Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam kadınlara kendi kendine meme muayenesi konusunda uyardı...

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
23 Kasım 2017 - 10:53

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ UYARISI 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam kadınlara kendi kendine meme muayenesi konusunda uyardı: “Biz kadınlardan tanı koymalarını beklemiyoruz, sadece daha önce olmayan bir değişiklik var mı yok mu bakmalarını, varsa doktora gitmelerini öneriyoruz” dedi. 

Kendi kendine meme muayenesinin önemine değinen Prof. Dr. Serdar Saydam, memede bir lezyon olması halinde hemen hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Saydam, “Kendi kendine meme muayenesi mamografiye yardımcıdır. Ama hiçbir zaman mamografinin yerine geçmez” diye konuştu. Kadınların kendilerinin yaptığı meme muayenesinin püf noktalarına da değinen Prof. Dr. Serdar Saydam, “Memeyi tutup iki taraftan sıkmak hiçbir şekilde doğru bir yöntem değildir. Genellikle hastalar hangi tarafı muayene edeceklerse o tarafın elini başının arkasına koyup ayaktayken hafif dairesel hareketlerle memeyi parmak uçlarıyla göğüs duvarı arasında sıkıştırmaları ve koltuk altı muayenesi için de karşı eli koltuk altına koyup diğer elle üzerini kapatmaları yine dairesel hareketlerle sıkıştırarak muayene etmeleri gerekiyor. Biz hastalardan tanı koymalarını beklemiyoruz, daha önce olmayan değişik bir durum var mı yok mu? Onu anlamalarını istiyoruz. Eğer bir şey varsa doktora gitmelerini öneriyoruz.”

Bu tarz muayeneleri ön muayene olarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Serdar Saydam sözlerini şöyle sürdürdü, “Hastalar zaten doktora yılda bir defa gidiyorlar. Kendi kendine yılda on iki defa meme muayenesi yapmaları gerekiyor. Adet gören bir kadınsa iki adetin ortasında yumurtlama zamanında, adet görmüyorsa   herhangi bir zamanda bu muayeneyi yapabilirler.”    

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...