İpekböcekçiliği, Kadın Üreticilerin Ellerinde Canlanıyor

MUĞLA - Menteşe Belediyesi ve Yerel Tohum Derneği ile ortaklaşa yürütülen “İpekböcekçiliği Yetiştiriciliği” projesi ...

İpekböcekçiliği, Kadın Üreticilerin Ellerinde Canlanıyor
09 Haziran 2020 - 22:16

MUĞLA - Menteşe Belediyesi ve Yerel Tohum Derneği ile ortaklaşa yürütülen “İpekböcekçiliği Yetiştiriciliği” projesi ile kozadan ipeğe giden emek dolu yolculuk yeniden canlanıyor. Kadın üreticilerin ellerinde yeniden hayat bulan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ile üreticilere yeni bir gelir kapısı sağlanıyor.

“İpek Evleri”nde Üretim Başladı

Menteşe’de bir zamanların en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği yeniden hayat buluyor. Kafaca ve Bayır Mahallesinde yaşayan 8 aile Menteşe Belediyesi’ne ait Bayır Mahallesindeki 450 adet dut ağacının yetiştiği 15 dönüm arazide, ipekböcekçiliği yetiştiriciliğine başladı. Üreticilerin emekleriyle “İpek Evleri”nde yeniden canlanan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği sayesinde, yörenin yeniden ipek sektöründe canlanması ve kırsal kalkınmanın oluşması hedefleniyor.

Dut Anaç Merkezi Kuruldu

Muğla Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal geçmiş yıllarda dikilen dutların Dut Anaç Merkezi yapılması yönünde Menteşe Belediyesi’ne talepte bulunduklarını belirterek, “Dut Anaç Merkezi yapmak ve yöredeki tüm değerli dutları buraya taşımak, ayrıca ipekböcekçiliği yetiştirmek için başkanımıza düşüncelerimizi ilettik. Başkanımız sağ olsun bu konuda bizlere büyük bir destek verdi. Bayır Mahallemizde geçmişte ipekböcekçiliği yetiştiren ailelerde üretime sahip çıkınca ipekböcekçiliği üretimine yeniden başladık. Şuanda Dut Anaç Merkezimizde 8 üretici ailemiz ile mevcut dutlardan üretime başlandı. Hasat zamanı da Koza Birlik ile yaptığımız alım garantisi ile üreticilerimize ekonomik bir katkı sağlanacak. Başkanımıza verdiği desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediye Kadın Üreticileri Destekliyor

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ile yörede ipek sektörünün yeniden canlanacağını belirterek, “Menteşe Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanında olmaya özen gösterdik.  Bugün de özellikle kadın üreticilerimizin yanında olmaktan çok mutluyuz. Sivil toplum örgütlerimizden Yerel Tohum Derneğimiz ile geçmişte yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından olan ipekböcekçiliğinin canlanması için bir çalışma başlattık. Bayır Mahallemizde bulunan 15 dönüm arazideki 450 dut ağacımızı, üreticilerimizin ipekböcekçiliği yetiştirebilmesi için Yerel Tohum Derneği’mizin hizmetine sunduk. 8 üretici ailemiz “İpek Evleri”nde üretime başladı ve ürünlerini elde etmeye başladılar.

Amacımız bu bölgeye yeni dut ağaçları da ekerek, ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak, yörenin ipek sektöründe yer almasını ve kırsal kalkınma oluşumunu sağlamak. Geleceğimiz için üretmeye, kadın üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yeni Kuşaklara İpekböcekçiliği Öğretilecek

Bayır Mahallesindeki “İpek Evleri” nde üretici aileleri ziyaret eden ve üretim hakkında bilgiler alan Başkan Gümüş, geçmişte en büyük gelir kaynağı olan ama zamanla unutulan ipekböcekçiliği yetiştiriciliğini gelecek kuşaklara aktaracaklarını belirterek, “Bir zamanlar bölgenin en önemli gelir kaynağı olan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği zamanla unutuldu. Şimdi Yerel Tohum Derneğimizle hayata geçirdiğimiz proje ile ipekböcekçiliği yetiştiriciliğini yeni kuşaklara aktarmak, ailelerimize ekonomik bir gelir sağlamak ve kadın üreticilerimize destek olmak istiyoruz. Üreticilerimizin hevesli olması bizi çok mutlu etti. Nisan Ayı’nın son haftasında Koza Birlikten 40 bin böcek alan üreticimiz hasat almaya başladı. Kozalar oluşuyor. Buradan elde edilecek kozalar yine alım garantili Koza Birliğe verilecek.  Aileler bu şekilde bir gelir, bir kazanç elde etmiş olacak. Bir aile 100 metrekarelik bir alandaki ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ile yaklaşık 6 - 7 Bin Türk Lirası bir kazanç elde ediyor olacak. Menteşe Belediyesi olarak İpekböcekçiliği yetiştirebilmesi için desteğimiz devam edecek. Daha fazla ailenin ipekböcekçiliğinden gelir sağlamasını hedefliyoruz.” şeklinde belirtti.

Aileler Mutlu

Bayır Mahallesinde yeniden canlanan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ile mutlu olduklarını belirten üretici Gülşen Çoban, “İlk kozanın 30-35 gün sonra sarılacağını söylediler. Sürekli takip etmeye başlamıştık. İlk gördüğümde parlaktı ve çok duygulandım.” dedi. 

Geçmişte ipekböcekçiliği yetiştiriciliği yaptığını belirten üretici Durana Yurtsever ise “1986 yıllarında ipekböcekçiliği yetiştiriciliği yapmıştım.  Onların yaprak yemesi çok hoşuma gidiyordu.  Bu sene yeniden denedik.  Seviyorum, hoşuma gidiyor bu işle uğraşmak.”  dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...