İSO 'İkinci 500'ü açıkladı: Manisa'nın Yükselişi Sürüyor!

İSO İkinci 500 listesinde Manisa'dan 18 firma yer aldı. Sanayideki yükselişini sürdüren şehir, dikkat çekici bir performans sergiledi.

İSO 'İkinci 500'ü açıkladı: Manisa'nın Yükselişi Sürüyor!
30 Temmuz 2024 - 14:37

İSO 500 İkinci Listesinde Manisa’dan 18 Firma Yer Aldı

İSO’nun (İstanbul Sanayi Odası), haziran ayında açıkladığı "İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023" araştırmasının ardından daha çok KOBİ niteliğindeki kuruluşları kapsayan "İSO Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023" araştırmasının sonuçlarını da açıkladı. Listede Manisa’dan 18 firma yer aldı.

İSO İkinci 500 Araştırma Sonuçları

İstanbul Sanayi Odası, 'İSO İkinci 500' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 2023 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 42,2 oranında artarak 988 milyar TL’ye çıktı. Aynı yılda İSO İkinci 500’ün faaliyet kârı yüzde 44,9 oranında artarak 145,5 milyar liraya çıktı.

2023 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları enflasyonun altında kaldı ve reel olarak geriledi. İSO İkinci 500’ün üretimden satışlarındaki değişimler, yıl sonu TÜFE enflasyonundan arındırılarak incelendiğinde; 2023 yılında üretimden satışların yüzde 13,7 oranında gerilediği görüldü. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz da listede yer alan Manisa’da üretim yapan 18 firmayı tebrik etti.

Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz’ın Açıklamaları

Yaşanan Olumsuzluklara Rağmen Üretmeye Devam Ediyoruz

İSO İkinci 500 listesinde yer alan 18 firmayla gurur ve onur duyduklarını belirten Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz; ''İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan ikinci 500 sanayi kuruluşu listesinde odamıza kayıtlı üyelerimizden merkezi ilimizde olan 7 firma ile birlikte yine odamıza kayıtlı olarak bölgemizde üretim yapan ama merkezleri başka şehirde ve ilçelerimizde olan 11 firmamızla birlikte Manisa’dan 18 firmamız yer aldı.'' dedi.

Başkan Yılmaz; “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 listesinde Manisa'dan 18 firmamız yer aldı. İlk 500'deki 33 firmamızla birlikte İSO İlk 1000'de toplam firma sayımız 41 oldu. Sanayinin ve tarımın başkenti olan, Türkiye’nin parlayan yıldızı Manisa’mız cazibe merkezi olma niteliğini devam ettiriyor. Günümüz koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda sanayicilerimiz başarı hikayeleri yazmaya devam ediyorlar. Bu firmalarımız hem yerel ekonomiye katkı sağlamakta hem de Türkiye’nin sanayi gücünü ileriye taşımakta önemli bir rol oynuyorlar. Açıklanan bu sonuçlar sanayicilerimizin en zor faaliyet koşullarında dahi ülkemize karşı olan sorumluluklarını fedakârca yerine getirdiklerini bir kez daha bizlere göstermiştir.

İSO İkinci 500 kuruluşlarımızın 2023 performansına bakıldığında; dünyada yüksek jeopolitik gerilimler, yavaşlayan küresel talep, ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, uzun seçim dönemi ve ardından yeni ekonomi politikaları doğrultusunda uygulanan sıkılaşma politikaları belirleyici oldu. Üretim maliyeti her geçen gün artarken finansmana ulaşım oldukça zorlaştı.

Yaşanan tüm zorluklara rağmen, yatırımlarıyla ülkemizin ve şehrimizin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkılarından dolayı tüm firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu katkıların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

En Büyük Sektörler

İSO İkinci 500’ün, İSO tarafından oluşturulmuş olan 10’lu sektör gruplandırmasına göre dağılımına bakıldığında, İSO İkinci 500 içerisinde yer alan firmaların yüzde 65’e yakınının 4 sektör grubunda toplandığı görülüyor.

Bunlar sırasıyla:

  • 109 firmayla “gıda ürünleri sanayi”,
  • 78 firmayla “kimyasal ürünler, plastik ve kauçuk ürünleri sanayi”,
  • 71 firmayla “tekstil ürünleri sanayi”,
  • 64 firmayla “ana metaller ve makine imalat sanayi” sektörleri.

Söz konusu dört sektör aynı zamanda 2023 yılı verilerine göre üretimden net satışların da yüzde 63’ünden fazlasını gerçekleştiriyor. Diğer taraftan ilk ikideki sektörlerin üretimden net satışlar içindeki payı geçen yıla göre artarken takip eden iki sektörün payının azalış göstermesi de dikkat çekiyor.

Manisa’dan İSO İkinci 500 Listesinde Yer Alan Firmalar

  1. Klimasan Klima San. ve Tic. A.Ş.
  2. Telateks Tekstil Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
  3. Teknika Plast Teknik Kalıp Plastik San. ve Tic. A.Ş.
  4. Pilenpak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
  5. Batıbeton Sanayi A.Ş. Manisa Beton Santrali Şubesi
  6. Soma Çimento Madencilik Beton San. ve Tic. A.Ş. Avdan Şb.
  7. Defaş Madencilik San. ve Tic. A.Ş.
  8. Rella Gıda San. ve Tic. A.Ş.
  9. De-Ka Elektroteknik San. ve Tic. A.Ş.
  10. Valfsel Armatür Sanayi A.Ş.
  11. Mayteks Örme San. ve Tic. A.Ş. Manisa Şb.
  12. Selkasan Kağıt ve Paketleme Malzemeleri İmalatı San. ve Tic. A.Ş.
  13. Özlem Tarım Ürünleri A.Ş.
  14. Norm Cıvata San. ve Tic. A.Ş.
  15. Toyo Matbaa Mürekkepleri San. ve Tic. A.Ş.
  16. Karyer Isı Transfer San. ve Tic. A.Ş.
  17. İnter Abrasiv San. ve Tic. A.Ş.
  18. Or-Pa Pazarlama Ve Tekstil Sanayi Anonim Şirketi Manisa Magnesia Forum Avm Şubesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli Menderesli Üreticilere Tanıtıldı
Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli Menderesli...
Dikili Belediye Meclis Üyesi Ata Uysal Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Dikili Belediye Meclis Üyesi Ata Uysal Trafik Kazasında Hayatını...