Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde "Kadın Yazarlar Ne Yazar?" konulu konferans

Yazar Dr. Fatma Barbarosoğlu “Kadın Yazarlar Ne Yazar?” konulu konferansıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesindeydi...

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde "Kadın Yazarlar Ne Yazar?" konulu konferans
08 Mart 2018 - 21:26

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde “Kadın Yazarlar Ne Yazar?” konulu konferans düzenlendi.

7 Mart 2018 tarihinde, Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Sosyolog-Yazar Dr. Fatma Barbarosoğlu katıldı. Konferans; MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Asiye Gül Çelebi, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya, MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kilimcioğlu, MCBÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Elvan Sayıt Bilgin, öğretim elemanları, davetliler ve kalabalık bir öğrenci grubu tarafından ilgiyle dinlendi.

Dr. Fatma Barbarosoğlu konferansta yazdığı eserler arasında yer alan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Hanım’ı anlattığı “Fatma Aliye Uzak Ülke” romanı hakkında konuştu.

Bu romanı yazdığında Türkiye’de Fatma Aliye Hanımı pek tanıyan olmadığını, şimdilerde 50 TL’nin arkasındaki kadın olarak gördüğümüzü söyleyen Barbarosoğlu, “1862-1936 yılları arasında yaşamış olan Fatma Aliye Hanım, yaşadığı ömre çağdaşı olan diğer yazarlar gibi üç rejim sığdırdı, ‘Mutlakıyet, Meşrutiyet ve Cumhuriyet’. Uzunca bir süre yazdıkları yayınlanmadı. Evlendiğinde, evleninceye kadar biriktirdiği her şeyin evlilik ile birlikte geçersizleştiğini gören Fatma Aliye Hanım için ailevi olarak yaşadığı sıkıntı, sıkıntı kelimesinin bile kaldıramayacağı kadar ağır bir imtihandı. Başlangıçta okuyan-yazan kadın kimliğinden pek de hoşlanmayan eşi Faik Bey ile geçen 7 yılın ardından, Faik Bey’in bir buçuk yıllığına teftiş için Konya’ya göreve gidip gelmesi ve Konya’dan fikirleri oldukça değişmiş olarak dönmesi sonucunda, Fatma Aliye Hanım Faik Bey’e George Ohhet’in Volonte adlı eserini okur. Okudukça Faik Bey’in romandan hoşlandığını fark eder. Eşi Faik Bey ve babası Ahmet Cevdet Paşa’nın desteğiyle ilk çevirisini kendi ismiyle yayınlar” dedi.

Fatma Aliye Hanım’ın dünyanın kalıp değiştirdiği dönemin bütün sancılarını zihinsel, edebi ve ailevi olarak yaşadığını ifade eden Dr. Fatma Barbarosoğlu, “Fatma Aliye Hanım ve diğer çağdaşı olan yazar kadınlar ve şairler kabuk değiştirirken, kabuk değiştiren dünyanın sıkıntılarını hem bedenlerinde, hem de ruhlarında yaşadılar. Çünkü Fatma Aliye Hanım dünyanın kitle dönemine geçtiği bir zamanda hayata gözlerini açtı. Genel oy, genel eğitim, genel sağlık, 19. yüzyıl genel kavramını 21. Yüzyılda, yani bizim yaşadığımız bu dönemde yerini özele bıraktı. Günümüzde her şey hiç de öyle olmadığı halde size özel etiketi ile pazarlanmakta” diye ifade etti.

“Avrupa küreselleşirken kendi medeniyeti dışındaki ülkelere sorular sorarak küreselleşti. Fatma Aliye Hanımın yazdıklarını değerlendirebilmek için bu soruların şiddetini bilmemiz gerekiyor” diyen Barbarosoğlu, “Ancak bu yolla Osmanlı torunu ilk yazar kadının, edebiyatı niçin araçsallaştırdığını layıkıyla değerlendirebilmemiz mümkün olabilir diye düşünüyorum. Fatma Aliye Hanım, İslamiyet’in kadınları ezmediğini makaleleriyle ortaya koyarken, romanlarında kadınların asla kendilerini ezdirmemeleri gerektiğinin üzerinde durur. Eserleri Arapça, Almanca ve İngilizce’ye çevrilen Fatma Aliye Hanım, 1893 yılında Şikago Sergisine davet edilmiş, eserleri sergilenmiştir. Osmanlı modernleşmesinin önderlerinden olan Fatma Aliye, Cumhuriyet modernleşmesinde devre dışı kalmış, çağdaşı olan diğer kadınlar gibi sanki yokmuş olan kadınlar kervanına katılmıştır. Fatma Aliye’yi bu durumdan çıkaran doksanlı yılların başındaki feminist okumaları olmuştur. İlk kadın yazar olarak Fatma Aliye’yi önemli yapan sebeplerin başında, onun şahsında kadınların kamuya aksaksız bir şekilde kabul edilmeleri olduğunu söylemek mümkün” diye konuştu.

Konferans sonunda salondan gelen soruları cevaplayan Dr. Fatma Barbarosoğlu’na MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ve Asiye Gül Çelebi tarafından çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...