İzmir Rotaract'tan "Organ Bağışı Nedir?" konulu panel

Uluslararası Rotary 2440. BölgeRotaract Temsilciliğine bağlı Balçova, Bornova, Güzelyalı ve İzmir Rotaract Kulüpleri bir araya gelerek Organ Bağışı farkındalık paneli düzenledi.

İzmir Rotaract'tan "Organ Bağışı Nedir?" konulu panel
07 Ocak 2021 - 09:14
Uluslararası Rotary 2440. BölgeRotaract Temsilciliğine bağlı Balçova, Bornova, Güzelyalı ve İzmir Rotaract Kulüpleri bir araya gelerek Organ Bağışı farkındalık paneli düzenledi. Çevrimiçi olarak düzenlenen “Organ Bağışı Nedir?” konulu panele Türkiye’nin organ naklinde önde doktorları ile nakil ile hayata tutunan hastalar konuk oldu.

Rotary’nin genç kuşaklarını temsil eden Rotaract 2440 Bölge Temsilciliğine bağlı Balçova, Bornova, Güzelyalı ve İzmir Rotaract Kulüpleri organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla bir panel gerçekleştirdi.“Organ Bağışı Nedir?” konulu panele Yeditepe Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu, FloranceNihtingale Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Ata Bozoklar, Medical Park İzmir Hastanesi Genel Cerrah Dr. Can Karaca, ONKOD Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar, Bağışla, Yaşat Akademi Kurucusu Merve Baykan ile kalp nakli ile hayata tutunan Burçin Meşe, karaciğer nakli yapılan Meltem Güven ve böbrek nakli olan Selma Dilek konuk oldu.

Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu, “Ülkemizde organ bağışlarında 10-15 sene önceye oranla bir artış söz konusu ancak batılı toplumlarla karşılaştırıldığımızda daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuşurken Dr. Ata Bozoklar, “Bütün dünyada organ bağışı şu anda Covid-19 nedeniyle felakete uğramış durumda fakat ülkemizde yine de ciddi bir faaliyetin olduğunu ve canlı verici naklinin önemini daha iyi gördük. Bunun da usulüne uygun güzel bir şekilde devam etmesi gerekiyor” dedi. Kalp nakliyle hayata tutunan Burçin Meşe ise, “Bir insan öldüğünde 7-8 kişiye hayat olabiliyor. Organ nakli çok az, kalp nakli ise çok çok az. Böbrek ve karaciğer nakli normal sağlıklı insanlardan olabiliyor ama kalp nakli sadece kadavra. Onu beklerken dua bile edemiyoruz ne olur çıksın diye…” ifadelerini kullandı.

Bağışla, Yaşat  Akademi Kurucusu Merve Baykan, “Yaptığımız araştırmalarda organ bağışında en ileri durumda olan İspanya’ya baktığımızda doktorlarla birlikte sivil toplum kuruluşlarının da çok ciddi bir koordinasyonla çalıştığını gördük. Birleşmiş Milletler ’de masası olan bir sivil toplum kuruluşu olarak bizim de bu şekilde hareket etmemiz gerektiğini öngörüyoruz”dedi. Önümüzdeki yıl bölgede bu alanda bir de komite kurulacağını sözlerine ekleyen Baykan, “Bu vesile ile diğer bölgelerle çalışmalarımız daha koordineli ilerleyecek ve yurtdışı destekli bir aksiyon gurubu kurmak için de yazışmalara başladık. Pandemi nedeniyle ertelediğimiz etkinliklerimiz var. İlk hedefimiz, İzmir'de organ nakli olmuş olan sporcuların katılacağı spor oyunları başlatmak ve bağışı simgeleyen bir heykel projesi gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.

Panelin Moderatörlüğünü üstlenen Bornova Rotaract Kulübü Başkanı Dr. Sedef Sağlam ise, “Bu dönem doktor kimliğimden dolayı biraz daha sağlık projelerine yöneldim. En çok ilgilenmek istediğim projelerden biri ise organ bağışıydı. Çünkü organ bekleyen çok fazla insan var. Türkiye’de canlı verici oranları çokken, kimse öldükten sonra organlarını bağışlamak istemiyor. Bu durumun insanların yanlış yönlendirilmeleri ve konuyu araştırmadan söylentilere inanmalarından kaynaklandığını düşünüyorum. En büyük yanılgıdan bahsedecek olursak birçok kişinin aklına organlarını bağışladığı takdirde ambulansta kendisine bir şey olursa onu kurtarmama ihtimalleri geliyor. Fakat organ bağışını kişi kabul etmiş olsa bile, organlarının bağışlanabilmesi için kişinin vefatı yoğun bakımdayken ve cihaza bağlı bir halde gerçekleşmesi gerekiyor. Az bilinen bu gerçek organ bağışı oranlarını Türkiye’de çok fazla düşürüyor. Bir de organ bağışı konusunda dönem başladığından bu yana Bağışla, Yaşat Akademi Kurucusu aynı zamanda Rotaryen Merve Baykan ile hep iletişim halinde olduk. Geçtiğimiz kasım ayında organ bağışı farkındalık haftasında bir dizi etkinlik planlıyorduk. 3-9 Kasımda Rotary ve Rotaract Kulüpleri iş birliğinde organ bağışıyla ilgili bir sergi, 5 Kasımda “Organ Bağışı” Paneli, 7-8 Kasım için çocuklara yönelik bir sörf yarışı düzenlemeyi planlamıştık. Fakat sergimizi pandemi sebebiyle, panel ve sörf yarışımızı ise İzmir’de gerçekleşen depremden dolayı ertelemek durumunda kaldık. Bunun üzerine etkinliklerimizi tüm döneme yayarak daha dikkat çekici bir hale getirmeye karar  verdik. İlki olan “Organ Bağışı Nedir?” konulu panelimizle gerçekleştirmiş olduk” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...