İZİKAD'ın konuğu: tarih anlatıcısı Pınar Ayhan
Orda Duruverseydi Zaman, Kemal, Dinle Çocuk, Ama Ne Hikaye isimli müzikal belgesel gösterileri ile tanınan tarih anlatıcısı ve sanatçı Pınar Ayhan, korona virüsü nedeniyle online olarak yapılan İZİKAD’ın aylık üye toplantısına katılarak Cumhuriyet ve Atatürk hakkında paylaşımlarda bulundu.
Son zamanlarda covid-19 salgını ile mücadele ettiklerini ve bu durumun tüm dünyayı olduğu gibi bizleri de etkilediğini söyleyen İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “İZİKAD bu duruma karşı hızlı aksiyon alarak kriz masası oluşturdu. Yönetim Kurulu toplantıları ile beraber komisyon toplantıları ve eğitimleri de online platformlara taşırken, salgına dair yapabileceklerimiz üzerine de düşünmeye ve çalışmaya başladık” dedi.
Bu kapsamda online süreçlere dair bir proje de geliştirdiklerini ve yakın zamanda İZKA’ya başvuruyu yapacaklarını söyleyen Sezgin, “Dernek içi eğitimler sürüyor, çalışma grupları toplantılarına online olarak devam ediyor. Ayrı ayrı yerlerde ortaklaşarak çalışmanın gücünü de bu süreçte öğreniyoruz, deneyimliyoruz” dedi.
TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle aylık üye toplantısına tarih anlatıcısı ve sanatçı Pınar Ayhan’ı konuk ettiklerini söyleyen Sezgin, “Orda Duruverseydi Zaman, Kemal, Dinle Çocuk ve Ama Ne Hikaye isimli müzikal belgesel gösterileri ile Cumhuriyetimizin kuruluşundaki önemli anları ve Mustafa Kemal Atatürk’ü farklı yönleriyle anlatan sevgili Pınar Ayhan’dan bu hikayeleri böylesi önemli bir günde dinlemekten çok mutluyuz” diye konuştu.
“Tarihe farklı bakış açılarıyla boyut katmak lazım”
Tarih anlatıcısı ve sanatçı Pınar Ayhan ise İZİKAD’ın bu davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Korona virüs nedeniyle ben de gösterilerime ara verdim. Bu süreçte sizlerle online olarak buluşabilmekten de mutluyum” dedi.
4 yıldır sahnelerde müzikal belgeseller yaparak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadelesinin arka planını anlattığını söyleyen Ayhan, “Amerikan Basınında Türk Kurtuluş Savaşı isimli kitabı okuduğum zaman bizim bildiğimiz, okullarda bize öğretilen Kurtuluş Savaşı’nın bambaşka yönleri de olduğunu gördüm, fark ettim. O zaman olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirmenin önemini anladım” dedi.
“Tarihi olayların arka planını, öncesini, sonrasını anlatmayan, kuru bir tarih anlatısına boyut kazandırmamız gerek” diyerek çıktığı yolda, sahnede bu tarihi bilgilerin arka planlarını, duygusal yanlarını ve o tarihi anlara giden yolun hikayesini derlediğini söyleyen Ayhan, Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile ilgili hikaye ve kısa anektodları İZİKAD üyeleri ile paylaştı.