KPMG'nin "Thriving in an AI World" araştırması: "En büyük zorluk yetenek yönetimi"

KPMG, “Thriving in an AI World” araştırmasıyla, küresel olarak en yaygın yedi sektördeki yapay zeka uygulamalarının gelişimini inceledi.

KPMG'nin "Thriving in an AI World" araştırması: "En büyük zorluk yetenek yönetimi"
12 Ekim 2021 - 22:10

KPMG, CEO’ların yapay zeka ajandalarını araştırdı: En büyük zorluk yetenek yönetimi

KPMG, yapay zeka uygulamalarının gelişimini yedi küresel sektör üzerinden araştırdı. Yöneticiler, şirketlerin büyük çoğunluğunda kısmen devrede olan yapay zekaya karşı en büyük zorluk olarak yetenek yönetimini görüyor.

KPMG Türkiye Teknoloji Sektör Lideri Gökhan Mataracı, “Araştırma, yapay zeka teknolojisine ilişkin sektörel riskleri ve zorlukları ortaya koyarken; yöneticilerin bugünün ve yarının yapay zeka ajandalarına ışık tutuyor” dedi

KPMG, “Thriving in an AI World” araştırmasıyla, küresel olarak en yaygın yedi sektördeki yapay zeka uygulamalarının gelişimini inceledi. Araştırmaya, sağlık, ilaç, endüstriyel üretim, finansal hizmetler, teknoloji, perakende ve kamu sektörlerinde görev alan ve BT uygulamaları ile yapay zeka teknolojileri için karar verici konumundaki 950 yönetici katıldı.

Katılımcı her bir şirketin yıllık geliri, en az 1 milyar dolar olarak ölçülürken yalnızca ilaç sektörü için minimum limit 100 milyon dolar olarak belirlendi.

Araştırmayı değerlendiren KPMG Lighthouse Türkiye Koordinatörü Gökhan Mataracı, “Yapay zekanın küresel nabzını tuttuk diyebiliriz. Yöneticilerin bu konudaki görüşlerine baktığımızda yapay zeka şirketlerin yüzde 79’unda kısmen devrede. Yapay zekanın tamamen devrede olduğu şirketlerin oranı ise yüzde 43. Yöneticilerin yüzde 85’i şirketlerinin yapay zeka uygulamaları konusundaki çalışmalarını hızlandırması gerektiğini düşünüyor. Yapay zeka çözümlerini konumlandırmak için vakit olduğu düşüncesi büyük bir yanılgı. İşletmelerin geleneksel iş yapış şekillerini modernize etmek ya da daha dijital yeteneklerini daha öne çıkarmanın tam vakti. Üstelik büyük yatırımlar yapmadan çevik yöntemleri kullanarak küçük ama değerli çözümler hayata geçirilebilir. Araştırmamız önemli bir kanıt olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Diğer yandan, yapay zeka uygulamalarının devreye alınmasının önünde bazı zorluklar görünüyor. Yetenek yönetimi ilk sırada. Yöneticiler çok yüksek oranda yapay zekayla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve mevcut çalışanlarına bu konuda yeni beceriler kazandırmayı hedefliyor. Ancak yüzde 69’u sürekli gelişen yapay zeka uygulamaları hakkında güncel bilgi sahibi olmakta zorluk yaşıyor. Birçok şirket çevik veri altyapısı kurmak için gerekli yatırımları henüz tamamladı. Bir kısmı da bilgi sistemleri için bulut teknolojilerine geçiş yapmış değil. 


En yaygın risk siber saldırılar

Şirketlerin yapay zekanın devreye alınmasında yaşadığı diğer bir zorluk olarak da risk yönetimi öne çıkıyor. Dijital dönüşüm 20’nci yüzyılda hayatımızda olmayan birçok yeni riski beraberinde getirdi. Raporda incelenen yedi sektörün altısında, yöneticiler yapay zeka uygulamalarındaki en yaygın riski siber saldırılar olarak görüyor. İkinci sırada da veri gizliliği ihlali geliyor.


Araştırmada öne çıkan diğer sonuçlar şu şekilde sıralanıyor; 

- Yapay zeka etiğini hayata geçiren şirketlere bakıldığında endüstriyel üretim yüzde 89’la ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada perakende (yüzde 78), üçüncü sırada ise teknoloji (71) geliyor. Yüzde 59 ile ilaç sektörü ve yüzde 53 ile kamu öne çıkıyor.

- Araştırmadaki şirketlere, yapay zekadan en çok fayda sağlayacak bölümler sorulduğunda ilk sırada yüzde 34 ile bilgi teknolojileri geliyor. Veri ve analitik yüzde 13, idari işler yüzde 12, müşteri hizmetleri yüzde 11, pazarlama ve iletişim yüzde 8, satış yüzde 6, finans yüzde 6 ve insan kaynakları yüzde 5. 

Yapay zeka yatırımları farklılık gösteriyor
- Yapay zeka yatırımlarıyla ilgili olarak kısa vadedeki hedefler sektör bazında farklılık gösteriyor. Sağlık sektöründeki yöneticiler, önümüzdeki iki yıldaodak noktalarının telesağlık, robotik görevler ve hasta bakımı olacağını belirtiyor. İlaç sektöründe ise yapay zeka uygulamalarının, idari maliyetlerin azaltılması ve hasta veri analizlerinin yapılması için kullanılması öngörülüyor. Kamuda ise yapay zekanın, süreç otomasyonunun ve analitik yeteneklerinin iyileştirmesi için kullanılması bekleniyor. 

Verimlilik için otomasyon şart
- Endüstriyel üretim sektöründeki katılımcıların yüzde 52’si, robotik süreç otomasyonunun işlerinin verimliliği üzerinde büyük etki göstereceğini düşünüyor. Yapay zekanın ise özellikle ürüm tasarımı, geliştirme, mühendislik, bakım ve üretim faaliyetleri için fayda sağlamasını bekliyor. 

Sanal gerçeklik ve derin öğrenme öne çıkıyor
- Teknoloji sektöründeki yöneticilerin yüzde 45’i, çıktıları iyileştirmek üzere sanal gerçeklik uygulamalarını kullanmayı hedefliyor. Yüzde 33’ü derin öğrenmenin dijital dönüşümde öne çıkacağını düşünüyor. 

Finansal hizmetlerde risk yönetimi öne çıkıyor
- Finansal hizmetler sektöründe ise şirketlerin uygulama alanları; suistimal tespit ve önleme, risk yönetimi ve süreç otomasyonu olarak öne çıkıyor.  

Perakendede chatbotlar geliyor
- Perakende sektöründeki yöneticilerin yüzde 31’i müşteri hizmetleri için çağrı merkezlerinde chatbot uygulamalarına geçiş yapmayı hedefliyor.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...