İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu: "İzmir'i kokudan kurtaracağız"

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu: “İZSU olarak, İzmir’de yaşayan 4 buçuk milyon yurttaşımızın yaşam kalitesini daha da yükseltmek için, yüzülebilir bir körfez için teknik ve bilimsel olarak çalışıyoruz. Teknik çözümler üretiyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu yaza ve bundan sonraki yaza tüm vatandaşlarımıza bir eser bırakacağız. İzmir’i kokudan arındıracağız” 

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu: "İzmir'i kokudan kurtaracağız"
05 Haziran 2023 - 22:07

İZSU’dan temiz Körfez için tarihi adımlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU’nun körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçilmesi için yürüttüğü dip tarama çalışmalarını ve Çiğli Arıtma Tesisi’ndeki iyileştirme faaliyetlerini inceledi. Önümüzdeki günlerde temeli atılması planlanan 4. Faz ile birlikte yüzülebilir Körfez için dev adımlar atıldığını ifade eden Başkan Soyer, “Diliyorum önümüzdeki süreçte Körfez’de yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İzmir Körfezi’nin geleceği için tarihi projeleri hayata geçiren İZSU Genel Müdürlüğü’nün Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer’e eşi Neptün Soyer’in yanı sıra İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzdoğa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken ve İZSU bürokratları eşlik etti. Başkan Soyer, ziyaret kapsamında Çiğli Atık Su Artma Tesisi’nin deşarj noktasından tekneye binerek İZSU tarafından körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçilmesini sağlayacak dip tarama çalışması ve Çilazmak Dalyanı Restorasyon Projesi hakkında bilgi aldı.
 

“İZSU restorasyon sürecini bir senede çok önemli bir noktaya getirdi”

İnceleme sonrası çalışmalar hakkında konuşan Başkan Soyer, “İZSU ekibimiz, geçmiş senelerde genellikle göz ardı edilmiş Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin restorasyon sürecini bir senede çok önemli bir noktaya getirdi. Öncelikle günde 600 bin metreküp su arıtan tesise 4. Faz ünitelerinin ilavesiyle ilgili çok önemli bir adım atıldı. Önümüzdeki günlerde de temel atma töreni gerçekleşecek ve 600 bin metreküp kapasiteye 200 bin metreküp daha ilave edilecek. İlk 3 etabın restorasyonu tamamlandı. Kanal çıkışında, Körfez’e çıkan deşarj noktasında derinleştirme çalışmaları yapıldı. Eskiden biriktirilen çamurların rehabilitasyonu ve kireçlemesi yapıldı” diye konuştu. 
 

“Körfez’de yüzme heyecanı birlikte yaşayacağız”

Başkan Soyer, “Bugün Dünya Çevre Günü münasebetiyle şunu söyleyebilirim ki, Körfez’i yüzülebilir hale getirebilmek için dev adımlar atılmış durumda. Sessiz sedasız atılan bu adımlarla çok önemli yol alındı. Önümüzdeki yıllarda kalıcı çözümlerin devam etmesiyle, ilerlemesiyle çok daha kıymetli sonuçlar alınacak. Niyetimiz gelecek nesillere pırıl pırıl bir Körfez bırakmak. Bugünden bunun müjdesini verebiliriz. Bu yaz kokuyu da daha az duyacağız. Çiğli Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin de çok daha iyileştiğini göreceğiz. Diliyorum önümüzdeki günlerde de Körfez’de yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
 
“Derinleştirme çalışması kokuyu büyük ölçüde azalttı”
Saha turunda incelediği dip tarama çalışmalarının koku sorununa kalıcı çözüm için önemli bir adım olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Burada en önemli hedeflerden bir tanesi orta körfezde deşarj yapılan Çiğli Arıtma Tesisi suyunu dış körfeze aktarmak olacak. Asıl kalıcı çözüm orada yatıyor. Bu sığlaşmış orta körfezi Çiğli Arıtma Tesisi’nin deşarjından tamamen kurtarmak istiyoruz. Onun için tam çıkış noktasında yapılan derinleştirme çalışmalarının çok büyük etkisini gördük. Şu an üstünde bulunduğumuz çıkış noktasında olmamıza rağmen kokudan eser yok. Bu çalışma bile kokuyu önemli ölçüde azaltan bir sonuç doğurdu. Ama asıl kalıcı sonuç o deşarj noktasının orta körfezden dış körfeze aktarılması olacak. 4 kilometrelik bir güzergahla çıkış noktası değiştirilecek” dedi.
 
“İzmir’i kokudan kurtaracağız”
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise, “İZSU olarak, İzmir’de yaşayan 4 buçuk milyon yurttaşımızın yaşam kalitesini daha da yükseltmek için, yüzülebilir bir körfez için teknik ve bilimsel olarak çalışıyoruz. Teknik çözümler üretiyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu yaza ve bundan sonraki yaza tüm vatandaşlarımıza bir eser bırakacağız. İzmir’i kokudan arındıracağız”  diye konuştu.
 
420 bin metreküp tarama çalışması tamamlandı
7/24 sahada çalışma yürüten İZSU ekipleri, Körfez’e akan derelerin getirdiği kokuya neden olan malzemeleri, sığlaşan dere çıkış ağızlarında eksi 4 metreye kadar tarama çalışması yaparak alandan uzaklaştırdı.  Bornova Deresi, Bostanlı Deresi, Peynircioğlu Deresi çıkış ağızlarında 420 bin metreküplük tarama çalışması tamamlandı. Kuzey aksında, özellikle Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış noktasındaki sığlaşan alanda, 2023 yılında yaklaşık 3 bin 500 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde 4 metre derinliğinde bir alan taranarak açılan kanalla su sirkülasyonunun artırılması ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkış suyunun dış körfeze daha hızlı bir şekilde çıkması sağlandı.
 
Dip tarama malzemesi sulak alan restorasyonunda kullanılacak
Açılan kanaldaki malzemeyle Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonu/rehabilitasyonu sağlanacak. Çilazmak Dalyanı’nın Gediz Sulak Alanı’nda yer alan ve yıllar içinde kaybolmuş yaklaşık 10 kilometrelik dalyan sınırının yeniden oluşturulmasıyla kuş ve balık popülasyonu artacak, amatör ve ticari balıkçılık açısından ekonomiye kazanç sağlanacak. Çıkan tarama malzemesinin Dalyan restorasyonunda kullanılmasıyla önemli bir çevre projesi de hayata geçirilmiş olacak.

https://www.mahalligundem.com/yazarlar/duyuru-kosesi/izmir-de-2-el-spot-esya-alim-satim-magazalari/8915/

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?