İyi Yönetilen Kaygı Başarıya Götürür!

Rehber Öğretmen Selda Taylan, bu hafta sonu gerçekleşecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesi, öğrencilerin yaşadıkları ruhsal süreçleri değerlendirdi.

İyi Yönetilen Kaygı Başarıya Götürür!
03 Haziran 2022 - 21:22
Rehber Öğretmen Selda Taylan, bu hafta sonu gerçekleşecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesi, öğrencilerin yaşadıkları ruhsal süreçleri değerlendirdi. 

Erkan Ulu Okulları Rehber Öğretmeni Selda Taylan, akademik sürece eşlik eden duygu yönetiminin, başarıya olan katkısının büyük olduğunu söyledi. Kaygının sınava hazırlık ve sınav süreci içerisinde doğal bir unsur kabul edilmesi gerektiğini, kaygı duyulmayan bir sınav için başarının mümkün olamayacağını belirtti. Ancak kaygının sürekliliğinin, hayatı zorlaştırıcı sağlık sorunlarına da yol açabileceğini ekledi.

Aile, akraba, akran ve öğretmen beklentileri gözden geçirilmeli
Her öğrenci için kaygıyı tetikleyen unsurların farklı olabileceğini belirten Selda Taylan; özellikle zamanı etkin kullanamama, plansız çalışma, mükemmeliyetçilik ve geçmiş deneyimlerin kaygıyı arttırdığını söyledi. Öğrencilerin bu unsurlarla ilgili çalışma yapıp akademik kazanım sorumluluklarını yerine getirdiklerinde, kaygıyı daha iyi yönetebildiklerini ifade eden Taylan, öğrencilerin bu unsurların yanı sıra en çok aile, akraba, akran ve öğretmen beklentileri ile ilgili de yoğun kaygı yaşadıklarını ekledi.

Çocuklarının gelecekleri için önemli olduğunu düşündükleri bir sınav hazırlığı sürecinde, ailenin kaygısının da beklenen bir durum olduğunu söyleyen Taylan, ailenin bunu doğru yönettiğinde çocuğa yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Duyguların bulaşıcı olduğunu ve kaygıyı yönetmede ailenin çalışma yapması gerekliliğine dikkat çeken Taylan, yaş gelişim özellikleri ve olumlu bir benlik gelişimi amacının göz önünde bulundurulması gerektiğini ve çocukların bu kaygılı süreci sağlıklı atlatabilmeleri için ebeveynlerin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bu desteklerden en önemlisinin, kaygılı bir çocuğun karşısında kaygısını anlayan bir ebeveyn figürü yaratmak olduğunun altını çizdi.

Süreç Odaklı Tutum Elden Bırakılmamalı
Selda Taylan, 5 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleşecek LGS'ye sayılı günler kala, öğrencilerin yorgunluklarına ve sınava yükledikleri anlama bağlı olarak kaygılarının da arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Taylan; “Bu sınavı aile ve çevrenin beklentisini karşılamak, akranlar içinde üstünlük sağlama aracı olarak görmek ya da başarının sadece bu sınavla mümkün olduğunu düşünmek duygusal süreçlerde karmaşıklık yaratmaktadır.

Bu nedenle son günlerde hem öğrenciler hem de ebeveynler, öğrencilerin sınava hazırlık sürecindeki emeklerine odaklanmalılar. Yalnızca bir hedefe yönelmektense B planı da yapıp seçenekleri artırmak, kaygılarını kontrol etmede onlara yardımcı olacaktır.” dedi.

Selda Taylan öğrenciler ve ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

Hayatın amacından uzaklaşmayın!
Hayatın amacı kendini gerçekleştirebilen bireyler olabilmek. Amaca giden yolda sınav sadece bir araç. Öğrencilerin bunu sık sık kendilerine hatırlatmalarında fayda var.

Sınavın yaklaştığı son günlerde ebeveynler, çocukların duygularını ne görmezden gelmeliler ne de onlar adına çözüm üretmeliler. Onlarla birlikte hareket etmek, beraber bir yol haritası çizmek ve en önemlisi koşulsuz sevgiyi hissettirmek her türlü çözüm önerisinden daha etkili olacaktır.

Beslenme, uyku düzeni ve nefes egzersizleri bu noktada en büyük destekçilerimiz
Son zaman kaygının yükselmesi, öfke patlamaları ve iletişim kazaları çok doğal, ancak bedensel semptomlara (titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, deri döküntüleri, aşırı uyku/uykusuzluk vb.) dönen bir durum varsa mutlaka okul rehberlik servisinden ya da klinik bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Son günlerde beslenme düzeninde değişikliğe gidilmemeli, rutin beslenme düzenine devam edilmelidir. Sindirimi zorlaştıracak besinlerden uzak durulmalı mümkünse dışardan beslenme tercih edilmemelidir.

Çocuğun normaldeki uyku düzenini sürdürmesi için teşvik etmek, erken yatmasını teşvik etmekten daha önemlidir. İyi bir uyku, dinlenmiş bir beden ve açık zihin için ılık bir duş, klasik bir müzik uykuya geçişte kolaylık sağlayacaktır.

Günlük 10 dakikalık nefes ve esneme-gevşeme egzersizleri de vücudun adrenalini kullanması sebebiyle oldukça etkili olabilir. Yürüyüş de beynin fonksiyonlarını hızlandırmak adına çok önemli. Ergenlik dönemindeki bireyler kurallara karşı gelme eğilimindedirler. Zorundalık ve kesinlik ifade eden söylemlerden de kaçınılmalıdır.

###
ERKAN ULU OKULLARI HAKKINDA: kurucusu kimya yüksek mühendisi Erkan ULU, kişisel olarak 1982 yılından itibaren Anadolu liseleri ve kolejlere bizzat öğrenci yetiştiren sadece sınavlara değil, hayata hazırlamayı öncelik edinmiş biri olarak eğitim dünyasında haklı bir yer edindi. 

1982-1997 yılları arasındaki ilkokul 4 ve 5. sınıflarla yapılan çalışmalar OKS’nin devreye girmesi ve ilköğretimin 8 yıla çıkmasıyla birlikte 1997 yılından itibaren 7 ve 8. sınıf öğrencileri ile çalışmaya başladı.

2000-2008 yılları arasında Nişantaşı’nda yapılan çalışmalar, 2008 yılından itibaren Fulya’da Otim Binası’na geçerek Erkan Ulu Eğitim Merkezi’nin açılması ile farklı bir kulvara kaydı. 2008 yılından bu yana akıllı tahta ve 2011 yılından bu yana da iPad ile eğitim yapan Erkan Ulu Eğitim Merkezi, hem iPad ile eğitim yapan ilk kurum, hem de kendi uygulamasını kullanan ilk kurum olma özelliğini taşımaktadır.

2015 yılında dershanelerin dönüşüm süreciyle hizmete açılan Erkan Ulu Özel Ortaokulu ile de uzun yıllardan beri gerçekleştirilmek istenen okul projesi hayata geçirilmiştir.


Ortaköy’deki kampüsünde ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veren Erkan Ulu Okulları, 2020-2021 öğretim yılı itibari ile yine Ortaköy’de yer alan ilave kampüs binasıyla eğitim kapsamına ana sınıfını da dahil etmiştir.

Yıllar boyunca öğrencilerinin %75’i, liselere giriş sınavlarında en yüksek puana sahip "ilk 5 okula yerleşen" Erkan Ulu eko sistemi, bu alandaki tecrübesini; konularına hâkim, yüksek performansta öğretmen kadrosu ile 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren artık ana sınıfından itibaren öğrencilerine aktarmaktadır.

SELDA TAYLAN - Rehber Öğretmen
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra MEB Rehberlik Sertifikası’nı alıp çalışma hayatı boyunca ortaöğretim sınavlarına yönelik çalışmalarda bulunmuştur. Çocuk testleri, çocuklara ilk görüşme eğitimi ve özgül öğrenme güçlüklerine giriş ve çocuklarla felsefe eğitimini tamamlamıştır. Halen bir özel okulda liselere giriş sınavı başta olmak üzere birçok farklı alanı kapsayan rehber öğretmenlik görevine devam etmektedir.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...