İZODER, köy okullarına destek vermeye devam ediyor!

Yeniden yapılan Üzümlü Köyü Okulu İZODER üyelerinin katkılarıyla bu kış sıcacık olacak. İZODER Başkanı Eruslu: "Hakkari ilimizin Çukurca ilçesine bağlı sınır köyümüzdeki bu okulumuzun yenilenmesine destek vererek ülkemizin en sert iklim koşullarına sahip illerimizden birinde, öğrencilerimizi daha konforlu ve sıcak bir okula kavuşturmaktan mutluluk duyuyoruz."

İZODER, köy okullarına destek vermeye devam ediyor!
27 Ağustos 2022 - 14:07

İZODER’DEN HAKKARİ ÇUKURCA ÜZÜMLÜ KÖYÜ’NE ANLAMLI DESTEK

World Human Relief (WHR) Dünya İnsani Dayanışma Derneği’nin Hakkâri Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile Türkiye - Irak sınırındaki Üzümlü köyünde yapımına başladığı 12+1 derslikli okulun, ısı ve ses yalıtımını İZODER üyesi firmalar üstlendi. Minik öğrenciler yeni okullarında yalıtımın sağladığı sıcak ve konforlu ortamda eğitimlerini sürdürecek.

Dünya İnsani Dayanışma Derneği (WHR), Hakkâri Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün olur ve desteği ile geçtiğimiz nisan ayında, sınır köyü Üzümlü'de yıllar içinde yıpranan, yetersiz kalan ilköğretim okulunun yerine 12+1 derslikli yeni bir okulun yapımına başladı. İki kat olarak planlanan Üzümlü köyü okulunun ısı ve ses yalıtımını İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) üyesi Baumit, Betek Boya, DKM İnşaat, İzocam, Mapei Yapı, Mega Yalıtım ve ODE Yalıtım, yalıtım malzemesi sağlayarak üstlendi. 2022-2023 eğitim yılında öğrencilerini ağırlamaya hazırlanan yeni okulda, İZODER'in yönlendirmeleriyle Hakkari'nin çetin mevsim koşullarına uygun daha kalın yalıtım malzemeleri kullanıldı.

Sosyal sorumluluk projeleriyle yalıtımın faydalarını kamuoyu nezdinde görünür ve anlaşılır kılmayı amaçladıklarını vurgulayan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, "Hakkari ilimizin Çukurca ilçesine bağlı sınır köyümüzdeki bu okulumuzun yenilenmesine destek vererek ülkemizin en sert iklim koşullarına sahip illerimizden birinde, öğrencilerimizi daha konforlu ve sıcak bir okula kavuşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Projeye başlarken malzemelerle ilgili teknik detayları, yalıtım hesaplarının yanı sıra yerel imalat olanaklarını da göz önünde bulundurarak oluşturduk. Hakkari'nin soğuğunda sıcacık ve konforlu bir okul olsun istedik. Yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı hesaplamalarıyla birlikte özgül ısı kaybı çizelgesi ve yoğuşma hesapları yapıldı. TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardına göre yapılan hesaplamalar; cephe ve döşemede en az 8 cm, çatıda ise en az 16 cm yalıtım yapılması gerektiğini ortaya koyarken, hep vurguladığımız gibi yönetmeliklerde belirlenen değerin üzerine çıkılması, daha kalın yalıtım yapılması yönündeki görüşümüzü belirttik. Cephede ısı yalıtım kaplaması için 8 cm yerine 10 cm taş yünü kullanıldı. Yalıtımın daha kalın uygulanması ile okulumuz hem daha enerji verimli hem de çevreye duyarlı, ısısını uzun süre koruyan konforlu bir yapıya dönüştü. Yapının iki katlı olması nedeniyle, dersliklerde 1. kat döşemesinde oluşabilecek darbe sesinin kesmek için şap altında ses bariyeri uygulandı. Yaklaşık 400 çocuğumuz, bu kış sıcacık okullarında eğitimlerini sürdürecek. Bu manevi değeri yüksek projeyi gerçekleştirmemize verdikleri destekten ötürü üyelerimiz Baumit, Betek Boya, DKM İnşaat, İzocam, Mapei Yapı, Mega Yalıtım ve ODE Yalıtım'a teşekkür ederiz.”

Emrullah Eruslu, yalıtımın sağladığı faydaları da şöyle vurguladı: “Yalıtım sayesinde ısı kaybını minimuma indirerek yazın serin, kışın sıcak bir ortam sağlanmış oluyor. Yalıtımın bir başka faydası da hem estetik görünüm kazandırması hem de cepheyi dış etkenlerden (küf, mantar, betondaki demirlerin paslanması vb.) koruyarak okulumuzun onarım masraflarını düşürecek, daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak olması. Ayrıca, yalıtımla beraber daha az yakıt kullanılacağından ülke ekonomimize, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya karşı katkı da sağlanmış olacak.”


“Köylerdeki koşulların iyileştirilmesi için çalışmalarımız sürecek”

Dünya İnsani Dayanışma Derneği Başkanı ve Kurucusu Doç. Dr. Ayten Zara ise proje ile ilgili şunları söyledi: "Güvenlik ve terör nedeniyle 1993 yılında boşaltılan Üzümlü Köyü, 2002 yılı itibariyle tekrar yerleşime açılan bir köyümüz. Türkiye - Irak sınır kapısına 1 km uzaklıktaki köyün yetersiz ve yıllar içinde yıpranan 5 derslikli okulunu yeniden inşa etmek için girişimlerimizi gerçekleştirdik. İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Onduline Genel Müdürü Sn Fulya Koçak’ın tavsiyesi ile İZODER'den bölge şartları açısından büyük ihtiyaç olan yalıtım konusunda önemli bir destek aldık. Uluslararası karayolu inşaatının tamamlanmasıyla buradaki nüfusun daha da artması bekleniyor. Dolayısıyla bölgenin önemli bir ihtiyacını el birliği ile gidermiş oluyoruz. Dernek olarak yürüttüğümüz Köy Okulu İnşaatları ve Psikososyal Çalışma Projelerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda, köylerdeki eğitim ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, merkezi köylerde okullar yapılarak çocukların eğitime ulaşımlarının sağlanması, böylece okula gönderilmeme riskinin bertaraf edilmesi, ekonomik desteğe ihtiyacı olan ailelere kaynak yaratılması ve çocuklara burs sağlanması gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemize katkı sağlayan İZODER’e teşekkür ederiz."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...