Karşıyaka'da yapı durum tespiti için başvurular başladı

Olası bir deprem felaketine karşı kenti hazırlıklı hale getirmek için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ilçe genelinde yapı durum tespiti yapmaya başladı. Ücretsiz olarak sunulan hizmetten Karşıyaka’daki tüm ruhsatlı yapılar yararlanabiliyor.

Karşıyaka'da yapı durum tespiti için başvurular başladı
17 Mart 2023 - 07:53

Karşıyaka Belediyesi’nden ücretsiz yapı tespit hizmeti

Olası bir deprem felaketine karşı kenti hazırlıklı hale getirmek için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ilçe genelinde yapı durum tespiti yapmaya başladı. Başvurular bireysel veya bina yönetim kararı ile yapılabiliyor. Bireysel başvurularda yapının projeye uygunluğu inceleniyor, yönetim kararı ile başvurulduğunda ise binanın taşıyıcı yapısının sağlamlığı üzerine testler yapılıyor. İncelenmesi istenen binalar, teknik ekip tarafınca hızlı tarama yöntemleri ile kontrolden geçiriliyor. Değerlendirme sonuçları mülk sahipleri ile paylaşılarak, yapılarının depreme dayanıklılığıyla ilgili bilgi sahibi olmaları sağlanacak. 


NASIL BAŞVURULUYOR?

Ücretsiz olarak sunulan hizmetten Karşıyaka’daki tüm ruhsatlı yapılar yararlanabiliyor. Apartmanlar için yönetim kurulu kararı, müstakil evler için de mülk sahibinin onayı isteniyor. Başvurular belediye ana hizmet binası girişinde oluşturulan özel masalar üzerinden yapılabiliyor. Vatandaşlar burada yapı inceleme talep formunu doldurarak incelenmesini istedikleri binanın yapım yılı, kolon kesme şüphesi, rutubet, çatlak oluşumu ve imar affı olup olmadığı gibi konulardaki sorulara yanıt veriyor. Masaya teslim edilen formlar teknik ekip tarafından incelenerek kısa süre içinde yapı taraması gerçekleştiriliyor. Uygulama öncelikle vatandaşı bilgilendirme ve gerekli görülürse riskli yapı tescili sürecine yönlendirme amacını taşıyor. Çok riskli görülen binalara resen işlem yapılabileceği de ifade ediliyor.


ÖZEL BİR EKİP KURULDU

Geçtiğimiz hafta başlatılan uygulama hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Nurhan Pişkin “Yapı tespiti hizmetimizi inşaat mühendisi ve tekniklerimizden özel bir ekip ile gerçekleştiriyoruz. Denetimlere başlamadan önce ekibimize ayrıca bir eğitim de verdik. Henüz kısa bir süre olmasına rağmen talep oldukça yoğun. Şu ana kadar aldığımız başvurulara yönelik hızlı tarama tekniği ile binaları incelemeye başladık. Arşivden binaların projelerini çıkarıyoruz, buna göre yerinde uygunluğunu kontrol ediyoruz. Binanın yaşı, kat sayısı, varsa zemin etüdü gibi verilere bakarak teknik bilgilerimiz ışığında tespitlerimizi gerçekleştiriyoruz. Şüpheli bir durum görürsek vatandaşlarımıza daha ileri bir tetkik ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Bakanlık tarafından lisanslandırılmış bina risk analizi yapan firmalara başvurmalarına öneriyoruz. Taramada öncelikli amacımız vatandaşlarımızın oturdukları binanın sahip olduğu riskler ve riskli yapı tescil süreci konusunda doğru bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Mevcut yasal mevzuata göre riskli yapı tescil karar ve binanın deprem performans ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yetkilendirilmiş lisanslı firmalarca yapılmaktadır. Tüm bu süreçlerde vatandaşımızın her anlamda yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...