İzmir'in gururu İZELTAŞ yarım asırı devirdi

Türkiye’nin ilk ve en büyük el aletleri üreticisi İZELTAŞ 50.yaşını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “4 bin çeşit ürünle 40 ülkeye ihracat yapar hale geldik. İZELTAŞ, gerçek ve yerli Türk malı kullanma imkanını sağlıyor. En büyük dileğimiz dünyada her evde bir Türk malı olmasıdır” diye konuştu.

İzmir'in gururu İZELTAŞ yarım asırı devirdi
28 Nisan 2018 - 23:03

İzmir’de 1968 yılında İsmet Yorgancılar ve girişimci bir ekip tarafından temelleri atılan ilk Türk el aletleri üreticisi İZELTAŞ, yarım asırlık başarısını kutluyor. Işıkkent’teki üretim tesislerinde 50.yıl dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında İzeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzeltaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Dalan, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yorgancılar ve Genel Müdür Haluk Akdemir basın mensupları ile bir araya geldi. 50 yıllık başarı öyküsünü anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, önemli konulara değindi.

TOPLU İĞNE BİLE ÜRETİLMİYORDU
1968 yılında kurulan İzeltaş’ın, Türkiye’deki şirketlerin ortalamasına bakıldığında önemli bir başarıya sahip olduğunu belirten Yorgancılar, “Kurulduğumuz yıllarda ülkemizde toplu iğne bile yapılmıyordu. El aletlerinin dünyada ilk yapıldığı tesisler Almanya’da kuruldu. O dönemde bu aletlere fırınlarda döverek şekil veriyorlardı; ardından otomasyon sistemine geçildi. O dönemde bizim böyle bir yatırım yapma isteğimize verilen cevap, ‘Siz tarım ülkesisiniz. Siz bunları üretin bize verin biz de size el aletleri verelim’ diyorlardı. Ama bugün geldiğimiz noktada İZELTAŞ’ın en büyük pazarının bize bu yanıtı veren Almanya olduğunu görüyoruz. Her türlü işlemi kendi tesislerimizde yapıyor, sadece çeliği dışardan alıyoruz. Diğer tüm mühendislik işlemlerinden paketleme işlemlerine kadar dışarı bağımlılığı olmadan kendi içinde çözen bir şirket haline geldik. Bunu yapan Türk mühendisleri ve Türk işçileridir” diye konuştu. Göreve geldiğinde İZELTAŞ’ta 450 kişinin çalıştığını belirten Yorgancılar,  “Şimdi 900 kişi çalışıyor. Ortalama her ailede 4 kişi olduğunu varsayarsak, sadece 3600 kişi bizim fabrikamızdan ekmek yiyor. Bu çok önemli bir sayı” dedi.

4 BİN ÇEŞİT ÜRÜN, 40 ÜLKEYE İHRACAT
İZELTAŞ’ta üretime başladıkları zaman 300 çeşit ürünle pazara girdiklerinin altını çizen Yorgancılar, “Bugün 4 bin çeşit ürün yapar hale geldik. Bu ürünler; otomotiv, inşaat, tarım, servis araç bakımı. 40 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu İzeltaş’ın kalitesinin hangi seviyeye geldiğini gösteriyor. Bu kalite ve hizmetin sonucudur. 900 çalışanımızla 3 fabrikada hizmet veriyoruz. Türkiye’nin 7 bölgesinde 156 bayimiz var ve perakendede 30 bin yere ulaşıyoruz” şeklinde konuştu.  İZELTAŞ’ın Türkiye’de 103. Ar-Ge Merkezi olduğunu da hatırlatan Yorgancılar, üniversite – sanayi işbirliği ve ürün geliştirme konusunda çalışmaların hızla devam ettiğini de sözlerine ekledi.

GERÇEK VE YERLİ TÜRK MALI
İZELTAŞ’ın gerçek ve yerli Türk malı kullanma imkanı sağladığını belirterek,  “En büyük dileğim dünyada her evde bir Türk malı olmasıdır. Zaten bunu gerçekleştirebilirsek bundan daha fazlasını yapmak işten bile değil. Herhangi bir ürün olabilir ama ne olursa olsun Türk malı olsun ama her evde olsun” diye konuştu. Yorgancılar, Çin’de üretilen malların kalitesi ile İZELTAŞ’ın kalitesini bir arada tutabilmenin söz konusu olmadığını da önemle vurguladı. 

50. yıla özel ürün: Cumhuriyetin anahtarı
İZELTAŞ’ın 50.yılına özel olarak ürettiği, üzerinde Mustafa Kemal ATATÜRK’ün imzası bulunan, 19-23 anahtarı da basın mensupları ile paylaşan Yorgancılar, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ata’mızın anısına böyle bir ürün ürettik. Bugünlere geldiysek. Onun sayesinde. Bu vesileyle saygıyla ve minnetle bir kez daha anıyoruz” diye konuştu. Yorgancılar daha sonra, üretim tesisinde 19-23 numaralı bir anahtara Atatürk imzasını bizzat kendisi işledi.
  


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...