İTB'den Karaburun sultaniye üzümüne önemli katkı

İzmir Ticaret Borsası (İTB), kaybolmaya yüz tutan tarım ürünlerinde üretimini devam edebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor...

İTB'den Karaburun sultaniye üzümüne önemli katkı
17 Mart 2020 - 22:55

İzmir Ticaret Borsası (İTB), kaybolmaya yüz tutan tarım ürünlerinde üretimini devam edebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi desteği ile gerçekleştirilen “Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Karaburun Yarımadasında Yeniden Canlandırılması Projesi” kapsamında 13 Mart 2020 Cuma günü Eğlenhoca Köyünde fide dağıtımı yapıldı.  

Üreticilere yönelik gerçekleştirilen fide dağıtım etkinliğine İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak ve Ar-Ge Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Dağıtımın ardından, İTB temsilcileri, Karaburun Sultaniye yerel çeşidi üretimini gerçekleştirecek üreticilerin bağ alanlarında incelemelerde bulundu. 
Çalışmalar hakkında üreticilere bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Yerel ürünlerin her geçen gün önemini daha da arttırdığı günümüzde, Karaburun Sultaniye cinsi üzümün dikim alanının yaygınlaştırılması için geçen yıl Manisa Bağcılık Enstitüsü’nün desteği ile proje bağımızın budamasını yapmıştık. Budama sonucu alınan çubuklar daha sonra Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü imkânlarında tüplü fidan formunda dağıtıma hazır hale getirildi” diye konuştu.

İlhan Zincircioğlu, İzmir Ticaret Borsası olarak, 2007 yılında; Karaburun Eğlenhoca Köyünde unutulmaya yüz tutan Karaburun sultaniye cinsi üzümü, örnek bağ tesisi kurarak organik olarak üretmek, bölgede dikiminin artmasını sağlamak ve üretilen üzüme pazar olanağı sunmak adına yola koyulduklarını ifade ederek, “İklimi, coğrafi yapısı, kültürü, doğal dokusu, zengin flora ve faunası nedeniyle Karaburun’da üretilen birçok tarım ürünü kendine özgü farklılıklar taşımaktadır. Karaburun yarımadası verimli toprakları nedeniyle geçmişte bağları ve zeytinlikleri ile tanınan bir yöre iken zaman içinde bağ alanları oldukça azalmıştır. Yörede az miktarda birkaç köyde yaşatılmaya çalışılan bağcılığın özendirilmesi ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

 “Üzüm üretimi canlanacak”
“Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Karaburun Yarımadasında Yeniden Canlandırılması Projesi”nin en büyük amacının üzüm üretimini canlandırmak olduğuna değinen Zincircioğlu, “Örnek bağ tesisini Eğlenhoca’da kurduk. Bu bağın, Karaburun’un diğer köylerine örnek olmasını ve yörede bağcılığı özendirilmesini istedik. Bölgenin tarım potansiyelinin canlandırılmasını, bu güzel yarımadanın biyo çeşitliliğinin, flora ve faunasının korunmasını ve yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamasını hedefledik. Karaburun Eğlenhoca Köyünde başladığımız bu önemli kapsamında ilkini geçen yıl yaptığımız fidan dağıtımlarımızın ikincisini düzenliyoruz. Bugün, 2007 yılında başladığımız projemizin dönüm noktası aslında. Artık birden çok üretici ile bağcılığın bölgedeki eski gücüne kavuşması yolunda bir adım daha atılmış oluyor. Elde edilen bu tüplü fidanların, yok olmaya yüz tutan çeşidin geleceği için çok önemli olduğunun farkındayız. Bizlere düşen unutulmaya yüz tutan bu üzüm cinsinin ticari olarak da güçlenmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Kestelli: Atalık tohumlar yarınların teminatıdır
Proje hakkında bilgi veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise “Orijini Ege bölgesi olan çekirdeksiz üzüm buradan dünyaya yayılmıştır. Geçmişte çok revaçta olan, hatta kurusu diğer kuru üzümlere göre daha yüksek fiyatla alıcı bulan, kendine özgü bir renk, koku ve tadı olan Karaburun sultaniye cinsi kuru üzümün plantasyonları tükenmiş, birkaç üreticinin arazisinde numune şeklinde asma fidanları kalmıştı. Bu proje ile örnek bir bağ tesisi kurarak bu üzümün üretimini gerçekleştirdik. Şimdi de bu bağdan elde edilen çelikler, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından tüplü fide haline getirildi ve dağıtımı gerçekleştirildi. Karaburun sultaniye cinsi üzüm üretiminin yakın gelecekte bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğimize inanıyorum. Anadolu’nun atalık tohumlarına sahip çıkmak Türk tarımının yarınları adına büyük önem arz ediyor. Borsa olarak hem Karaburun sultaniye üzümünün yanı sıra “Topraktan Fırına: Kızıl Buğdayın Yolculuğu” adlı projemizle kızıl buğdayı Ege’nin bereketli topraklarıyla buluşturuyoruz. Sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam için atalık/yadigâr tohumların çoğaltıp üreticilere ulaştırılmasını çok önemsiyoruz” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...