"Lojistik Çözümler Ortak Akıl Toplantıları"nın dördüncüsü yapıldı

Horoz Lojistik, UTİKAD ve Turkishtime ortaklığıyla düzenlenen Lojistik Çözümler Ortak Akıl Toplantıları’nda bu kez “mobilya lojistiği” ele alındı. Mobilya sektörünün önde gelen liderlerinin katıldığı toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Alkin üstlendi. Toplantıda, mobilya lojistiği gibi karmaşık ve zor bir hizmetin sağlıklı bir biçimde verilebilmesinin, ancak her iki sektörün işbirliğiyle mümkün olacağına vurgu yapıldı.

"Lojistik Çözümler Ortak Akıl Toplantıları"nın dördüncüsü yapıldı
26 Mayıs 2019 - 18:12

Horoz Lojistik, UTİKAD ve Turkishtime'ın birlikte düzenlediği “Lojistik Çözümler Ortak Akıl Toplantıları”nın dördüncüsünde mobilya sektörünün lojistik ihtiyaçları ele alındı. Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda sektör liderleri, parsiyel dağıtım, zamanlama, montaj hizmetleri, kalite ve müşteri memnuniyeti gibi konulardaki beklentilerini dile getirdi. Lojistik sektörünün kendi başına var olabilen bir iş kolu olmadığına dikkat çeken Horoz Lojistik CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Taner Horoz ise “Ancak sizlerin ürettikleriyle, sizlerin varlığıyla faaliyette bulunabilecek bir iş koluyuz” diye konuştu.

Mobilya sektörü büyüyor ve dönüşüyor

Son 10 yılda yaşanan hızlı konutlaşma ve kentsel dönüşüm projeleri, özellikle büyük şehirlerde modern mobilyaya olan talebi artırmış durumda. İnternet aracılığıyla dünyayla her geçen gün daha da bütünleşen Türk tüketicisinin beklentileri de bu süreçte çeşitlendi ve kalite bakımından yükseldi. Çeşitlenen tüketici taleplerini karşılamak için rekabet içinde olan mobilya sektörü ise bu yeni piyasa koşullarında ürünleri için müşterilerine çok daha geniş yelpazelerde tercih olanağı vermeye başladı. Tek bir ürün için çok sayıda farklı renk, kumaş vb. özelliklerin sunulması, bu ürünlerin perakendeciler tarafından stoklanması şansını da düşürdü. Böylece, müşteriye özel üretildiği için artık stokta olmayan ürünlerin hızlı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması her geçen gün daha da önem kazandı.

Lojistik sektörüne bu noktada çok iş düşüyor. Ortak Akıl Toplantısı’nda yapılan konuşmalardan ortaya çıkan belki de en önemli sonuçlardan biri de iki sektör arasındaki iletişim eksikliğinin saptanması oldu. Lojistikçiler ile mobilya sanayicilerinin daha sık bir araya gelerek, kendilerini anlatması ve sorunların çözümlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Sektör liderleri bir araya geldi

Mobilya Lojistiği Ortak Akıl Toplantısı’na; Prof. Dr. Emre Alkin (Altınbaş Ü. Rektör Yrd.), Taner Horoz (Horoz Lojistik CEO’su ve YKB), Emre Eldener (UTİKAD Bşk. / TİM Lojistik Konseyi Üyesi), Gürkan Gürbüz (Horoz Lojistik Yurtiçi Dağıtım Gr. Bşk.), Adnan Bostan(Furniture & Decoration YKB / MÜSİAD Gen. Bşk. Yrd.), Ercan Ata (Ersa Mobilya İKB / TOBB Mobilya Sektör Meclis Bşk.), Fatih Bayram (İnegöl Mobilya Sanayicileri Der. Bşk. Yrd.), Gökalp Bahçeli (Yatsan CEO’su), Hidayet Celayır (Altıncı Cadde Gen. Md.), Hüseyin Tosunoğlu (Bürotime YKB), Levent Çapan (Tepe Home Gn. Md.), Ahmet Ufuk Keçecioğlu(Boytrans Gn. Md.), Mehmet Ali Yörük (İstikbal Mobilya Gn. Md.), Muharrem Çilek (Çilek Mobilya YKÜ), Sedat Birinci (Çetmen Mobilya Lojistik Direktörü), Sinan Karaoğlan (Vettore Mobilya Uls. Paz. Md. YKÜ / MOSDER Muhasip Üye), Taner Timirci (Hepsiburada Operasyon Gr. Bşk.) ve Filiz Özkan (Turkishtime YKB) katıldı.

Mobilya lojistiğini geleceğe taşıyacak 10 parametre

Toplantıda, Türk mobilya sektörünün hızla değişen küresel rekabet koşullarında güçlü bir oyuncu olabilmesi ve potansiyellerini ortaya koyabilmesi için aşağıdaki 10 parametrenin altı çizildi.

1. Lojistik master planına mobilya sektörünün ihtiyaçları yansımalı

Türkiye için lojistik master planı hazırlanıyor. Plan önümüzdeki aylarda netleşecek. Lojistik sektörünün ihtiyaçlarının, master planının bir parçası ve girdisi olarak doğru mercilere iletiliyor olması çok önemli. Lojistiğin önündeki engellerin kalkması özellikle mobilya sektörü için çok yararlı sonuçlar doğuracak.

2. Mobilya ihracatı lojistikle yükselecek

Son dönemde iç piyasada görülen yavaşlama, mobilya sektörünün neredeyse tamamını ihracata yöneltmiş durumda. İhracat ise lojistik hizmetlerinin gücüyle doğrudan ilişkili. Bu çerçevede lojistik sektörü elindeki tüm imkanları mobilya ihracatının sorunsuz yürüyebilmesi ve yeni pazarlara doğru genişleyebilmesi için devreye sokmalı.

3. Montajda kalifiye eleman sıkıntısı eğitimle aşılacak

Mobilya sektöründeki en büyük sıkıntılardan biri de montaj tarafındaki kalifiye eleman yokluğu. Montaj işi hem bir zanaat olması hem de müşteriyle doğrudan ilişki kuruluyor olması bakımından sektör için kritik önemde. Montaj personelinin işini doğru yapması, müşteriyle sağlıklı bir ilişki kurması gerekiyor. Bu da ancak eğitimle mümkün.

4. Teslimat süreleri ve fiyatlar iyileştirilmeli

Mobilya lojistiği gerek nitelik gerekse nicelik olarak çok zor ve karmaşık bir iş kolu. Ancak ürün başına maliyet yaklaşık yüzde 5-6’dan başladığı için mobilyacılar da günümüzün rekabet koşullarında çok dikkatli hareket etmek zorunda kalıyor ve teslimat süreleri ile fiyatlarda istedikleri seviyeyi yakalayamadıkları için bu işi kendi içlerinde halletmek yoluna gidebiliyor. Lojistik sektöründen beklentileri her iki konuda da iyileştirmelere gidilmesi...

5. Mobilya lojistiğinde dış kaynak kullanımı artmalı

Mobilya sektöründe dış kaynak kullanım oranı çok düşük. Sektör, lojistik, depolama vb. operasyonları çok yüksek maliyetlere katlanarak, hep kendi içinde çözmeye çalışıyor. Bu ise sektörün rekabet gücünü düşüren bir unsur. Her iki sektör bir araya gelerek, mobilya lojistiğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için çözüm yolları bulmak zorunda.

6. Lojistik sektörü hava taşımacılığına da yönelmeli

Lojistik deyince akılara hep karayolu taşımacılığı geliyor. Ama tır taşımacılığının coğrafi anlamda belli sınırları var. Mobilya sektörünün hinterlandı çok gelişti; artık 116 ülkeye ihracat yapılıyor. Lojistik sektörünün de bu hıza yetişmesi gerekiyor. Özellikle hava taşımacılığına yatırım yapılması beklentisi içinde olan mobilyacılar, büyük gövdeli kargo uçaklarıyla daha düşük rakamlarla ürün taşınabilmesini istiyor.

7. Mobilya ambalajlarında kalite artırılmalı

Mobilya lojistiği alanında gerçek bir iyileşme sağlanabilmesi için taraflara düşen karşılıklı görevler var. Bu anlamda lojistikçilerin mobilya sektöründen beklentileri arasında ürün paketlemeleri başta geliyor. Sağlıklı bir şekilde paketlenmemiş mobilyalar her türlü hasara açık durumda oluyor. Ayrıca açılan paketlerin içinden sıklıkla eksik parçalar çıkması, barkod ve manuel bulunmaması gibi sıkıntılar mobilya lojistiğinde ciddi sorunlar yaratıyor.

8. Parsiyel taşımacılık yaygınlaştırılmalı

Horoz Lojistik, mobilyada 5 yıldır Türkiye genelindeki 29 lojistik merkeziyle tüm coğrafyalara parsiyel dağıtım yapıyor ve bu konudaki gücünü, etki alanını her geçen gün daha da artırmak için çalışıyor. Ancak mobilya sektörünün parsiyel konusundaki şikayetlerinin tekrarlanıyor olması, bu alandaki çabaların daha da artırılması gerektiğini gösteriyor.

9. İki sektör yetkilileri iletişimi güçlendirmeli

Lojistik ve mobilya sektörleri arasında iletişim eksikliği söz konusu. Her iki sektör yetkililerinin daha sık bir araya gelerek, kendilerini anlatması gerekiyor. Birbirlerinin planlarını bilmenin ötesinde o planları beraber yapma zorunluluğu var. Kaynakları efektif biçimde kullanabilmek için iki sektör birlikte çalışmak zorunda. Bu arada, sadece büyük firmalar değil, küçük ölçekli firmalar da sürece dahil edilerek, mobilya lojistiğinin güçlendirilmesi gerekiyor.

10. İnternetten satışlar artıyor, hazırlıklı olunmalı

İnternet üzerinden mobilya satışları Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. İnternetle büyüyen yeni kuşaklar müşteri haline geldikçe mevcut oranlar daha da yükselecek. Dolayısıyla hem mobilya hem de lojistik sektörlerinin bu duruma hazırlıklı olması, mobilya lojistiği önündeki tüm engellerin aşılması, önümüzdeki dönemde bu sektörlerin gelişimi açısından çok önemli bir işlev görecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?