İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden eğitime büyük destek

Büyükşehir’den eğitime büyük destek: Eğitime ve sosyal yardımlara 17,6 milyon liralık kaynak ayrıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden eğitime büyük destek
21 Eylül 2020 - 15:38
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer pandemi koşullarında başlayan 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yapılacak çalışmaları basın toplantısıyla açıkladı. Soyer, maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olacaklarını, eğitim ve sosyal destekler için 17,6 milyon liralık kaynak ayırdıklarını söyledi. Öte yandan ulaşım önlemleri kapsamında öğrenci binişlerinin yoğun olduğu 44 hatta 100 ilave otobüs koyuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeni öğretim yılı başlarken okullara yönelik pandemi önlemleri,  eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini basın toplantısıyla açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan Başkan Soyer, tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD 19’un  boyutları itibarıyla insanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlar arasında şimdiden yerini aldığını ve hangi noktada nihayete ereceğinin  de bilinmediğini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk vakanın görülmesinden itibaren kriz belediyeciliği uygulamalarıyla kentimiz ölçeğinde bu olumsuz etkileri azaltmak, yaraları sarmak, imkanlarımız ölçüsünde işini, gelirini kaybedenlere destek olmak için çalıştık. İzmirli hemşerilerimizle birlikte ilk günden bu yana hep dayanışma ruhunu canlı tutmaya gayret gösterdik. Hep beraber tarihe geçecek bir yardımlaşma ve dayanışma sergiledik. Bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı pandemi koşullarında kısmen okullarda, kısmen uzaktan eğitim yöntemiyle start alıyor. Haziran’dan bu yana atılan normalleşme adımlarının en önemlisi belki de bu olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de kentimizde bu süreci kolaylaştırmak, velilere, eğitimcilere, okullara ekonomik ve yasal imkanlarımız ölçüsünde destek olmak için bir dizi çalışma hazırlığı yaptık” diye konuştu.

Başkan Soyer, toplantıda salgından korunmaya yönelik önlemler, eğitime destek, ulaşım önlemleri ve sosyal destekler olmak üzere  dört başlık altında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hizmetleri ve yapılacak çalışmaları aktardı.    

Okullar dezenfekte ediliyor, ateş ölçeler dağıtılıyor Salgından korunmaya yönelik önlemler kapsamında öncelikle virüsün yayılımını engellemek adına yapılması gerekenlerin başında dezenfeksiyon konusunun geldiğini belirten Başkan Soyer, “Ekiplerimiz bugün açılan 730 anaokulu ve ilkokulun tüm dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdi. Bu haftadan itibaren her hafta iki defa tüm okulları virüse karşı dezenfekte edeceğiz. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi üzerine İzmir’deki bin 750 okula temassız ateş ölçer dağıtımına başladık. Her okula iki adet olmak üzere bin 750 okula toplam 3 bin 500 adet hijyenik paspas dağıtıyoruz. Hijyenik paspaslar bakteri ve virüslerin okul içine, dersliklere taşınmasını engellemek için öğrenci ve öğretmen girişlerine yerleştiriliyor. Bu paspaslarda kullanılmak üzere her okul için 5 litre, toplam 8 bin 750 litre dezenfektan dağıtıyoruz. Dezenfektanlar konsantre olduğu için her okulun en az 3-4 aylık ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.    

Belediye tesisleri eğitim merkezine dönüşüyor İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olmayı hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, eğitime destek çalışmaları kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:“İnternete erişemeyen çocuklarımız için 4 GB’lık 20 bin internet paketinden oluşan bir destek sağlayacağız. Tableti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için 2 bin adet tablet dağıtacağız.  Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüşecek.Bugünden itibaren uygun durumdaki tüm belediye bina ve tesislerimizi çocuklarımızın eğitim amaçlı kullanımına açıyoruz. Mahallelerde yer alan kültür merkezlerimiz, semt merkezlerimiz, kütüphanelerimiz, çocuk ve gençlik merkezlerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz, bilgisayar sınıflarımız interneti, bilgisayarı, tableti olmadığı için uzaktan eğitime erişemeyen çocuklarımızın bağlantı noktaları olacak.Çocuklarımız bu merkezlerimize gelip hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun bir biçimde eğitimlerini takip edebilirler. İlk etapta 36 bilgisayar sınıflı 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi, 7 kültür merkezi, 10 araç mobil EBA’ya erişim noktası olarak hizmet verecek. Bu konudaki çalışmaya ilçe belediyelerimizden de destek verenler olacaktır. Onların da uygun durumdaki tesislerini açmaları durumunda daha fazla çocuğumuza uzaktan eğitim imkanı yaratmış olacağız.İnternetin hiç çekmediği noktalarda ise mobil EBA erişim araçlarımızla gün boyu çocuklarımızın internete ve EBA’ya erişimini sağlayarak uzaktan eğitime destek vereceğiz.”    

Eğitime 15 milyon liralık destek Sosyal destekler kapsamında 25 bin çocuğa içerisinde 130 TL yüklü “Eğitim Kartı” vereceklerini  Başkan Soyer, “Bu desteğin aynı zamanda kırtasiye esnafı için de bu zorlu günlerde can suyu olacağına inanıyorum. Desteğe ihtiyaç duyan ailelerimizin çocuklarına 25 bin bot ve 25 bin mont dağıtacağız. Kent esnafına destek olunması amacıyla bot ve mont üretiminde kullanılacak malzemelerin İzmir esnafından temin edilmesini şart koşuyoruz. Bot, mont ve Eğitim Kartı desteğini okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1. ve 8. sınıflar arasında öğrenim gören çocuklarımıza dağıtıyoruz. Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Elbette bütün ihtiyaçları tek başımıza gidermeye gücümüz yetmez. Pandemi süreciyle birlikte yükselişe geçen dayanışma ruhunu yeniden yeşertmemiz gerekiyor. Bilgisayar veya tableti olmayan çocuklarımız için yeni bir dayanışma kampanyası yapabilir, bu konuda ihtiyaç sahibiyle imkanı olanı buluşturma noktasında aracı olabiliriz” dedi.

Başkan Soyer, ayrıca çocukların spor yapabilmesi için 2.6 milyon liralık spor malzemesi desteğinde bulunacaklarını  137 okula 192 adet basketbol seti, 70 çift hentbol kalesi ve 70 takım çok fonksiyonlu voleybol direği vereceklerini söyledi. Başkan Soyer,  Köyde-İz Projesi kapsamında gönüllülerle birlikte köy okullarının tadilatlarını yaptıklarını da sözlerine ekledi.    

Günlük 100 otobüs takviye Okulların ve üniversitelerin pandemi nedeniyle tam kapasiteyle açılmayacak olması nedeniyle ilk haftalarda kent trafiğinde yoğunluk beklemediklerini ancak tüm önlemleri aldıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  ulaşım önlemleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tüm toplu ulaşım araçlarımız, salgın riskinin minimize edilmesi amacıyla hem her seferden sonra hem de gün sonunda titizlikle temizleniyor, dezenfekte ediliyor. Aktarma merkezlerimiz, duraklarımız ve istasyonlarımız da. Öğrenci binişlerinin en yoğun olduğu 44 hatta ilave otobüs koyacağız. Okulların tamamen yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte  halen kentte tüm hatlarda hizmet veren bin 344 otobüse ilave olarak 100 otobüs daha sefere çıkarılacak.Bunun dışında şehrimizin servis aracı ihtiyacını da dikkate alarak, UKOME kararıyla 400 adet yeni servis plakası dağıtmak için ihaleye çıkma kararı aldık. Pandemi nedeniyle şehir trafiğindeki özel araç yükü çok artmış durumda.  Bu ortamda toplu taşımacılığın önemli bir unsuru olan servis araçlarını da işyerlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda artırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kararı sadece ticari olarak değerlendirmemek lazım. Aynı zamanda çalışanların sağlığını gözetmek amacıyla işyerlerinin servis ulaşımına yönelmesi ve bunun sonucunda artacak servis aracı ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunun da bilinmesini isterim. Geçen hafta ana arterleri rahatlatmak amacıyla ücretsiz çekici hizmeti başlattık. İZUM tarafından yönlendirilen araçlar, sabah ve akşam yoğun saatlerde, trafiğin yoğun olduğu noktalarda hizmet veriyor. Bu uygulamanın faydalı olduğunu hemen gördük. Geçen bir haftada ücretsiz hizmet veren çekicilerimiz kazalı ya da arızalı 23 aracı anında alarak, trafiği hızla normale döndürdü. Motorlu taşıt trafiğinin olabildiğince akıcı ve sağlıklı yürümesi için Ulaşım Daire Başkanlığımız koordinatörlüğünde ana arterlerde ve yoğun kullanılan kavşaklarda pek çok yeni düzenleme yapıldı, önlemler alındı. Öncelikle Karşıyaka Anadolu Caddesi Naldöken Kavşağı’ndan Konak yönüne gidişte sabah 07.30-09.30; Zafer Payzın Kavşağı’ndan Karşıyaka yönüne gidişte ise akşam 17.00-19.30 saatleri arasında karşı yönden bir şerit alarak ilave şerit uygulaması başlatıyoruz.”  

Cumhuriyet Bulvarı’nda sabah düzenlemesi Özellikle sabah saatlerinde, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın merkeze erişim noktası olan Fevzi Paşa Bulvarı’nın girişinde ciddi trafik yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken Başkan Soyer, “Burayı rahatlatmak amacıyla Konak istikametine tek yön olan Cumhuriyet Bulvarı’nın Gazi Bulvarı ile Fevzi Paşa Bulvarı arasındaki kesimini, sabah 07.30-09.30 arası çift yön olarak çalıştıracağız. Böylece Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak ve Alsancak yönüne trafik akışını hızlandıracağız”diye konuştu. Başkan Soyer, kent içi trafiği rahatlatacak “altın dokunuş” dediğimiz düzenlemeleri de hayata geçireceklerini, bu programı da Ekim ayında açıklayacaklarını söyledi.    

İzmir kent içi trafik yoğunluğunda geriledi  Pandemi döneminde toplu taşımadan uzaklaşma nedeniyle trafiğin arttığına dikkat çeken Başkan Soyer,  “Toplu ulaşım yerine özel araçların tercih edilmesiyle son dönemde günlük trafiğe çıkan araç sayısı 125 bin arttı.Pandemi öncesi her gün toplu ulaşım sistemlerini kullanan kentlilerin %55,7’si günlük kullanımı bıraktı. 15 Eylül tarihli toplu taşıma biniş raporuna göre günlük toplam biniş sayısı 969.264 olarak gerçekleşti. Oysa geçen yıl 16 Eylül’de bu sayı tam 1 milyon 730 bin binişti. Bu da geçen yıla oranla  yüzde 55-60 düzeyinde bir biniş kaybı anlamına geliyor. Yine de geçmişten bugüne baktığımızda trafikteki iyileşmeyi görüyoruz. Uluslararası bir navigasyon şirketinin dünyadaki büyük kentler için yaptığı trafik yoğunluğu sıralamasına göre İzmir trafik yoğunluğu konusunda 2017 yılında 66. sırada iken 2019’da 134. sıraya geriledi. Bu tabloda 2019 yılına göre İstanbul’un 9. Ankara’nın 100. Sırada olduğuna da dikkatinizi çekmek isterim. Tabiki bu yılın indeksinin henüz yayınlanmadığını da belirteyim” diye konuştu.    

Kademeli mesai yaygınlaşmalı Trafik yükünün azaltılması amacıyla kademeli mesai saatleri uygulanması yönündeki öneri Türkiye’de ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldiğine dikkat çeken Başkan Soyer, kademeli mesainin yaygınlaşması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Soyer, şunları söyledi:“Yaptığımız çağrılara, hazırladığımız öneriye İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger olumlu yaklaştı ve onun talimatıyla Konak’taki kamu kurumları kademeli mesaiye geçiş yaptı. Kademeli mesai saatleri bugün diğer büyük şehirlerimizde de uygulanmaya başlandı. İnanıyorum ki bu uygulama tüm ilçelerimizde hayata geçirilirse daha başarılı olur.Bu kent hepimizin. Hepimiz trafikte zaman kaybediyoruz. Fazladan kullandığımız akaryakıt nedeniyle milli servetimiz heba oluyor.  Bu konuda çözüm için her bir birey duyarlı olmak, elini taşın altına koymak zorunda. Trafik yükünü azaltma yolunda kademeli mesaiye geçiş için özel sektörün de mutlaka ama mutlaka duyarlılık göstermesi gerekiyor. En önemlisi de herkesin aynı saatlerde sokağa çıkmaması salgın hastalık bulaşma riskini minimize edecektir. Bu konuda sokaktaki vatandaştan kentin en tepe yöneticisine kadar herkesin, hepimizin sorumlu davranması, tedbirli olması ve çözüm odaklı hareket etmesi gerekiyor.Bu vesileyle tüm İzmirlilerden salgınla ilgili önlemlere çok dikkat etmelerini bir kez daha rica ediyorum”.  

Kentin nabzını tutuyoruz Başkan Soyer basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. AVM’lerin kapatılması noktasında inisiyatif alıp almayacaklarının sorulması üzerine konuşan Soyer, “Virüsün yayılım hızın arttığına dair veriler var. AVM’lerin ya da toplu halde bir arada insanların bulunduğu yerlerin işleyişini nasıl etkileyecek bunu bilmiyoruz. İl Hıfzıssıhha ve pandemi kuruyla birlikte toplantılar yapıyoruz. Pandemi kuruluyla yapılan toplantılarda bu veriler ortaya çıkacak. Bilmiyoruz. Bunlara hazırlıklıyız. En hızlı inisiyatif kullanan belediyelerden biriyiz. Belediye olarak Tabip Odası’yla, Baro’yla, Mimar Mühendis Odalar Birliği’yle konuyu müzakere ediyoruz. Biz de bir yandan kentin nabzını tutuyoruz” dedi.  

Korkulacak bir artış yok “Kentteki ölüm oranlarında olağanüstü bir artış var mı?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Korkulacak ya da farklı düzeyde bir artış yok. Sağlıkçıların ifade ettiği gibi virüsün mutasyona uğradığından bahsedilebilir. Verdiği tahribat azalıyor belki de” ifadelerini kullandı.  

Önlem amaçlı kapatıldı Sasalı Doğal Yaşam Alanı’nın 15 gün süreyle kapatılmasının hatırlatılmasıyla birlikte çok sayıda personelde virüs çıktığının iddia edilmesi sonrasında konuşan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 bin çalışanı var. Çeşitli birimlerde arkadaşlarımız pozitif olabiliyor. Orada da 2 arkadaşımız aynı şekilde böyle pozitif çıktı. Tabii ki risk almak istemiyoruz. Açık alan pandemide kapatılması en son düşünülecek yer ama risk almak istemiyoruz. Bu arkadaşlarımızın durumu tam anlamıyla düzelene kadar kapatma kararı verdik” açıklamasına imza attı.    

Hesapta olmayan yük 1 milyarın üstünde Pandemi nedeniyle hesapta olmadıkları mali tablolarla karşılaştıklarını da belirten Soyer, “Bu rakam 1 milyarın üzerinde… Çok ciddi bir yük üslenmiş vaziyetteyiz. Bu yükle başa çıkmak için çalışıyoruz. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Cumhurbaşkanı’na,  ilgili bakanlara talepte bulunduk. Toplu ulaşımda mazot alırken yüzde 18 KDV ve ÖTV ödüyoruz.  Bu rasyonel değil çünkü biz kamu hizmeti veriyoruz. Bunun yatlardan alındığı gibi yüzde 1 olması gerekir” dedi.    Valilik ve bürokrasi ile sıkıntımız yok “Pandemi Kurulu toplantıları yapılıyor mu?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Geçen valimizle bir kez toplanmıştık. Sitemde bunmuştuk. Yeni valimiz gelir gelmez topladı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Valilik ve bürokrasisiyle ilişki noktasında sıkıntımız yok. Önerilerimiz dikkate alınmazsa o zaman değerlendiririz. An itibariyle memnunuz” ifadelerini kullandı.  

Yadırgıyorum! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde kente gelerek bir dizi etkinliğe katılması ve yerel dinamiklere davette bulunmaması için konuşan Soyer, “Maske meselesi hükümetin önüne geçti. Biz de bir şeyler yapıyoruz. Sorunları bilmek hakkımız. Yadırgıyorum” dedi. Başkan Soyer, gelen bir soru üzerine okullara ve sağlık çalışanlarına yönelik istenilen her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...