Kuryeler çalışma koşullarını anlattı: İnsan muamelesi görmüyoruz

Radyo Trafik İzmir, motosikletli kuryelerin yaşadığı sorunları gündeme taşımaya devam ediyor. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül ve Başkan Yardımcısı Muzaffer Saklavcı “MotoKask” programında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Kuryeler çalışma koşullarını anlattı: İnsan muamelesi görmüyoruz
20 Şubat 2020 - 16:33

Sipariş yetiştirme çabası, trafikte yaşanan zorluklar, özlük haklarındaki eksiklikler ve kuryelerin talepleri Radyo Trafik İzmir’de konuşuldu. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül ve Başkan Yardımcısı Muzaffer Saklavcı, “MotoKask” programında Burcu Coşkunseda’nın sorularını yanıtladı. Kritik değerlendirmelerde bulunan Akgül ve Saklavcı yaşadıkları zorlukları ve bu zorlukları aşmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.

“FEDERASYON OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYORUZ”

İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Akgül, motosikletli kuryeler olarak artık kazaların olmasını istemediklerini söyleyerek söze başlarken, kuryelerin haklarını korumak anlamında dernekler kurduklarından ve federasyon olma yolunda hızla ilerlediklerinden bahsetti. İzmir’de 10 binin üzerinde motosikletli kurye olduğunu kaydeden Burhan Akgül, “Kuryeler emekli olamıyor, ilerleyen yaşlarda başka bir işe geçmek zorunda kalıyor, ya da trafikte hayatını kaybediyor. Derneklerimizi kurduk, kurmaya devam ediyoruz. Sonrasında federasyon olacağız.” dedi. 

“TOPLUMDA KURYELER HAKKINDA OLUMSUZ BİR ALGI VAR”

Başkan Akgül, kuryelerin kazalara sebebiyet verdiğini düşünenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunun altını çizerek, “Bizi kötü algılayan bir toplum oluştu. Kuryelerin kazaya sebebiyet verme oranı yüzde 17 sadece… Kazaya sebebiyet veren kuryeler de var ama genelleme yapmamak lazım. Meclis’e bazı dilekçeler sunuldu, hala beklemedeyiz. Mesleğimizin çok tehlikeli meslekler grubuna alınıp erken emekli olma yolunun açılmasını istiyoruz. Risk grubundan çıkarılırsak bile bizim riskimiz devam ediyor. Hastalık riskimiz de çok fazla. Tehlikeli meslek sınıfına girmemiz kaçınılmaz. 2 buçuk yıldır meslek kodumuz var. Meslektaşlarımızın da bu meslek koduna dikkat etmeleri lazım. Kaza ve ölüm riskimiz sürekli var. Diğer sürücülerin de bizleri görmesini istiyoruz. Biz de vergi ödüyoruz, o yoldan gitmek bizim de hakkımız.” değerlendirmesinde bulundu.

“KURYELER KÖTÜ İNSANLAR DEĞİL”

Kuryelerin yaptıkları hataların işveren baskısından da kaynaklandığından yakınan İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, “Kurye sayısının yetersiz olduğu restoran sahibi siparişin çok hızlı götürülmesi konusunda baskı yapıyor. Paket erken gitmezse işveren kuryelerle uğraşıyor. 30 dakika sınırı bazı kurumsal firmalar da hala geçerli. Durum çok çelişkili. Yemeğini bedavaya getirmek isteyen müşteri de azımsanmayacak derecede… Müşteri acıktığında sipariş veriyor, insülin direnci yükseliyor, gecikince hiç hoş davranışlarla karşılaşmıyoruz. Sinirli müşteri, restoranı arayıp şikayet edebiliyor. Kuryeler konusunda algı çok farklı ama biz kötü insanlar değiliz. Trafikteki diğer sürücüler gibi kuryeleri iyi sürücü-kötü sürücü olarak ayırabiliriz.” şeklinde konuştu.

POLİSTEN KORUYAN KASK MI, HAYAT KURTARAN KASK MI?

Burhan Akgül, kasksız motosiklet kullananları şiddetle kınadığının da altını çizdi ve işverenlere ve meslektaşlarına çağrıda bulundu: “İşveren kusura bakmasın, siparişe kasksız çıkılmaz. İşverenler ekipman konusunda kuryelere destek olmalı. Çoğu kuryemiz ceza yememek için kask takıyor. Polisten koruyan kask var, hayat kurtaran kask var. Kuryeler dahil tüm motosikletlilerin hayat kurtaran kask takmaları lazım.”

“İNSAN MUAMELESİ GÖRMÜYORUZ”

İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkan Yardımcısı Muzaffer Saklavcı ise kuryeler olarak yaşadıkları zorluklardan bahsederken çarpıcı ifadeler kullandı. “Kuryeyiz ama bazen insan muamelesi görmüyoruz.” diyen Saklavcı, “Paket götürdüğümüz zaman bazen plazaya almıyorlar, bazen de yük asansörünü kullanmamızı istiyorlar. Böyle olunca dışlandığımızı hissediyoruz. Bizim götürdüğümüz siparişi yiyorlar ama bizimle aynı asansöre binmek istemiyorlar.” ifadelerini kullandı. 

“BİZ SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN VARIZ”

Radyo Trafik İzmir dinleyicilerden gelen eleştirileri de yanıtlayan Saklavcı, “Korna uyarı verme amaçlı kullanılmalı. Ama bazı kuryeler kornaya basmadan ilerleyemiyor. Korna kavgaya bile davetiye çıkarabilir, diğer sürücülere hata yaptırabilir. Aracını trafiği tehlikeye atacak şekilde kullanan kuryelerin de varlığını biliyoruz. Biz motosikletli kuryelerin sorununu çözmek için varız, inşallah başarılı olacağız. Bizim arkamızda onlarca arkadaşımız var. Hem çalışarak, hem kendimizden ödün vererek kuryelerin biraz daha bilinçlenmesi ve haklarını savunmak için çalışacağız. Sosyal ve teknik imkanlar sağlayıp, meslektaşlarımıza destek olacağız. Kurye yeterlilik belgesi vermek için de federasyonla temas halindeyiz.” açıklamasını yaptı.

Haber: Hakan Taşyaran / Radyo Trafik İzmir

Radyo Trafik İzmir’i Takip Edin

İnternetten dinlemek için:  http://radyotrafik.com/izmir

Twitter/radyotrafik35

Facebook/radyotrafikizmir

Instagram/radyotrafikizmir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...