Klimanızın Temizliğini Ertelemeyin! Sağlığınızı ve Bütçenizi Koruyun!

Yaz Aylarında Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler! TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaklaşan yaz aylarıyla birlikte kentimizde soğutma amaçlı klima kullanımının da artacağını öngörerek, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dair bir bilgilendirmede bulundu.

Klimanızın Temizliğini Ertelemeyin! Sağlığınızı ve Bütçenizi Koruyun!
28 Mayıs 2024 - 16:40

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden Klimaların Doğru Kullanımı Hakkında Önemli Uyarılar!

İzmir, 28 Mayıs 2024 - Yaklaşan yaz aylarıyla birlikte kentimizde soğutma amaçlı klima kullanımında da artış görülecek. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dair bir bilgilendirmede bulundu.

Klimaların bilinçsiz kullanımı, ekolojik dengeye zarar veren gazların salınmasına ve yurttaşlarımızın bütçelerinde ekstra yükler oluşturmasına neden olabiliyor. Ayrıca, klimaların tekniğe uygun olmayan kullanımı sağlığımızı da bozabiliyor ve gereksiz enerji sarfiyatına yol açabiliyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken başlıca noktaları şu şekilde sıraladı:

Isı Yalıtımı ve Gölgeleme:

  • Klimanın kullanıldığı ortamın ısı yalıtımı ne kadar iyi olursa, soğutma yükü ve dolayısıyla elektrik tüketimi azalacağından verimi artacaktır.
  • Güneş alan camlarda bulunan panjur, perde vb. gölgeleme elemanları kapalı tutulmalıdır.

Havalandırma:

  • Klima kullanılan ortamlarda kapı ve pencereler kapalı olması enerji verimliliğini artırır ve ısıl açıdan daha konforlu bir ortam oluşturur.
  • Ev tipi klimalarda ortama taze hava verilmediğinden, klima kullanılan ortamların düzenli olarak havalandırılması gerekir. Dış ortamın daha serin olduğu saatlerde havalandırma yapmak enerji verimliliği için en uygun yöntemdir.

Bakım ve Temizlik:

  • Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler hem de zamanla klima cihazını yıpratır. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez serpantinler temizlenmeli ve periyodik bakımı mutlaka yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.
  • Hava filtreleri düzenli olarak (en az haftada bir kez) temizlenmelidir.

Sıcaklık Ayarı:

  • Klima cihazları konfor için üretilmiş cihazlardır; aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapmak bu cihazların daha fazla enerji tüketmelerine neden olacaktır.
  • Soğutma yaparken oda sıcaklığı değerinin dış hava sıcaklığına göre 8-12°C düşük olacak şekilde ayarlanması yeterlidir. Her durumda ayarlanan oda sıcaklığı 24°C’den düşük olmamalıdır.
  • Hava akış yönü odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır.

Nem Alma:

  • Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazı nem alma modunda çalıştırılmalıdır.

Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Klimanız soğutma modunda çalışırken diğer elektrikli (ütü vb.) aletleri kullanmamaya dikkat edilmelidir.
  • Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlığınız açısından sakıncalıdır.
  • Bitkiler ve evcil hayvanlar uzun süreli olarak klima cihazlarının hava akımı içerisinde bulunmamalıdır.
  • Klima cihazlarını durdurmadan cihazlara müdahale edilmemeli ya da temizlik yapılmamalıdır.
  • Pandemi döneminde, zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlarda klima cihazlarının çalıştırılmaması, mümkün olduğunca kapı ve pencereler açılarak taze hava ile iklimlendirme yapılması gerekmektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, bu bilgiler ışığında tüm yurttaşlarımıza, klima kullanımlarında hem bütçelerini ve konforlarını hem de ekolojik dengeyi gözetmeleri çağrısında bulunuyor.

Kaynak: TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i Ziyaret Etti
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, CHP Genel Başkanı Özgür...
Başkan Tugay'dan Kemalpaşa'da Önemli Açıklamalar
Başkan Tugay'dan Kemalpaşa'da Önemli Açıklamalar