İşitme kayıplarında erken teşhisin önemi
İşitme kaybının erken tespiti çok önemli… Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Gökçe Gültekin, işitme kayıplarında erken teşhisin önemine dikkat çekti ve işitme kayıplarında uygulanan biyonik kulak ameliyatları ile ilgili bilgi paylaştı.
18 Nisan 2022 - 17:29
Biyonik kulak ameliyatında yaş sınırı var mı?
İşitme kaybı doğuştan olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Biyonik kulak olarak da tanımlanan koklear imlantın doğrudan işitme sinirini uyaran bir sistem olduğunu belirten uzmanlar, 1 yaşından itibaren belirli şartları karşılaması doğrultusunda yaşamın herhangi bir döneminde tek veya çift taraflı olarak uygulanabildiğini ifade ediyor. Uzmanlar, doğuştan işitme kayıplarına geç müdahale edildiğinde verim alınamadığını vurgulayarak erken dönemde tespitin önemine dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Gökçe Gültekin, işitme kayıplarında erken teşhisin önemine dikkat çekti ve işitme kayıplarında uygulanan biyonik kulak ameliyatları ile ilgili bilgi paylaştı.
Biyonik kulak işitme sistemini uyarıyorİç kulak ve sesin beyine gönderildiği yollardaki problemden kaynaklı işitme kayıplarının medikal tedavisinin mümkün olmadığını ve kalıcı olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Gökçe Gültekin, “Biyonik kulak yani koklear implant, iç kulağın işlevini yitiren kısımlarını atlayarak doğrudan işitme sinirini uyaran bir sistemdir. Bu sistem iki bölümden oluşuyor. İç kulağa cerrahi olarak yerleştirilen medikal bir protez ve cerrahiden sonra kulak arkasına veya üzerine yerleştirilen bir dış parça içeriyor. Dış parça üzerinde yer alan minyatür mikrofonlar çevresel sesleri alıyor ve alınan bilgiler iç parçaya aktarılıyor. İç parçada dönüştürülen sinyaller işitme sinirini uyarıyor. İşitme sinirinden beynin ilgili bölgelerine taşınan sinyaller ile de ses algılanmış oluyor.” dedi.