Kanserin önlem ve tedavisinde sağlıklı beslenme ve egzersiz etkisi
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Sağlık Anabilim Dalı Uzm. Dr. Onur Oral: “Dengeli ve sağlıklı beslenme kanserin ortaya çıkma riskini azaltıyor”
İZMİR (Ege Ajans) - Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kanser, en önemli toplumsal sağlık sorunlarının en başında geliyor. Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin, dünya nüfusunun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak önümüzdeki on yıl içinde birinci sıraya yerleşeceği öngörülüyor. Uzm. Dr. Onur Oral, “Doğru beslenme yöntemleriyle, kanser riskinin azaltılması amacıyla, son yılda ciddi araştırmalar yürütülmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin kanserin ortaya çıkma riskini azaltıyor” dedi.
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Sağlık Anabilim Dalı Uzm. Dr. Onur Oral, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kanser, en önemli toplumsal sağlık sorunlarının en başında geldiğini ifade ederek, “Bugün itibariyle, kanser dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin, dünya nüfusunun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak önümüzdeki on yıl içinde birinci sıraya yerleşeceği öngörülmektedir. 2012 yılında Dünya’da toplam 14.1 milyon yeni kanser vakası izlenmiş ve 8.2 milyon kansere bağlı ölüm vakası gözlemlenmiştir” diye konuştu.
Doğru beslenme yöntemleriyle, kanser riskinin azaltılması amacıyla, son yılda ciddi araştırmalar yürütüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Onur Oral, “Çok sayıda farklı gıda ve besin öğelerinden zengin beslenme alışkanlığı geliştirerek, kanserin görülme riskini azaltmak mümkün olduğuna dair bilimsel yayınların sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle genetik açıdan riskli bireylerin hayat koşullarına özen göstermelerinin gerekliliği yanında, sağlıklı bir beslenme alışkanlığını da kazanmaları son derece önemlidir. Örneğin, lif açısından zengin gıdalar arasında, meyve ve sebzeler, tam taneli tahıllar, kepekli ve tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç ve bakliyat tüketimin bağırsak kanseri riskini ciddi bir oranda azalttığı bilinmektedir. Lifli gıda tüketimi arttıkça, bağırsakların düzenli çalışmasına bağlı olarak kolon-rektum kanserleri riski düşmektedir. Ayrıca, bu grupta adı geçen ürünlerde bol bulunan A, C ve E vitaminleri ve Folat, selenyum, kalsiyum gibi minerallerin kanserin görülme olasılığını azalttıklarına dair bilimsel yayınlar mevcuttur” dedi.
“Kararlıyım ve Yapacağım”
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin kanserin ortaya çıkma riskini azaltmakla birlikte, var olan kanserin gelişme hızını düşürebilmesi, hastalığın önlem ve tedavi başarısı için derece önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Onur Oral, “ Doğru ve dengeli beslenmeyle birlikte, egzersizin de kanserin önlem ve tedavisindeki olumlu etkileri, son yıllarda yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Egzersizin, vücudu virüslerden, bakterilerden veya benzeri patojenleri etkisiz hale getirmek ve çevrede olan zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek için mücadele eden fizyolojik bir savunma sistemi olarak adlandırılabilecek bağışıklık sistemini ( immnu sistem ) aktive ettiğini gösteren çok sayıda bilimsel makale yayınlanmıştır” diye konuştu.
Uzm. Dr. Onur Oral, “Özellikle, hafif ve orta şiddette egzersiz ile bağışıklık sistemi fonksiyonları arttığı gözlemlendiği için sağlıklı yaşam ( fitness) amacıyla yapışan orta şiddette ve strese yol açmayacak egzersiz tiplerinin, kanser veya benzeri kronik hastalıları önlemek için daha uygun olacağına dair klinik incelemeler her geçen gün artmaktadır. 2019-2021 yılları için yürütülecek toplumsal bilinçlendirme kampanyalarında ‘Kararlıyım ve Yapacağım‘ sloganı belirlenmiştir. Bu temayla, kanserle mücadele kapsamında, kişisel sorumlulukları ön plana çıkaran ve kanserin artan etkisini önleyebilmek için uygulanması gereken sağlıklı yaşam alışkanlıklarının gücünü arttırabilmek hedeflenmektedir. Bu kampanya ve etkinliklerle, kişisel risk faktörlerini ortadan kaldırılması ve kanserle mücadelede her sene artan bir başarının sağlanması hepimizin ortak beklentisidir” dedi.