"Körfezdeki kirlilik 2000 yılından itibaren azaldı"

Su Ürünleri Fakültesi’nde “Geçmişten Günümüze İzmir Körfezi’ndeki Organik Kirleticilerin Durumu” semineri...

"Körfezdeki kirlilik 2000 yılından itibaren azaldı"
23 Kasım 2018 - 23:57

İZMİR (Ege Ajans) - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Orhan Kılıç Konferans Salonu’nda “Çarşamba Seminerleri” etkinliği kapsamında doktora öğrencisi Serkan Tez tarafından “Geçmişten Günümüze İzmir Körfezi’ndeki Organik Kirleticilerin Durumu” adlı bir sunum gerçekleştirildi.

Danışmanlığını Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Parlak’ın yaptığı sunumda Serkan Tez, biyolojik ve kimyasal bozunma süreçlerine karşı dayanıklı olan, hidrofobik özellikteki kalıcı organik kirletici sınıfları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Serkan Tez, “II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde tifo, sıtma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan pestisitlerin, sonradan tarımda insektisit olarak kullanılmaya başlanması, ilerleyen yıllarda büyük çaplı bir çevre kirliliğine yol açtı” dedi.

1998 yılından günümüze kadar yapılan ve İzmir Körfezi’nde organik kirletici konsantrasyonlarını konu alan bilimsel çalışmalara değinen Serkan Tez, Körfez’den alınan su ve sediment örneklerinin incelendiği bu çalışmalara ait sonuçların karşılaştırılmasını ve sonuçlarını anlattı. 2017 yılında İç Körfez’deki 12 istasyondan alınan sediment örneklerine ait sonuçları paylaşan Tez, “2000 yılından sonra demersal balık türleri üzerinde yapılan incelemelerde, canlılardan alınan örneklerdeki “yağda çözünen organik kirletici” miktarlarında azalma olduğu saptanmıştır” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...