Kaymakam Avni Oral, Bergama'nın UNESCO Mirası Statüsünü ve Turizmdeki Yükselişini Değerlendirdi

Bergama Kaymakamı Avni Oral, ilçenin UNESCO Dünya Mirası'ndaki yerini ve turizm potansiyelini değerlendirdi. Bergama'nın kültürel mirası ve turistik çekiciliği hakkında bilgiler verdi.

Kaymakam Avni Oral, Bergama'nın UNESCO Mirası Statüsünü ve Turizmdeki Yükselişini Değerlendirdi
04 Eylül 2024 - 00:12

BERGAMA İLÇESİNİN TURİZM POTANSİYELİ VE UNESCO DÜNYA MİRASINDAKİ YERİ

Bergama ilçe kaymakamı Avni Oral, Bakırçay Gazetesi'ne 88. Uluslararası Bergama Kermesi münasebetiyle Bergama’nın turizm potansiyeli ve 10 yıl önce dahil olduğu UNESCO Dünya Mirası hakkındaki yeri hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Kaymakam Oral, Bergama’dan ve ülkemizden kaçırılan kültür varlıkları hakkında da bilgi verdi. Oral, “Kültür varlıkları ancak kültürün doğduğu bu mekanlarda ayakta duruyorsa gerçeklik kazanır. Bu nedenle kültür varlıklarını köklerinden ayırmak anlamsızdır. Onların zorla toprağından sökülmesi ve kalıcı olmak üzere yabancı mekanlara taşınması, salt gösteri için sağlanacak bir kültürel faydadan çok kültürel varlıkların yaşamını soldurmaktadır” dedi.


Bergama Kaymakamı Avni Oral, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Turizm dünyada 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük gelişme göstermiştir. Türkiye de bu gelişmeye özellikle son on yılda hızla katılmış ve dünya turizm sektöründeki ekonomik pay kapma yarışında önemli yol kat etmiştir. Ege medeniyetlerinden biri olan Bergama’nın bu gelişmedeki yerini ve ayrıca Bergama’daki tarihi kültür eserleri yanı sıra kaplıca ve yaylalarının turizmdeki yeri, ayrıca Bergama turizmini günümüz ve gelecekte önemli bir yeri vardır. Bergama kenti insanlığın çok önemli olaylar yaşadığı çok önemli kültür varlıklarının üretildiği dört yüzyıl boyunca Anadolu tarihini belirleyen bir kenttir. Bergama altın çağını yaşadığı dönemde Bergamalılar bu coğrafyaya çok önemli kültür varlıkları inşa etmişlerdir. Bergama hümanizmasın bu eşsiz ürünleri iki bin yıl önce Küçükasya’da yükselen olağanüstü uygarlığın tanıklarıdırlar.


“Kültür bir mekanda yeşerir, gelişir bu mekandan taşar. “

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2011 yılının Nisan ayında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne (Tentative List) adını yazdırmış, 22 Haziran 2014 tarihinde de, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye’nin 13. ve dünyanın 999. Miras Alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil olmuştur. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı; Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise ilk Dünya Miras Alanı’dır. Bergama, Dünya Mirası Listesi’ne dokuz bileşen ile girmiştir. Bu alanların çevresinde ayrıca Tampon Bölge (Buffer Zone) oluşturulmuştur. Dokuz ayrı Dünya Mirası Alanı ve Tampon Bölgeleri bir bütün olarak kabul edilmekte ve Bergama’nın evrensel değerlerini sadece temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda tüm evrensel değerlerin korunması ve tanıtılması için bir araç olarak kabul edilmektedir.

BERGAMA’YI 2023'TE 433 BİN YERLİ VE YABANCI TURİST ZİYARET ETTİ

Pergamon Antik Kenti, Asklepeion Tapınağı, Akropolisi, Kızıl Avlu ve Bergama Müzesi ile turistlere Antik Çağ’dan bugüne tarihi bir yolculuk yaşatan Bergama,2014 yılında Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Bergama Müze Müdürlüğünce Kültürel anlamda yapılan kazılar, alanda yapılan restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları ziyaretçinin beklentisini, ilgisini ve merakını artırmaktadır. Bergama, bu yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında önemli bir artış yaşadı. Geçtiğimiz yıl, 245.215 yerli, 188.195 yabancı olmak üzere toplam 433.410 misafirimiz ilçemizi ziyaret etmiştir. İlçemiz turizm potansiyelinde “Kış mevsiminde ağırlıklı olarak Uzakdoğulu turistleri ağırlarken, yaz mevsiminde Avrupalılar turistler gelmekte, Amerikalı turistlerimiz ise ilkbahar ve sonbaharı tercih etmektedir.”

İnsanlık tarihinin önemli bir buluşu olan PARŞÖMEN Antik dönemde Ülkemiz ve İlçemiz topraklarında bulunmuş, yazı malzemesi olarak tarihi bir dönem noktası olmuştur. Antik çağlarda itibaren Ülkemiz ve İlçemizden çıkan ve kaybolmaya yüz tutmuş bu değerin üretimi, tanıtımı, ürün çeşitlendirmesi, gelecek nesillere aktarılması, tarihi geçmişinin anlatılarak ulusal ve uluslararası fuarlarda sergilenmesi ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Parşömenin geleneksel ve modern yöntemlerle üretiminin yapılması, yaygın hale getirilmesi bir taraftan da marka değeri kullanılarak, ürün çeşitlemesi ile birlikte turizmde kullanılacak ticari bir ürüne dönüştürülmesine yönelik Kaymakamlığımız Başkanlığında, yereldeki tüm paydaşların katılımıyla toplantılar gerçekleştirilerek çalışma grubu oluşturulmuştur.

Bu kapsamda, 2024 yılında parşömenin üretimi ve ticari bir ürün haline dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yapılarak, Kalkınma Ajansına proje teklifi yapılması, proje kapsamında Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Aile Destek Merkezi (ADEM) ve Halk Eğitim Merkezi kursları ile ustalar yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy Asklepeion’da gerçekleştirdiği Geleceğe Miras Bergama Basın Lansmanı programına katılıp antik kentte yapılan çalışmalar ile ilgili Bergama Antik Kenti'nin ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği yeri almasını sağlayacaklarını, Asklepeion ve Akropol ören yerlerimizin gece aydınlatılarak ziyaret açılacağını, kazı çalışmalarının 12 ay boyunca sürmeye devam edeceğini, Akropol’deki “Zeus Sunağı” temelini orijinal taşlar ile görünür hale getirileceğini, "Geleceğe Miras" projesi kapsamında yabancı heyetlerce yürütülen kazı çalışmalarının başına Türk bilim insanlarından koordinatör görevlendirme işlemlerini tamamladıklarını, dile getiren Ersoy, "Böylece Türk arkeoloji tarihinde, 163 yıl sonra yeni ve milli bir sayfa açtık." demiştir. Kızılavlu çevre düzenleme projelerinin uygulamasına hızlıca başlayacaklarını belirten Ersoy, Kızılavlu'nun güneydoğusunda önceki yıllarda ortaya çıkarılan, büyük boyutlu, önemli kısmı mozaiklerle süslü odalara sahip olan yapının bulunduğu bölgede kazı çalışmaları yapacaklarını, bu yapı ve etrafındaki anıtsal yapıların açığa çıkarılmasının ardından koruma çalışmaları yaparak alanın üstünü bir çatı ile örteceklerini ifade etmiştir.


“BERGAMA, DİKİLİ VE AYVALIK TURİZMDE ÜÇ ÖNEMLİ DESTİNASYONDUR”

Bergama Dikili ve Ayvalık, birbirine komşu olan turizm potansiyeli yüksek üç ilçedir. Dikili ve Ayvalık kıyı turizminde, Bergama ise kültürel turizmde adını duyurmuş destinasyonlardır. Bu üç bölgenin turizm potansiyellerinin yüksek ve bu kadar küçük bir alanda birbirinden farklı turistik çekiciliklere sahip olması bölgenin avantajı açısından önemlidir.İlçemizde öncelikle yatak sayımızın arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Özel sektörün ve Devletimizin vereceği destekler ile turizme yönelik turizm belgeli yıldızlı oteller yapılması halinde bölgemizin avantajları kullanılarak bir destinasyon oluşturulabilir. Böylelikle İlçemize ziyarete gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış olacağı gibi konaklama süresi de artacak ve turizm gelirinin gelişmesini sağlayacaktır”


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ABD'nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel Etkiler
ABD’nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel...
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke ekonomisi üzerindeki potansiyel etkileri
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke...