Kansere 15 dakikada kesin tanı

Intel - ISEF’te Türkiye’yi temsil etme gururu Özel Ege’nin

Kansere 15 dakikada kesin tanı
28 Şubat 2018 - 13:54

TÜBİTAK, dünyanın en prestijli proje yarışması Intel-ISEF’te ülkemizi Özel Ege Lisesi öğrencileri ile temsil etme kararı aldı.  Dünyada en yaygın görülen akciğer, prostat ve meme kanserlerine 15 dakikada kesin tanı koyabilen çip geliştiren Özel Egeliler,  mayıs ayında Amerika’da düzenlenecek yarışmada dünyanın genç dâhileri ile yarışacak.

Özel Ege Lisesi öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud, Bilim Kurulu Eş Başkanı Dr. Onur Akpınar danışmanlığında gerçekleştirdikleri “Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork” isimli proje ile TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında biyoloji kategorisinde bölge birinciliği ve Türkiye ikinciliği kazandı. Proje Avrupa Birliği tarafından desteklenen SciChallenge adlı bilim yarışmasında, 28 ülkeden 438 projeyi geride bırakarak Avrupa birincisi oldu. Bu yıl, aynı proje TÜBİTAK tarafından 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD‘nin Pittsburgh şehrinde gerçekleştirilecek dünyanın en büyük ve prestijli uluslararası proje yarışması olan Intel-ISEF’te Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı. 

Özel Ege Lisesi Müdürü Aylin Musluoğlu, “Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri  kanser. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. Öğrencilerimizin, okulumuzun Bilim Kurulu rehberliğinde geliştirdiği çip sayesinde 15 dakikada üç kanser türüne kesin tanı konuluyor. Bu sayede öğrencilerimiz, birçok insanın hayatını kurtarabilecek bir projeye imza atmış bulunuyor. Öğrencilerimizin henüz lise yaşamlarında böylesine insan yaşamını kolaylaştıracak dokunuşlara imza atmaları bizim için büyük gurur kaynağı.” dedi.  

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORK

“Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork” konulu proje çerçevesinde iki ayrı mikroakışkan çip üretildi. Bu çipler dünyada en yaygın görülen ve en fazla ölüme sebep olan kanser türleri olan akciğer, meme ve prostat kanserlerinin hızlı, güvenilir, ekonomik ve kesin tanısını koymaya olanak sağladı. Proje uygulamaya geçerse basit bir tarama ile 15 dakika gibi kısa bir sürede bu üç kanser türünün erken tanısı sağlanabilecek.

Intel - ISEF Nedir? 

Her yıl düzenlenen Intel - ISEF (International Science and Engineering Fair – Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) üniversite öncesi eğitimde dünyanın en büyük uluslararası araştırma fuar ve yarışması olarak biliniyor. Her yıl 75’in üzerinde ülkeden 1700 öğrenci bu fuarda bir araya geliyor, birbirinden ilginç projelerini sergiliyor ve yarışıyor. Intel – ISEF, 9 – 12. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen dünyanın ilk bilim fuarı. Society for Science & Public adlı kuruluş tarafından 1950 yılında başlatılan National Science Fair’e 1958 yılında Japonya, Kanada ve Almanya’nın da katılarak uluslararası bir hal almasıyla büyüdü.  Günümüzde dünya çapında milyonlarca öğrenci her yıl kendi ülkelerinde bilim yarışmalarında mücadele ediyor. Bu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler Intel - ISEF’in uzantısı olan bölgesel yarışmalara katılma hakkını kazanıyor. Bu yarışmalarda en iyi dereceleri alan öğrenciler de Intel - ISEF’e katılma şansını elde ediyor. Intel - ISEF, projelerini doktora seviyesinde bilim adamlarına sunma ve 4 milyon dolar değerinde ödül ve burs olanakları için yarışma şansı vererek gençlerin başarılarını uluslararası platformda sergilemesine olarak tanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?