İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Radyo Trafik'e konuk oldu

​​​​​​​Ulaşımın tüm paydaşlarını yakından ilgilendiren kararların alındığı UKOME toplantısını, İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Radyo Trafik canlı yayınında değerlendirdi.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Radyo Trafik'e konuk oldu
31 Temmuz 2021 - 13:15
UKOME’nin dünkü toplantısında ulaşıma dair alınan önemli kararların ardından İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Radyo Trafik yayınında gelişmeleri değerlendirdi, İstanbul'un trafik sorununa dair yapılanları anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) dünkü toplantısında kent ulaşımına dair önemli kararlara imza atıldı. Servis ücretlerine ve toplu ulaşıma yapılan %15 oranında zammın yanı sıra 750 minibüs ve 250 adet dolmuş taksinin taksiye dönüştürülmesi de karara bağlandı.

Ulaşımın tüm paydaşlarını yakından ilgilendiren kararların alındığı UKOME toplantısını, İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Radyo Trafik canlı yayınında değerlendirdi.

“BİN YENİ TAKSİ TALEBİMİZ REDDEDİLDİ”
UKOME toplantılarında yalnızca gündem oluşturan maddelerin değil sektörü ilgilendiren birçok konunun konuşulduğunu ve kararlar alındığını belirten İBB Ulaşım Daire Başkanı, dün alınan ve gündeme oturan maddeler dışında yayalaştırma, 7-8 tane otopark alanının belirlenmesi gibi maddelerinde de konuşulup sorunsuz olarak geçtiğini söyledi.
İstanbul’da uzun zamandır taksi taşımacılığı ile ilgili düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ancak 5 bin yeni taksi ile başlayan taleplerin sürekli reddedilmesi nedeniyle talebi bin taksi olarak değiştirdiklerini belirten Cihan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim buradaki amacımız, bin tane yeni taksi üreterek, ancak bu taksi plakalarını kamunun elinde tutup, kiralama yöntemiyle hem şoförün özlük haklarının güvence altına alınması hem bu hizmetten yaralananların daha kaliteli bir hizmet alacakları bir yöntemle ilerlemek istedik. Dünyanın birçok ülkesinde de benzer örnekler var. Dünya’da taksi sistemi bireysellikten uzaklaşmış ve kurumsallaşmış halde. Biz de vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmet sunabilmek için böyle bir projeye başladık. Bunun da ilk adımı bu yeni bin taksiyi hizmete sunmaktı. Ama bunu uzun süredir kuruldan geçiremiyoruz.”

“MİNİBÜS VE DOLMUŞLARIN TAKSİ OLMASI İÇİN 1,5 YILDIR UĞRAŞIYORUZ”
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, yeni bin taksi taleplerinin reddedilmesinin ardından bir sonraki gündem maddeleri olan, 750 minibüs ve 250 adet dolmuş taksinin taksiye dönüştürülmesi kararının onaylandığını belirtti.

“Bu maddeyi de yaklaşık 1,5 yıldır her ay gündeme getirdik.” diyen Cihan, İstanbul’da hali hazırda var olan 6400 minibüsün bir kısmının ve bazı taksi dolmuşların raylı sistem hatlarının devreye girmesiyle atıl duruma düştüğünün altını çizerek, M plakalı 750 tane minibüsün artık T plaka olarak hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Cihan, 6400 minibüs içerisinden seçilen bu 750 minibüsün neye göre belirlendiğini ise şu sözlerle ifade etti:
“Biz bunu tamamen kura yöntemiyle seçiyoruz. İsteyen her minibüs sahibi gelip bize başvuracak, noter huzurunda bir kura çekilecek ve 750 tanesi artık T plaka olarak hizmet vermeye başlayacak. Taksi dolmuşlarda da aynı çekiliş sistemi yapılacak.”

MİNİBÜSLER İSTANBUL KARTLI OLACAK
750 minibüsün dönüşümünde otobüs yerine taksi seçimi konusuna da açıklık getiren İBB Ulaşım Daire Başkanı, minibüslerle ilgili yapılacak dönüşümün bu kadarla kalmayacağını, bundan sonraki planlarının minibüsleri İstanbul Kart’a bağlamak olduğunu söyledi.
Cihan, “Başka projelerimiz de var, bu projeleri yapabiliriz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu türlerden diğer türlere dönüşümler her şehirde var. Belki minibüslerle ilgili başka dönüşümler ya da başka türlerden ihtiyaç olanlara dönüşüm gündeme gelebilir. Bu dönüşümler devam edecek İstanbul’da” dedi.

“İSTANBUL TRAFİĞİ ÇÖZÜLÜR”
Radyo Trafik Canlı yayınında UKOME’ de alınan kararlar haricinde İstanbul’un trafik sorununa da değinen Utku Cihan, İstanbul trafiğinin çözüleceğini, çözümün ulaşımı çözmekte olduğunu söyledi. 

İstanbul’un ulaşım politikalarında hatalar olduğunu ve şu anda onu çözmekle uğraştıklarını söyleyen Cihan, “Biz büyük orandaki çalışmalarımızı raylı sistemler ve toplu ulaşımın daha iyi yere gelmesi üzerine yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Trafik yoğunluğunun çözümü için projelerine de değinen Cihan, “Mesele hiçbir zaman yol yapmak, kavşak yapmak olmamalı İstanbul’da. Tabi ki özel araçların kullandığı birçok nokta var ama önemli olan İstanbul’da ulaşımı çözmektir. Trafikle ilgili de mevcut karayolu kapasitesinin daha iyi kullanılması açısından her gün sokakta bir şey yapıyoruz. Şu an Unkapanı Köprüsü’nde olduğu gibi birçok kavşakta çalışmalarımız sürüyor. Kaza kara noktalarını belirliyoruz, bunlarla ilgili aksiyon planlarımız var. Kurumlarla işbirliği yapıyoruz.” dedi.

EDS NOKTALARI ARTTILACAK
Radyo Trafik gönüllü muhabirlerinden gelen EDS sistemlerinin çoğaltılması ve sorunlu bölgelerin bu sistemlerle düzeltilebileceği önerisini değerlendiren Cihan, EDS gereksinimi olan yerlerin Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Genel Müdürlüğünün talepleri ile bir komisyona götürüldüğünü ve bu komisyondan çıkan kararla uygulamaya geçildiğini söyledi. İstanbulluların da kendi talep ettikleri yerleri Beyaz Masa üzerinden bildirebileceklerini söyleyen İBB Ulaşım Daire Başkanı; “Yakın zamanda bunun üzerine bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bu nedenle İstanbullular da kısa sürede taleplerini bize iletsinler. Yüklü bir artırım yapmak istiyoruz kısa zamanda” ifadelerini kullandı.

“UNKAPANI KÖPRÜSÜ’NÜN TAMAMEN AÇILMASI YILSONUNU BULACAK”
Unkapanı Köprüsü’nde uzun süredir devam eden çalışmaların birkaç gün sonra yarısının tamamlanacağını açıklayan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, bölgede devam eden raylı sistem çalışmaları nedeniyle köprünün tam olarak hizmet vermesinin yıl sonunu bulabileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?