İki Hilal Tek İstikbal "İstanbul'daki Çanakkale" sergileri açıldı

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık: Çanakkale’deki Kutlu Mücadele Kızılay’ın Çalışmalarının Yol Haritasını Oluşturuyor

İki Hilal Tek İstikbal "İstanbul'daki Çanakkale" sergileri açıldı
18 Mart 2021 - 21:40
Türk Kızılay'ın, Çanakkale Zaferi’nin 106.Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Edirnekapı Şehitliğinde ve Galatasaray Lisesinin önünde düzenlediği “İstanbul’daki Çanakkale” başlıklı sergilerin açılışında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay'ın 153 yıldır bu milletin iyi ve kötü gününe şahitlik ettiğini belirterek “Hilal-i Ahmer’in Çanakkale Savaşı esnasında gösterdiği büyük gayret, Türk Kızılay’ın bugün gerçekleştirdiği çalışmaların da yol haritasını oluşturuyor” dedi.

Türk Kızılay’ın, 153 yıllık iyilik ve merhamet tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, 18 Mart 2021 tarihinde iki ayrı sergi düzenledi. Hilal-i Ahmer’in Çanakkale Savaşı esnasında ve sonrasında İstanbul özelinde yaptığı organizasyonların fotoğraf ve belgelerle ele alındığı sergiler, Kızılay ve Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile 1915’de Hilal-i Ahmer Hastanesine dönüştürülen Galatasaray Lisesi önünde ve T.C. İstanbul Valiliği işbirliği ile Edirnekapı Şehitliğinde açıldı. 

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın hazır bulunduğu programlar kapsamında Galatasaray Lisesi önünde düzenlenen açılış törenine, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Vahdettin Engin katıldı. 

Hilal-i Ahmer kutlu mücadelenin önemli bir parçası oldu
“İstanbul’daki Çanakkale” sergilerinin açılışında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Çanakkale Savaşı’nda Hilal-i Ahmer, bugünkü adıyla Türk Kızılay’ın cephe alanlarında ve cephe gerisinde her daim Türk milleti ile bu kutlu mücadelenin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Hilal-i Ahmer’in, Çanakkale Savaşı esnasında gösterdiği büyük gayretin, Türk Kızılay’ın bugün gerçekleştirdiği çalışmaların da yol haritasını oluşturduğunu ifade etti.

Galatasaray Lisesi gibi bazı okullar hastanelere dönüştürüldü
Çanakkale Savaşı’nda Hilal-i Ahmer ekiplerinin, yurdun her yerinde özveri ile çalıştığını, pek çok önemli faaliyetin başlamasına öncülük ettiğini belirten Kerem Kınık, yaralanan askerlerin yaklaşık 19 bine yakınının İstanbul’daki bu hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti. Galatasaray Lisesi gibi bazı okulların da hastanelere dönüştürüldüğünü ifade eden Kınık, gerek ilk sargı merkezlerinde, gerek büyük sahra hastanesinde hastaların ve yaralıların ayrıldığı ilk müdahalelerinin yapıldığı iskelelerde, tren garlarında çayhaneler kurulduğunu, gönüllü Kızılay hemşirelerinin, çaylar, sütler, çorbalar içirip ağrı kesicilerini verip hastaları teskin ettiğini, Çanakkale’den İstanbul’a getirilen yaralıların Kızılay ambulansları ve Kızılay gemileri ile hastanelere sevk edildiğini söyledi.

 Dur Yolcu! Burası bir Çanakkale Şehitliğidir!
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Çanakkale zaferinin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Yıldırım Orduları ile beraber Filistin cephesine giden, pek çoğu Çanakkale cephesinde kurtulsa da Filistin cephesinde şehit olan yüzbinlerce Mehmetçiğin olduğunu hatırlatarak “Bugün açtığımız sergi ile Edirnekapı Şehitliğinin önünden geçen İstanbullulara diyoruz ki; Dur Yolcu! Burası bir Çanakkale Şehitliğidir! Burada Çanakkale’de yaralanmış, yarası nedeniyle şehit düşmüş, buraya defnedilmiş 6 bin 600 Çanakkale şehidimiz yatmaktadır. Biz bugün bu vatanda özgürce yaşıyorsak, onurlu bir şekilde yaşıyorsak, onların bu toprağa akıttığı kanlar sayesindedir. Çanakkale Deniz Zaferimiz kutlu ve mübarek olsun. Şehitlerimizin ruhu şad olsun” diye konuştu. 

106 yıllık tarihi fotoğraf ve belgeler görülebilecek
Kızılay Sanat’ın hazırladığı “İstanbul’daki Çanakkale” sergilerinde; İstanbul’daki birçok eğitim kurumunun savaş süresince Hilal-i Ahmer Hastanesi olarak düzenlenmesi, yolcu gemilerinin hasta nakillerinde kullanılmak üzere hastane vapuruna dönüştürülmesi, vapur ve tren istasyonlarının nakil merkezleri olarak işlevlendirilmesi, çayhanelerin açılması, İstanbul’daki hastanelerde şehit olan askerlerimizin defin işlemlerine dair fotoğraflar ve ilk kez kamuoyuyla paylaşılan belgeler görülebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...