Küçüközmen: "Türkiye sanayicisi eski krizlere göre daha akıllı"

KESİAD’a konuk olan Prof. Küçüközmen: “Türk sanayisine talep artacak, mevcudu koruyun!”

Küçüközmen: "Türkiye sanayicisi eski krizlere göre daha akıllı"
26 Kasım 2021 - 20:12

Küçüközmen’den iş insanlarına panik yapmayın çağrısı

KESİAD’ın geleneksel ‘Perşembe Kahvaltıları’ toplantısına konuk olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Coşkun Küçüközmen, “Kısa ve orta vadede Türkiye sanayisine büyük bir talep gelecek. Bu kur dalgalanmalarında mevcudu korumak ve panikten uzak hareket etmek en doğru yöntem” dedi.
 
Kemalpaşa Ramada Otel’de Form Metal sponsorluğunda yapılan KESİAD Perşembe Kahvaltısı’nın açılışında bir konuşma yapan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ne değinerek sözlerine başladı.

Erkek yoğunluğunun fazla olduğu bir iş derneğinin ilk kadın başkanı olarak bu konuya değinmeyi görev bildiğini ifade eden Kaynak, “Dominik Cumhuriyeti’nde 1960 yılında diktatörlüğe karşı tutumları nedeniyle katledilen Mirabel Kardeşler’den bize miras olan bu günde, kadın cinayetlerinde yüksek rakamlara sahip bir ülkede yaşıyor olmaktan dolayı üzgünüz. Bu yolda mücadele etmekten geri durmadan, bir kadın ve anne olarak kadına yönelik her tür şiddeti ve ayrımcılığı kınıyor, erkek şiddeti ile ölen kız kardeşlerimi saygıyla anıyorum” dedi.

İklim krizi ve Paris Antlaşması’nın önemine de değinen Kaynak, iklim ve doğa konusunun hiçbir zaman bu kadar yakıcı bir hale gelmediğini ifade etti. Sanayiciler olarak Avpura Yeşil Mutabakatı’na vakıf olduklarını ve bu konuda gerekli hazırlıkları yapan bir çok firma olduğunu vurgulayan Kaynak, “Türkiye sanayisi bu dönüşümü gerçekleştirmeyi başarma yolunda yol haritasını hızla belirlemeli” dedi.
 

Küçüközmen: “Türkiye sanayicisi eski krizlere göre daha akıllı”

Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Coşkun Küçüközmen ise gündemimizin ana konusu olan kurdaki yükselişi değerlendirdi. Doların yükseldiği her zaman kamuoyunda bir panik havasının olduğunu, bu panik ile hareket etmenin doğru olmadığını söyleyen Prof. Küçüközmen, “Ekonomi sosyal bir bilim, ekonomiyi insan davranışları belirliyor. Dolayısıyla bu süreçlerde sakin kalmak, dünyaya ilişkin gelişmeleri takip etmek gerekiyor” dedi.
 

“Sanayici temkinli ve hızlı hareket ediyor”

Sanayicilerin şirket sahipleri olarak riskleri yönetmek zorunda olduklarını söyleyen Küçüközmen, “Türkiye’de iyi yönetilen şirketlerin büyük bir kısmı pandemiden karlı çıktı. Bu da insanlara yeni baştan bilgisayarı kapatıp baştan başlama ve ne durumda olduğunu görme fırsatı verdi” dedi. Fiyatlama dinamiklerinin bozulduğunu ancak düzeleceğini söyleyen Küçüközmen, “1994 ve 2011 krizlerini hem Merkez Bankası’nda hem de BBDK içinde yaşadım, o zamana göre bugün Türkiye sanayicisinin çok daha akıllı, doğru, temkinli ama hızlı hareket edebildiğine inanıyorum ve görüyorum” dedi.
Şu aşamada panik alımı ve satımı yapmamak gerektiğini söyleyen Küçüközmen, “Mevcudu koruyun, maddi ve manevi varlığınızı koruyun” diye konuştu.
 

“Türk sanayisine daha çok talep gelecek”

 Türkiye Cumhuriyeti Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na da değinen Küçüközmen, pandemi ile değişen ticaret aksının Türkiye’ye de fayda sağlayacağına dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Kısa ve orta vadede Asya ve Avrupa’nın en karlı ülkesi olacak Türkiye. Arzınızı iki üç kata çıkaracak talepler gelecek, buna hazırlıklı olun. Birçok ülkede üreticiler ve sanayi sektörü neredeyse battı, bizim direnme eşiğimiz daha güçlü. Bizim gibi ülkeler, Rusya, Çin gibi zorluklar karşısında üretmeye ve çalışmaya devam eden ülkelerin bu süreçte büyük bir avantajı var. Avrupa ve ABD bu tarz krizlerin uzun süreli haline alışkın değiller. Bu da Türkiye’ye ve Türk sanayisine büyük avantaj sağlıyor."
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan Tavsiyeler
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan...
Serkan Kaplan, CHP Foça İlçe Başkanlığı'na Adaylığını Açıkladı
Serkan Kaplan, CHP Foça İlçe Başkanlığı’na Adaylığını...