Kanserde obezite, nikotinden daha riskli!

Bugüne kadar kanser için başlıca risk faktörü olarak sayılan nikotinin yerini günümüzde artık obezite alıyor. Fazla yemek ve egzersiz yapmamak, kanserin başlangıcında ve ilerlemesinde nikotin tüketiminden bile daha büyük etkiye sahip. Obezitede kanser riskiyle beraber tümörlerin nüksetme ihtimalinin de arttığını belirten uzmanlar, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin önemine değindi.

Kanserde obezite, nikotinden daha riskli!
26 Eylül 2018 - 10:55

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, obezitenin kanser üzerindeki etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Aşırı kilolu kadınlarda kanser riski %90 artıyor

“Tüm kanser ölümlerinin yüzde 25-30'una neden olan sigara içimi, büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar, nikotin kanser için başlıca risk faktörü olarak sayılıyordu. Günümüz araştırma bulgularına göre ise; fazla kilolu olmak kanser risk faktörleri açısından sigarayı bile geçerek ilk sırayı almış durumda” diyen Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu,

“Gereğinden fazla yemek yemek, çok az egzersiz yapmak sonuçta da obez olmak, kanserin başlangıcında ve ilerlemesinde nikotin tüketiminden bile daha büyük etkiye sahip. Aşırı kilolu kadınlarda kanser gelişme olasılığı yüzde 90 oranında artmış durumda ki bu da çok yüksek bir oran. Yumurtalık veya rahim ağzı kanseri, meme kanseri gibi bazı tümör türleri, bunun dışında aşırı kilolu kişilerde kolon ve prostat kanserleri de ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Obezite, tümörlerin nüksetmesine neden oluyor!

Erdoğanoğlu, “Obezseniz, sadece kanser oluşumu için risk taşımazsınız, aynı zamanda tümörlerin nüksetme ihtimalini de artırmış olursunuz. Düzenli egzersiz ve dengeli bir beslenme programı ise riski azaltır. Bu konuda insanlarımızın farkındalığının güçlü olması çok önemlidir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde bazı kanser türleri için, hastalık riski zamanla azalmakta diğerleri için artmaktadır. Sanayileşme ve toplumun refah düzeyi, nikotin kullanımı, sağlıksız beslenme, çevre kirliliği veya kanserojen maddeler risk faktörleri arasındadır. Kanserin gelişimi tek bir nedene bağlanamaz, çeşitli faktörlerden oluşan bir ağa dayanır. Kanserin gelişiminde genetik faktörler de önemli bir rol alır ama bireysel riskleri öngörmek çok fazla mümkün değildir. Bilinen risk faktörlerini ise azaltarak, hastalığa yakalanma olasılığınızı en aza indirebilirsiniz.”

Kanserden korunmak için, bu uyarılara kulak verin!

Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, kanserden korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

1. “Aşırı kilolu olmaktan kaçının. Bel çevresi ölçümünün kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm altında olması gerektiğini unutmayın. Kilo yönetiminizde başarılı olamıyorsanız profesyonel destek alın.

2. Sigara içmeyin! Sigara içiyorsanız, bu duruma mümkün olan en kısa zamanda son verin. Bunu yapamıyorsanız, en azından sigara içmeyenlerin varlığında sigara içmeyin.

3. Mutlaka düzenli egzersiz yapın. Günde yarım saat yürüyüş yapmanız bile sizin için koruyucu olacaktır.

4. Daha fazla sebze ve meyve yiyin: günde en az beş porsiyon. Hayvansal yağ içeren besinleri daha az tüketin.

5. Alkol içiyorsanız tüketimi sınırlayın. En güzeli hiç kullanmamaktır. Bunu yapamıyorsanız erkekler iki kadeh, kadınlar ise günde sadece bir kadehten fazla içmemelidir.

6. Çok yoğun güneş ışığından kaçının. Özellikle çocuklar ve ergenler güneş korumasına dikkat etmelidir. Güneş yanığına eğilimli olanlar, yaşamları boyunca güneşe dikkat etmelidir.

7. Kansere neden olabilecek kimyasal maddelerle ilgili güvenlik talimatlarını izleyin. Radyasyondan korunma tavsiyelerini takip edin.

8. Kadınlar rahim ağzı kanser taramasından haberdar olmalıdır.

9. Meme kanserinin erken tespiti için 50 yaş üstü kadınlar, mamografi taramasına katılmalıdır.

10. Erkekler ve kadınlar kolorektal kanserin erken tespiti için alınacak önlemlere katılmalıdır.

11. Hepatit B aşı programlarına katılın.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay: Tansaş Modelini Yeniden Başlatacağız
Başkan Tugay: Tansaş Modelini Yeniden Başlatacağız
İzmir Körfezi'nde 85 Bin Tonluk Temizlik: "Denizin Rengi Değişiyor"
İzmir Körfezi’nde 85 Bin Tonluk Temizlik: "Denizin Rengi...