Kınık Belediye Başkanı Doğruer: "Üç Tane Organize Sanayi Bölgemiz Olacak"

Bakırçay Bölge gazetesine konuşan Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, “Kınık lojistik açıdan çok avantajlı konuma geldiiğ

Kınık Belediye Başkanı Doğruer: "Üç Tane Organize Sanayi Bölgemiz Olacak"
09 Eylül 2023 - 23:55
Bakırçay Bölge gazetesine konuşan Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, “Kınık, lojistik açıdan çok avantajlı konuma geldi. Yapılan otoban ile Kınık eskiden İzmir’e en uzak ilçe iken şimdi İstanbul’a en yakın ilçe konumuna geldi. Bu Yüzden 2. Karma OSB’nin kurulması için 2 Bakanlık ile yer arayışımız sürüyor. Ülkemizde bir ilk olacak Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda kuracağımız TDİOS ve 2 karma OSB ile ilçemizde 3 Organize sanayi bölgemiz ve 2 alt bölge teşvikimiz olacak” dedi.
 
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer'in açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

“Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile artık teşvik alanları il bazında değil ilçe bazında belirleniyor. Biz Kınık olarak Karma OSB ve tarıma dayalı ihtisas OSB ile iki alt teşvik bölgesi olarak geçiyoruz.

TDİOSB de kurulu alanımız yaklaşık 1200 dönüm şu ana kadar içinde Kınıklı iş insanlarımızda olmak üzere 90 başvurumuz var. Parsellerimiz 5 ila 25 dönüm arasında değişiyor ortalama 20 dönüm dersek yaklaşık 40- 45 firma buraya yatırım yapmış olacak ve yaklaşık 1500 ile 2500 kişi arasında istihdam sağlayacaklar.

Burada en büyük avantajımız tarıma dayalı sanayi ve sera parselleri olacak yani ağır sanayi olmayacak.  Bakırçay Bölgesi kirlenmeyeceği gibi Kınıklı ve bölge insanları bildiği işi tarım işini yapacaklar.

Eğer biz burada ağır sanayiye izin vermiş olsaydık çalışanların ancak yüze onu bu bölgeden, Kınıklı olacaktı ve tesisler çevre hava kirliliği oluşturacaktı.  Burada dediğim gibi Kınıklı iş insanları da yatırım için başvurdular burada kurulacak TDİOSB de sözleşmeli tarım çerçevesinde 2. Sınıf tarım arazileri ne ekim yapmış olacaklar.

Ve ülkemizde Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda bir ilk olacak. Buraya ayrıca bir Ar- Ge merkezi kuracağız girişte 18 dönümlük bir araziyi bu merkezin kurulması için belediye meclisi olarak ek bir protokol ile hibe ettik. Bu protokol kapsamında bu Ar Ge Merkezini üç kurum;  OSB yönetimi, Tarım Bakanlığı ve Kınık Belediyesi olarak kuracağız ve bu merkez ile kurumsal kimlik daha da pekişecek.

Biz ülke olarak Pandemi sürecinde tarımın önemini bir kez daha görmüş olduk. Bu konuda Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi de çok önemli. Bu işin merdiven altında yapılmasının önüne de geçecek.

Karma OSB’de yatırımlarımız tamamlandı burada da yaklaşık 15 tesis var. 2 ya da 3 tane boş parsel var burayı alan yatırımcılara çağrı yaptık onlar bu çağrıya olumlu yanıt verdiler yatırımlarını kısa sürede yapacaklar.

Ama hedefimiz 3. Karma OSB’yi kurmak bunun için gerekli yer arayışını Çevre Şehircilik ve Sanayi -Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütüyoruz. Burada 1500 dönümlük 2. Karma ve 3. OSB’mizi kurmak istiyoruz.

Kınık Lojistik açıdan çok avantajlı konuma geldi.  Yapılan otoban ile Kınık eskiden İzmir’e en uzak ilçe iken şimdi İstanbul’a en yakın ilçe konumuna geldi. Ayrıca tarım ve hayvancılık merkezi konumunda olan Bursa ve Balıkesir’e bir buçuk saat uzaklıkta. Bu ilçemize dışarıdan yatırım gelmesi açısından çok büyük avantaj sağlıyor. Artık Yönetim Kurulu Toplantıları bile burada yapılıyor. Bunu maden de görüyoruz. Elbette ilçemizi bu gelişime ayak uydurması için hazırlıyoruz konut yanında sosyal tesisler ve yeni sosyal donatı alanları yapıyoruz.  2 etap TOKİ konutları yaptık üçüncüye başvuracağız.

Ayrıca ilçemizde yaklaşık 14 bin dekar alanda yetişen yüzde 70’i salçalık yüzde 30’u kurutmalık olan 130 bin ton domates üretimimiz var. Kurutmalık domateste bizde ve dışardan gelen büyük firmalar var ve yurtdışına ihracat yapıyorlar.

Kurutmalık domates de 2 yıl uğraşıdan sonra 30 yıl önceki üretim belgelerine ulaşarak, Coğrafi Tescil aldık bu zor olsa da avantajlarını yaşıyoruz. Sucahlı Kavununa da coğrafi tescil almak için çalışmalarımız devam ediyor.

Allah Nasip eder halkımızda teveccüh ederse, 3.dönem için çalışmaya hazırız. Bu dönemde 2 OSB’nin faaliyete geçmesi, çocuk köyünün bitirilmesi ve de eğitim alanında ilçemize üniversite bölümlerinin kazandırılması için çalışacağız ve bu sorunları çözeceğiz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...