'KOBİ'lerde Afet Direnci Araştırması'nın sonuçları yayınlandı
KOBİ’lerde Afet Direnci Araştırması’nın sonuçları yayınlandı. Afetlere karşı farkındalık bir an önce artırılarak riskler yeniden tanımlanmalı!..
KOBİ’lerin afetlere karşı direncini artırmak için UPS Vakfı’nın desteği ile 2013 yılından bu yana uygulanan Sağlam KOBİ projesi kapsamında, ‘KOBİ’lerde Afet Direnci Araştırması’nın sonuçları yayınlandı.
UPS adına IDEMA Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen, Sia Insight ve ESRİ Türkiye iş birliği ile ortaya konan araştırma, Marmara Depremi’nin 20. yılında işletmelerin afetlere karşı ne kadar hazır oldukları ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
Türkiye’nin beş büyük ili olan İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’da, 1-99 arası çalışana sahip 400 KOBİ ile gerçekleştirilen araştırma sonuçları, KOBİ’lerin afet farkındalığının ve dolayısıyla hazırlık düzeyinin çok düşük olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, afet türünden bağımsız olarak, KOBİ yetkilileri işletmelerinin afet kaynaklı bir risk taşımadığını düşünüyor ve bu sebepten dolayı afet hazırlığına kaynak aktarmanın gündemlerinde olmadığını ifade ediyor.
KOBİ’ler Depremi Risk Olarak Algılamıyor
KOBİ’lerin afet farkındalıklarını, hangi risk ve afet çeşitleriyle ne sıklıkta karşılaştıklarını, afetlere hazırlık durumlarını ve afetlerin risklerini azaltmaya yönelik çalışmalarını tespit etmeyi amaçlayan araştırmanın sonuçlarına göre; İstanbul ili 1. derecede deprem fay hattı üzerinde olmasına rağmen, bu şehirdeki KOBİ’lerin %83’ü depremi bir risk olarak algılamıyor ve bu yönde bir hazırlık yapmıyor.
Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise KOBİ’lerin afet hazırlık seviyeleri hakkındaki düşünceleri ve bu yolda attıkları adımları ortaya koyuyor. Buna göre; araştırmaya katılan KOBİ’lerin sadece %49’u afetlere ve risklere karşı hazır olduklarını belirtirken, yine bu grubun içinden sadece yarısı Acil Eylem Planı’na sahip olduklarını belirtmiştir. Toplamda KOBİ’lerin sadece %30’unun Acil Eylem Planı bulunuyor. Araştırma ayrıca, işletme çalışanlarının afet dayanıklılığı ve hazırlığı konusunda eğitilmesinin KOBİ’ler tarafından önem verilen bir alan olmadığı bulgusunu ortaya koyuyor. Bunu takiben, işletme sahipleri, kamu ve özel sektör ile iş birliği yapma konusunda da yeterli ilgiye sahip değil.
Araştırma sonuçları ile ilgili konuşan UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç; “Araştırmanın yapıldığı beş büyük ilimiz ülke ekonomimizin lokomotifi konumundadır. Başta İstanbul olmak üzere bu illerden birinde meydana gelebilecek herhangi bir afet, insani ve beşerî sonuçlarının yanı sıra, ekonomik olarak da ciddi sonuçlar doğuracaktır. Araştırmanın bize sunduğu vizyon, afet dayanıklılığı ve hazırlığı için acil çözümlere ve etkili iş birliklerine ihtiyaç duyulduğunu ve harekete geçmek için geç kalınmaması gerektiğini gösteriyor. Afet risk oranının yüksek olduğu ülkemizin ileride karşılaşabileceği afetlere karşı çok daha dirençli olması, afet sonrası yaraların sarılarak, toparlanma süreçlerini de hızlandıracaktır. Bu bağlamda, UPS Türkiye ve UPS Vakfı olarak KOBİ’lerin afet farkındalıklarını artırarak, kamu ve özel sektör iş birliği ile etkili çözüm stratejileri geliştirmenin ve bunların yaygınlaştırılması için orta ve uzun vadeli kampanyalar ve eğitimler gerçekleştirerek, ülke ekonomisinin olası afetler sırasında ve sonrasında maruz kalabileceği hasarın asgari düzeye indirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Sağlam KOBİ Projesi, ekonomik verimliliğin sürekli hale getirilmesine büyük katkılar sağlıyor.” dedi.
Sağlam KOBİ Projesi İşletmeleri Afetlere Karşı Dirençli Hale Getiriyor
Dünya Ekonomik Forumu, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, ABD Ticaret Odası Vakfı, IDEMA Uluslararası Kalkınma Ajansı, UPS Vakfı ve UPS Türkiye ortaklığında geliştirilen Sağlam KOBİ projesi, şirketlerin, insan kaynaklı ya da doğal sebeplerle ortaya çıkan herhangi bir afete karşı hazırlıklı olmalarını desteklemek amacı ile eğitimler ve bilgilendirme faaliyetleri düzenliyor. KOBİ’lerin afetlere hazırlık süreçlerine ve yaşanabilecek olası afetlerin ardından iş hayatına hızla dönmelerine destek sağlamayı amaçlayan proje kapsamında, bugüne kadar 20.000’den fazla kişiye ulaşıldı. 2013 yılından bu yana 25 ilde, 65 eğitim ve eğitmen eğitimi düzenleyen Sağlam KOBİ projesi, Türkiye genelinde yaklaşık 3000 KOBİ’ye ulaştı.
Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve IDEMA Uluslararası Kalkınma Ajansı Kurucusu Dr. Ali Ercan Özgür; “UPS Vakfı ile birlikte 5 yıl önce Sağlam KOBİ Projesini uygulamaya başladık. Türkiye başta deprem olmak üzere pek çok afetin yaşandığı bir ülke olmasına rağmen ne yazık ki bu afetlere ilişkin işletmelerin farkındalık ve bilinç düzeyi oldukça düşük. Araştırma sonuçları, afetler ile ilgili her şeyden önce bilinç ve farkındalık konusunda gelişim göstermemiz gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Afetlere karşı daha dirençli işletmeler için eğitimler ile desteklenen bir farkındalık kampanyası ile KOBİ’leri afetlerin yıkıcı etkilerinden korumak mümkün. Sağlam KOBİ ile bugüne kadar hayata geçirdiğimiz eğitimler ile, birebir eğitim ve eğitmen eğitimi faaliyetleri yanı sıra, çevrimiçi ücretsiz araç setleri ile de KOBİ’lerin afetlere hazırlık süreçlerini destekliyoruz” dedi.