İzmirli Turizmciler Su Faturalarından Yakınıyor: "Anahtarları Teslim Etmek Zorunda Kalacağız"

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’de uygulanan su, atık su, katı atık transfer ve bertaraf bedellerinin sektörü anahtar kapatacak duruma getirdiğini açıkladı.

İzmirli Turizmciler Su Faturalarından Yakınıyor: "Anahtarları Teslim Etmek Zorunda Kalacağız"
23 Ocak 2025 - 15:02

İZMİRLİ TURİZMCİLER: “FAHİŞ SU PARALARI BİZE ANAHTARLARI TESLİM ETTİRECEK”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’de uygulanan su, atık su, katı atık transfer ve bertaraf bedellerinin sektörü anahtar kapatacak duruma getirdiğini açıkladı. İşler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın suya indirim vaadiyle geldiğini ama fiyatlara yapılan bindirimle sektörün belini büktüğünü dile getirdi.

Büyük çoğunluğu ETİK Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan, İzmir il merkezi ve ilçelerinden gelen turizmciler, Türkiye’nin en pahalı suyu ve buna bağlı olarak ödenen atık su bedelleri ile katı atık bertaraf bedelleri gündemiyle İzmir’de toplandı.

Bölgede turizmin hedeflenen turist sayılarına ulaşamamasının nedenlerinden biri olarak yerel yönetimden kaynaklanan ekstra maliyetlerin rekabet gücünü zayıflatması olduğunun değerlendirildiği toplantı sonrası ETİK Başkanı İşler açıklamalarda bulundu.

Turizmciler olarak bir komisyon oluşturduklarını, ilçe belediye başkanlarını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan ve yetkililerini ziyaret ederek belediyeler eliyle turizmi zora sokan uygulamaları örneklerle kendilerine anlatmak ve çözüm önerilerini aktarmak istediklerini belirten İşler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a da çağrıda bulundu.


ETİK Başkanı Mehmet İşler'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

TÜRKİYE'NİN EN PAHALI SUYUNU KULLANIYORUZ

İzmir merkez ve ilçelerinden Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) üyeleri olarak bir araya geldik. Tek gündem maddemiz, İzmir Turizminin ağır girdi kalemlerinden su, atık su ve katı atık transfer ve bertaraf bedelleriydi.

Sayın Cemil Tugay seçim sırasında en dikkat çeken söylemlerinden biri olarak su paralarının indirileceğini vaat etmişti. Biz bu söze istinaden indirim bekledik. Kendisi bindirim yaptı. Öyle bir bindirim ki İzmirli turizmci yüzde yüzleri bulan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldı.

Turizm sektörü olarak çok zor bir dönemdeyiz. Su her yerde olduğu gibi turizmde de hayattır. Susuz hayat ta, turizm de olmaz. Su turizmin hem nitelik, hem sağlıklı olması için olmazsa olmazıdır. Turizmde İyi hizmetin, kaliteli hizmetin ana maddesi sudur.

Hijyen için su kullanıyoruz. Havuzlarımız için su kullanıyoruz. Müşteri ve tesis temizliği için su kullanıyoruz. Biz tasarruf etmeye çalışsak ta müşterimizin kullandığı suyu kısıtlayamıyoruz.Havuzda buhar olup uçan suyu yerine koymak zorundayız.

Türkiye’nin turizmde hedeflerine koşması, ihtiyacı olduğu dövizi kazanması, cari açıkları kapatması ve vatandaşın refahına katkıda bulunabilmesi için turizmcinin turizmin gereklerini yerine getirmesi gerekiyor.

Tüm dünyadaki rakiplerimiz gibi yeterince su kullanıyoruz. Ama bu suyu onlardan pahalıya satın almak zorunda bırakılıyoruz.

İzmir'de hiç bir mala gelmeyen oranda zam suya geldi. Gerçekten maliyetlerimiz çok yükseldi.  Su atık su ve katı atık bertaraf bedellerinde İzmir’in ilçeleri arasında olduğu gibi İzmir’in diğer illerle arasında büyük farklar var.  

Şu anda Türkiye’nin en pahalı suyunu İzmir kullanıyor. 17 milyon turist ağırlayan Antalya’da meslektaşımızın suya ödediğinin biz hemen hemen iki katını ödüyoruz.

Muğla, Aydın , Balıkesir gibi illerde bu aralık daha da açılıyor. Bu belimizi büküyor, rekabet gücümüzü yok ediyor. Biz bu adaletsizliğin bertaraf edilmesini istiyoruz.

Hizmet eden, turizmin aydınlık yüzü olan şehrimizin güzelliklerini ülkemiz ve dünya insanlarına gösteren, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı veren  turizmcinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.  

İzmir ve ilçelerinde su, atık su ve katı atık bertaraf bedelleri; oteller tarifesi olarak, kullan öde formülüyle, sezon dışı olup olmadığına bakılarak, oda ve yıldız sayıları dikkate alınarak adil bir şekilde tespit edilmelidir.

Adaletli bir tarifeyle, sektörün soluk alması sağlanmalıdır. Aksi takdirde tüm otelciler olarak anahtarları teslim etmek durumunda kalacağız.” 


İşler, Bolu Kartalkaya’da ki yangın faciasını toplantı sırasında öğrendiklerini, toplantıyı kısa kestiklerini, birlik üyeleri olarak zaten aldıkları önlemleri tekrar gözden geçireceklerini, tarif edilmez bir üzüntüyle yüreklerinin yandığını, ailelerin acısını paylaştıklarını, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dilediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çalışan Anneler İçin Bakıcı Desteği Miktarları Güncellendi
Çalışan Anneler İçin Bakıcı Desteği Miktarları Güncellendi
Başkan Tugay: Tansaş Modelini Yeniden Başlatacağız
Başkan Tugay: Tansaş Modelini Yeniden Başlatacağız