Kış Aylarında Çocuklarda Sık Görülen Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Alerji İlişkisi
Kış aylarında çocuklarda sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıkları tetikleyebilir. Uzmanlar, sık hastalanan çocuklar için alerji şüphesine dikkat çekiyor.
20 Ocak 2025 - 13:19
'SIK HASTALANAN ÇOCUKTA ALERJİDEN ŞÜPHELENİLEBİLİR!'
Kış aylarıyla birlikte özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi şekilde artış gözlemlenmektedir. Özellikle okul öncesi ve ilkokula yeni başlayan çocuklar bu süreçte sıkça hastalanabilir. Medicana Sağlık Grubu Çocuk Alerjisi Bölümü’nden Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, “Kreşe ya da okula giden kardeşi olan çocuklar, yılda 10-12 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebilmektedir. Ancak yılda üçten fazla ciddi enfeksiyon, sinüzit, otit (kulak zarı enfeksiyonu) ya da bronşit geçirenler ya da iki aydan uzun süreli antibiyotik kullananlar alerji ve immunoloji uzmanı tarafından görülmelidir” uyarısında bulundu.Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı arttı. Özellikle okula yeni başlayan veya okula giden kardeşi olan çocukların yılda 10-12 kez hastalanabildiğini belirten Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, yılda üçten fazla ciddi enfeksiyon geçiren, iki aydan uzun sürede antibiyotik kullanan çocuklarda alerjiden şüphelenebileceğini vurguladı.
“Sık hastalanan çocuklar arasında, gelişmeleri normal olup ateşin daha az sıklıkla eşlik ettiği ve antibiyotiğe cevap vermeyen şikayetleri olanlar alerjik hastalıklar açısından değerlendirilebilir” diyen Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen, uzamış öksürük, alerjik hastalıkların işareti olabilir. Alerjik solunum hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemi sağlıklı insanların tolere ettiği ev tozu, çayır poleni, zeytin ağacı poleni gibi çevresel alerjenlere aşırı tepki verir. Solunum yoluyla alınan alerjenler bu kişilerin burun içi mukozasında şişliğe neden olarak burun tıkanıklığına, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, sık burun kaşıntısına neden olarak burun üstünde çizgilenmeye, burundan nefes alamamaya bağlı ağzı açık uyumaya, alt göz kapağında morumsu koyu daireler ve çizgilenmeler oluşmasına neden olabilir.”
YORUMLAR