'Kordon Manzarasında Türk Kahvesi İçmek İstiyoruz'

Kahve Dünyası, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde tüketim alışkanlıklarını analiz etmek amacıyla, yaptırdığı araştırmalara bu yıl bir yenisini daha ekledi: "Kordon Manzarasında Türk Kahvesi İçmek İstiyoruz"

'Kordon Manzarasında Türk Kahvesi İçmek İstiyoruz'
04 Aralık 2021 - 13:33
Kurulduğu ilk günden bu yana Türk Kahvesi kültürünü yaşatmayı ve tüm dünyaya tanıtmayı kendine misyon edinen Kahve Dünyası, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde tüketim alışkanlıklarını analiz etmek amacıyla, yeni bir araştırmaya imza attı. 15 ilden 15 yaş üstü 1.200’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada en çok Türk kahvesi içmek istenen yer Galata Kulesi olurken, İzmir’lilerin buluşma noktası Kordon ise üçüncü sıradan listeye girdi. Araştırma, Türk kahvesiyle tanışma yaşımızın ortalama 14 olduğunu da ortaya koydu. Araştırma, haftada 8 fincan Türk kahvesi içtiğimizi belirlerken, katılımcıların yüzde 54’ü Türk kahvesi kokusunun keyfi çağrıştırdığını söyledi. 
 
Kurulduğu ilk günden bu yana Türk Kahvesi kültürünü yaşatmayı, bu kültürü tüm dünyaya tanıtmayı kendine misyon edinen “Hepimizin Ortak Noktası” Kahve Dünyası, her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel olarak bir araştırma gerçekleştirdi. Her yıl düzenli olarak yaptığı araştırmalarla tüketici alışkanlıklarını ve trendleri anlamayı, analiz etmeyi ve arşiv niteliğinde bir kayıt oluşturmayı hedefleyen Kahve Dünyası, bu yılki araştırmasında Türk kahvesi tüketim sıklığı, en çok Türk kahvesi içmek istenen yer, Türk kahvesine dair en çok bilinen sözler, ilk tüketim yaşı, Türk kahvesinin çağrıştırdıkları gibi sorulara yanıt aradı. 
 
Bağımsız pazar araştırma şirketi GFK tarafından yapılan ve 15 ilden 15 yaş üstü 1.200’den fazla tüketicinin katıldığı araştırmada, katılımcılara Türk Kahvesi tüketim sıklığı, ilk Türk kahvesini kaç yaşında içtikleri, en çok nerede Türk kahvesi içmek istedikleri, Türk kahvesinin kokusunun neyi çağrıştırdığı gibi sorular yöneltildi.  Araştırmaya katılanların yüzde 87’si Türk kahvesi içtiğini belirtti. Türk kahvesi içenlerin oranının, kadınlarda yüzde 91 ile erkeklere göre daha yüksek olduğu da ortaya çıktı.
 
“Türk Kahvesi kültürünü yaşatmayı, bu kültürü tüm dünyaya tanıtmayı üzerimize düşen bir görev olarak görüyoruz” diyen Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç, şunları söyledi: “Kurulduğumuz ilk yıllarda Türk Kahvesi evlerde içilirdi. Bu değerli mirası evden çıkarmak ve herkese yaymak için elimizden gelenin en iyisini yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Türk kahvesini geleneksel sunumunu koruyarak yanında çikolata ve su ikramımızla servis ederken, Soğuk Türk Kahvesi gibi farklı lezzetlerle herkese hitap ediyoruz. Her yıl 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü de bir bayram gibi kutluyoruz. Pandemi öncesinde her yıl bu özel günde mağazalarımıza gelen misafirlerimize ücretsiz Türk Kahvesi ikram ederken, son iki yıldır 5 Aralık’ta Kahve Dünyası online mağazasından alışveriş yapan herkese Türk kahvesi ikram ederek kutluyoruz.”
 
Türk kahvesiyle tanışma yaşımız 14 
Katılımcılar Türk kahvesi tüketim sıklığı ortalamalarının haftada 8 olduğunu söyledi. Araştırmada ortaya çıkan diğer ilginç sonuç da kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesiyle tanışma yaşı oldu. Türk kahvesiyle tanışma yaşımızın ortalama 14 olduğunu gözler önüne serildi. Araştırmaya katılanların yüzde 36’sı ilk Türk kahvesini 18 yaşından küçükken içtiğini belirtti. 
 
Galata Kulesi’nde Türk kahvesi içmek istiyoruz
Araştırmada katılımcılara “En çok nerede Türk Kahvesi içmek istersiniz” sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 19 ile en çok Galata Kulesi yanıtı geldi. İkinci sırada ise yüzde 15 ile Kapadokya, üçüncü sırada ise İzmir – Kordon yer aldı.   İzmir’i yüzde 12 ile Antalya Düden Şelalesi yüzde 11 ile Trabzon Uzungöl takip etti. Bu bölgelerin ardından ise yüzde 10 ile İzmir – Saat Kulesi, yüzde 7 ile Nemrut Dağı ve yüzde 6 ile Göbeklitepe geldi. Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’nda kahve içmek isteyen erkeklerin oranı kadınlara göre daha yüksek oldu. 
 
Türk kahvesinin kokusu keyfi çağrıştırıyor
Katılımcıların yüzde 78’i Türk kahvesine dair en çok duyulan sözün “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” olduğunu söylerken,  Türk kahvesi içenlerin yüzde 54’ü Türk kahvesi kokusunun keyfi, yüzde 52’si ise dinlenme / mola / rahatlamayı çağrıştırdığını ifade etti.   Türk Kahvesi tüketenlerin yüzde 23’ü Türk Kahvesi’nin en önemli faydasını uyanık tutması olduğunu belirtti. “Sizce Türk kahvesinin en önemli faydası nedir” sorusuna verilen diğer yanıtlar ise yüzde 20 ile enerji vermesi, yüzde 17 ile konsantrasyonu artırması, yüzde 16 ile duygusal bağları pekiştirmek/sağlamlaştırmak, yüzde 14 ile sindirimi kolaylaştırmak, yüzde 9 ile tok tutması yanıtını verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...