İzmir'de Sokak Hayvanları İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak köpekleri için kapsamlı bir yönetim planı oluşturdu. "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı" çerçevesinde şehir 6 bölgeye ayrılarak sahipsiz köpeklerin sayımı ve yönetimi yapılacak.

İzmir'de Sokak Hayvanları İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Eylül 2024 - 14:50

Sokaktaki Canlar İçin Yol Haritası Belirlendi

Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı Hazırlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarla ilgili yapacağı çalışmalar konusunda yol haritasını belirledi. Paydaş kuruluşlarla yapılan toplantılar sonrası ortak akılla “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” hazırlandı. Eylem planı kapsamında İzmir 6 bölgeye ayrıldı. Bölge temelli çalışmada ilk etapta sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin sayısı belirlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Önemli Çalışma

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, sokak hayvanlarına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Sivil toplum örgütleri, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri, odalar ve ilgili kurumlarla toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, uzun bir çalışmanın ardından **“Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”**nı tamamladı. Geniş kapsamlı hazırlanan eylem planında, sokak hayvanlarına yönelik yapılacak çalışmalar madde madde ele alındı.

“Verilerle Hareket Edeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, hazırlanan eylem planına dair konuştu. İzmir’de sokakta yaşayan köpeklerin sayısının her zaman tartışıldığını aktaran Prof. Dr. Okyay, “İzmir’de rakam olarak 200 binden, 500-600 binlere çıkan sahipsiz köpekten bahsediliyor. Söylenen sayıların bilimsel bir temeli bulunmuyor. Oysa planlı yönetimin en önemli çıkış noktası gerçek bilgiye, veriye dayalı olmasıdır. Biz bu rakamları netleştirmek için çalışacağız. Sokaktaki köpekleri dişi, erkek, yavru olarak saymaya başlayacağız. Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız onu öğreneceğiz. Eğer bir şeyi ölçemezseniz, yönetemezseniz. Yani yönetmenin birinci koşulu o sorunun boyutunu iyi bilebilmek” diye konuştu.

Mahalle Bazlı Çalışmalar Yürütülecek

Mahalle mahalle çalışacaklarını ve tüm süreci titizlikle yürüteceklerini anlatan Prof. Okyay, “Çünkü mahalle mahalle bile eylemler çok değişebiliyor, kırsal bölge ile kentsel bölgenin farklılıkları var. Sanayi bölgeleri ile parklar olduğu zaman durumlar değişebiliyor. Bütün bunları görmüş olacağız. Gördüğümüz tabloya göre eylemleri netleştireceğiz. Yaz aylarında bazı iyi yurttaşlarımız çocuklarına hediye olarak köpek veriyor. Sonrasında bu köpekler yazlık yerlerde kalıyor. Bu çok yanlış bir uygulama ve çocuklar için de iyi bir örnek değil. Bir canlının bu şekilde kullanımı doğru değil. Biz bunların önüne düzenleyeceğimiz eğitim programları ile geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“Bizi Heyecanlandıran Bir Eylem Planı Oldu”

Yaptıkları çalışmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, “Çok kapsamlı ama aslında bizi çok heyecanlandıran bir eylem planı oldu. Çünkü çok görünür bir sonuç elde edeceğiz. Açıkçası bu eylem planının kentimizin “tek sağlık” yaklaşımında çok ciddi bir fark yaratacağına inanıyoruz. Birlikte daha güzel şekilde hem hayvanlarla hem ekosistemimizle yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

“Daha Sağlıklı ve Hızlı Hizmet Sunulacak”

Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir de sağlıklı bir sürecin yürütülmesi adına önemli bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Bu bilgilerin doğru hale getirilmesini sağlayacağız. Yine insanlarla, hayvanlar arasındaki iletişimin, iş birliğinin, gerek şehir içinde gerek kırsalda bir doğru noktayı bulması gerekiyor. Bunun da koordinasyonunu büyükşehir olarak bizim sağlamamız lazım. Eylem planının büyük bir ayağı şu; İzmir'i 6 bölgeye ayırdık. Çünkü ilçe belediyelerimizin kapasitesi belli. Bu 6 bölgede hayvan rehabilitasyon merkezi ve tedavi ünitelerimiz olacak. Bunun içinde kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olacak. Bu yapılanma doğrultusunda daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunacağız” diye konuştu.

Eylem Planında Neler Var?

Hazırlanan eylem planı kapsamında; paydaşlarla ilişkilerin ve iş birliklerinin geliştirilmesi, durum tespiti ve kapasite artırımı sağlanacak. Sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesine yönelik çalışmalar hazırlanacak. Taktiksel şehircilik çözüm atölyesi yapılacak. Tüm kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasite ve nitelik artışı sağlanacak. Sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel ile altyapısının iyileştirilmesi sağlanacak. Belirlenen metodoloji uyarınca saha araştırmaları yürütülecek. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik olarak taşıdığı risklerin azaltılması için çalışmalar hayata geçirilecek.

Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’na bu linkten ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • SELMA DOKTOR
    1 hafta önce
    ABD ve Avrupa ülkelerinde köpek dışkısına ağır yaptırımlar getirilirken Türkiye’de başıboş köpeklerin dışkılarından yayılan ‘echinococcus granulosus’ parazitinin neden olduğu kist hidatik vakaları artıyor. Türkiye'de, 2005 yılında 175 kist hidatik vakası yaşanırken 2019 yılında 1867 kişi bu hastalığa yakalandı. Vakaların 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sert yükselişe geçtiği görüldü ve hastalığın 14 yılda 8,8 kat arttığı saptandı. Sokak köpekleri derhal TOPLANMALIDIR!!
  • Avukat Hilmi
    1 hafta önce
    sokak köpekleri tarafından ısırılan tüm vatandaşlarımız, öncelikle geçmiş olsun. tavsiyem iyi bir avukat tutmanız ve anayasada yer alan "idari hizmet kusuru" kanuna dayanarak belediye ve valilik hakkında yüklü bir tazminat davası (500.000 EURO tazminat alan mağdurlarımız var) açmanızdır. bu sizin kanuni hakkınızdır. alacağınız tazminatla zengin bile olabilirsiniz.
  • Nermin Yurteli acar
    1 hafta önce
    (DİKKAT) Sokak köpeklerinin hepsinin toplanması için KANUN çıktı..Belediye bu görevini yapmaz ise herkes İDARİ HİZMET KUSURU maddesi ile onbinlerce liralık tazminat davası açabilir.Ayrıca ekiplerin çalışmasını engelleyenler hakkında çete kurmak amaçlı grup oluşturmak ve kamu görevlisini engellemekten davalar açılacaktır...Bu kaçınılmaz...köpek terörü son bulmalı..

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ABD'nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel Etkiler
ABD’nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel...
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke ekonomisi üzerindeki potansiyel etkileri
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke...