Kalp hastalığı bulunan kişilerin gebe kalması hayati risk taşıyor!

Yüksek riskli gebelik hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Perinatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. M. Özgür Akkurt, “Gebelik öncesi ve sonrası riskli durumların belirlenmesi ve buna uygun gerekli tedavinin mutlaka planlanması gerekli. Özellikle de 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeliklerde takip çok daha önemlidir. Belirli bir grup kalp hastalığı olan kişilerin gebe kalması, anne ve bebek sağlığı için riskli olabilir” dedi.

Kalp hastalığı bulunan kişilerin gebe kalması hayati risk taşıyor!
20 Kasım 2019 - 10:52

Özel Esentepe Hastanesi Perinatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Özgür Akkurt, yüksek riskli gebeliklerde hastalıkların ve yaşın önemli olduğuna dikkat çekti. Akkurt, “Gebelikte risklerin önemli kısmını; genetik yapı, anne yaşı, yaşam tarzı ve gebelik öncesi hastalıklar belirliyor” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Akkurt, hangi hastalıkların ilk gebelikte perinatoloji bölümüne gitmeyi gerektirdiğini de anlattı.

Risk değerlendirmesi önemli

Yüksek riskli gebelikte gebenin öyküsünün önemli olduğu belirten Dr. Akkurt, “Gebenin herhangi bir hastalığının olup olmadığı ve bunun sonuçları konusunda gebeyi bilinçlendirmek, her şeyin başında geliyor. Gebelikte annenin yaşı ve bulunan hastalığı çok önemli. 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeleri risk grubunda değerlendiriyor ve buna göre tedavi yöntemi planlıyoruz. Önceki gebeliklerde düşük, erken doğum, gebelik şekeri, gebeliğe bağlı tansiyon, anomalili bebek gibi tıbbi öyküler bilinmeli” dedi.

Hastalıklar bilinmeli

Gebelik öncesi hastalıklarının da mutlaka takip gerektiğini ifade eden Akkurt, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, hipotiroidi-hipertiroidi gibi endokrin hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları olan gebelerin, mutlaka perinatoloji bölümüne başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Özellikle kalp hastalığına sahip kişilerin gebe kalmaları konusuna vurgu yapan Akkurt, “Belirli bir grup kalp hastalığı olan kişilerin gebe kalması, anne ve bebek sağlığı için riskli olabilir. Bu nedenle, gebelik süreci öncesinde psikolojik destek ve detaylı diyalog ile kişiye bu bilgiler verilmeli, gebelikten vazgeçirilmelidir. Çiftler, ileriye yönelik korunma yöntemleri hakkında da bilgilendirilmedir. Gebeliğe engel teşkil eden kalp hastalıkları, doğumsal olan ve morarmanın eşlik ettiği kalp hastalıkları, yani ‘siyanotik konjenital kalp hastalıkları’dır. Bunlar; cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı ileri kapak hastaları, akciğer basıncının ileri derecede artmış olduğu kalp hastalıkları, ileri evre kalp yetersizliği ve kapak darlığı sorunlarıdır. Kalp kapakçıklarında ileri derecede darlık veya yetersizliği bulunan, gündelik efor kapasitesi istirahat sırasında bile nefes darlığı çekecek kadar düşmüş olanlar ile ciddi kalp yetersizliği olan hastaların gebe kalmaları sakıncalıdır” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...