecinde, muhtarların da katkılarıyla yürütülen çalışmaların doğru, adil ve toplum vicdanına uygun bir şekilde amacına ulaştığını belirtti. İBB’nin sosyal yardımlar konusunda şeffaflığı ve hesap verilebilirliği ilke edindiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Biz, tek bir yardım kolisinin depomuza girdiği andan itibaren kimin tarafından, hangi plakalı araçla, hangi adrese, hangi tarih ve saatte ulaştığı bilgisine değin her şeyin öyküsünü kayıt altına aldık. Dolayısıyla bu hikâyenin doğru bilinmesi ve bize sorulduğunda da hesabının doğru verilebilmesi için son derece titiz olduk. Yapmış olduğumuz inceleme ve kontroller neticesinde ihtiyacı olan vatandaşlara yardımların ulaştığını gördük.”

‘MAHALLE EVLERİ’ KURULUYOR
Toplantıda en dikkat çeken başlıklardan biri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan Mahalle Evleri Projesinin yaşama geçirilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığı müjdesi oldu. Proje ile sadece mahalle kültürünün yeniden canlandırılması değil aynı zamanda yerel gereksinimlere uygun hizmet üretmek de amaçlanıyor. Başlangıçta iki mahallede uygulamaya geçirilecek olan proje zamanla İstanbul geneline yayılacak. Mahalle Evleri, ilk etapta kentin ihmal edilmiş ilçelerinde inşa edilecek. Kadınlara, yaşlılara, gençlere, çocuklara dokunan, sosyal ve kültürel yaşamı kapsayan, geniş yelpazede faaliyetlere sahip bir hizmet birimi olacak. Mahallenin gereksinimleri doğrultusunda mahalle insanının sosyoekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak. Eğitim, bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmalarının mahalle ölçeğinde yürütülmesini sağlayacak. Başta kadınlar olmak üzere işsizlerin gelir ve meslek sahibi olabileceği eğitimler, atölye çalışmaları ve kurslar burada düzenlenecek. Mahalle Evlerinde, dezavantajlı ailelere verilen eğitim desteği ile fırsat eşitliğine katkıda bulunulacak, metropol kültürüne karşı sosyal dayanışmayı canlandıracak.

KÜLTÜR MERKEZLERİ YENİ BİR ANLAYIŞA KAVUŞUYOR
Toplantıda dikkat çeken bir diğer başlık da kültür merkezlerinin hemşehri dernekleri ve mahalle inisiyatiflerine tahsisi konusu oldu. Başkan İmamoğlu’nun talimatıyla başlatılan projeye göre hemşehri dernekleri ve mahalle inisiyatifleri, İstanbul genelindeki kültür merkezlerini organizasyonlarında kullanabilecek. İlk etapta kentin her iki yakasında da birer kültür merkezi, hafta içi bir gün bu projeye ayrılacak. Projeye katılmak isteyen dernek ve inisiyatifler, 15 gün önce çevrimiçi kayıt yaptırabilecek. Böylece etkinliğin olmadığı zamanlarda kültür merkezleri boş kalmayacak. İçinde bulunduğu mahalleliye hizmet verecek. Bunun için bir sosyal masa, kitap kafe ve çocuk alanları gibi sosyal kullanım ve gelişim alanları oluşturulacak. Merkezlerde ilçe sakinlerinin belediye ile iletişimini güçlendirecek ortak çalışma alanlarını kurulacak.

PANDEMİ SÜRECİNDE 18 BİN 400 HANEYE SAĞLIK HİZMETİ GÖTÜRÜLDÜ
Ayrıca toplantıda muhtarlar şu başlıklarda da bilgilendirildi:

Pandemi süresince İBB, 11,5 milyon ürünü kayıt altına alarak yurttaşlara ulaştırdı. Üç ay boyunca toplam 2 bin 500 personel ile sosyal yardım paketlerini gereksinim sahiplerine teslim etti.

Bu süreçte 18 bin 400 haneye sağlık hizmeti götürüldü. Toplamda 202 bin 400 kez muayene, tedavi ve hemşirelik hizmetleri verildi.

Koronavirüs ile mücadelede insan sağlığına zararsız en etkili dezenfektanlar kullanıldı.

180 bin kaynakta sivrisinek ve 542 bin 136 rögarda kemirgen mücadelesi gerçekleştirildi.

Mevcut 15 Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nin sayısı gereksinime göre artacak.

Mültecilerin ve göçmenlerin kente uyum sağlamaları için Türkçe Dil Kursları, Meslek Eğitimleri düzenlenecek. İlçe belediyeleri ile koordinasyon ve kapasite geliştirme çalışmaları yapılacak. Toplumsal gerilimin azaltılması ve farkındalık yaratılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

MUHTARLAR: “BU TOPLANTI BİR AİLE MECLİSİ”
Toplantıda dernek başkanları ve yöneticileri, söz alarak muhtarların sahada karşılaşmış oldukları sorunları dile getirdiler. Her bir muhtarlık derneği başkanı yapmış olduğu konuşmada yerel yönetimler ve sahadaki işleyiş açısından çok önemli buldukları ve ‘aile meclisi’ olarak değerlendirdikleri bu toplantıların, periyodik bir şekilde gerçekleşmesini talep etti.

İBB YENİ NESİL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINI TABANA YAYIYOR
Çalışmalara dair değerlendirmeler sunan dernek başkanları; ibadethane tahsisi, muhtarlara sekretarya verilmesi, bilgi edinme, iş birliği yapılması, göçmenlerle iletişim, ulaşım sorunları, istihdam desteği, sağlık hizmetleri gibi geniş yelpazede beklenti, dilek ve yakınmalarını gündeme getirdi. Muhtarlık kurumuna ait sorunları masaya yatırarak kendilerini ifade etme olanağı buldu. Toplantı sonunda İBB tarafından her temsilciden yazılı olarak dosya halinde gereksinim, dilek ve beklentilerinin sunulması talep edildi.

Toplantının kapanışında ise muhtarlık kurumunun Türkiye demokrasisi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, “Daire Başkanları, müdürler ve tüm hizmet birimlerinde yönetici olarak çalışan arkadaşlarımızın olası ve mevcut çalışmalarla ilgili muhtarlıklara bilgi vermelerini söyleyeceğim” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...