'Manisa En Pahalı Suyu KULLANMIYOR!'

Manisa Büyükşehir Belediyesi, WEB TV ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında su faturaları üzerinden uygulanan kademe aralıkları ile ilgili bilgi verildi.

'Manisa En Pahalı Suyu KULLANMIYOR!'
07 Eylül 2020 - 18:06
Manisa Büyükşehir Belediyesi, WEB TV ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında su faturaları üzerinden uygulanan kademe aralıkları ile ilgili bilgi verildi. MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Abone İşleri Dairesi Başkanı Talip Akbaş ile birlikte su faturalarındaki kademe aralıklarını anlattı, her ilde su tüketim alışkanlığının farklı olduğunu ve kademe aralıklarının da buna göre belirlendiğinin altını çizen Çevik, son dönemde oluşturulmak istenen ‘Manisa en pahalı suyu tüketiyor’ algısının yanlış olduğunu dile getirerek, “Biz su fiyatlandırmasında Türkiye ortalamasında ilk 5’de bile değiliz” dedi.                                     

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Abone İşleri Dairesi Başkanı Talip Akbaş ile birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi WEB TV’de Özgür Hancıoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen Gündem Özel programında su faturaları kademe aralıklarına ilişkin detaylı bilgi verdi. Gerçek aboneler üzerinden faturaların görsellerinin de paylaşıldığı programda, her ilde su tüketim alışkanlığının farklı olduğunun ve kademe aralıklarının da bu şekilde belirlendiğinin altı çizilirken, Manisa’nın en pahalı suyu tükettiği algısı oluşturulmak istenmesinin yanlış olduğuna yönelik örnekler gerçek rakamlarla desteklenerek anlatıldı.

“Kademe aralıkları su kullanım alışkanlıklara göre belirlendi”
Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Manisa’nın 1089 mahallesine su hizmetini götürdüklerini belirterek, “1089 mahallenin 781 tanesi köyden mahalleye, 68 beldemiz de yeni mahalleye dönüştü. Büyük bir yüz ölçüme sahip. 1 Milyon 400 bin nüfusa su götürerek, vatandaşın sağlıklı su tüketmesini sağlıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün 2014 yılında Büyükşehir yasası yürürlüğe girmesi ile birlikte, Manisalı vatandaşlarımızın su tüketim ortalamalarını çıkaralım, ne kadar su tüketiliyor? Bunun araştırmasını yapalım talimatı verdi. Çalışmamız sonucu, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su tüketiminin en az 12-15 metreküp ile 20 metreküp arasında olduğu, 1 metreküp su üzerinden hesap yapmanın bu nedenle bir mantığı olmadığını tespitlerimizle görme fırsatı bulduk. Ayrıca Manisalı vatandaşlarımızın ilçe merkezlerinde farklı, beldelerde farklı, köylerde farklı bir su tüketim alışkanlığının olduğunu tespit ettik. 30 tane Su ve Kanalizasyon İdaresi var. 30’unun da farklı uygulamaları var. İlçe merkezlerimizde kış ve yaz aylarında su tüketimi farklılaşıyor. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ının hem yaz hem de kış aylarında 0 ile 20 metreküp arasında su tükettiğini tespit ederek buna göre bir yol haritası belirledik ve kademe aralığının 2014 yılında 20 metreküpe kadar olması gerektiğinin kanaatine vardık. İlçe merkezlerinde bu şekilde uygulanıyor” dedi.  
 
“Türkiye ortalamasında ilk 5’de bile değiliz”
Son zamanlarda su faturaları üzerinden kuruma karşı acımasızca bir saldırı olduğunu belirten Çevik, suyun siyasete alet edilmesinin hiçbir faydasının olmayacağını dile getirdi. Çevik, “Geçtiğimiz günlerde kurumumuzun ve ilçe şefliklerimizin önünde bazı protestolar yapıldı. Her ilde su tüketim alışkanlığı farklıdır. Kademe aralıkları da bu şekilde belirlenmiştir. Örnek vermek gerekirse İstanbul İSKİ, nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu şehir. İstanbul’daki kademe aralığının 15 metreküpe kadar olduğunu görebiliyoruz. Buradaki fiyatlandırma 0-15 arası, 4,15 TL. 15 metreküpten fazla kullanan aboneler, 6,76 TL fiyat ödüyorlar. Muğla ve Mersin rakamları da 10 metreküpten sonra yükseliyor. Manisa’da ise 0’dan 20 metreküpe kadar sabit fiyat, 4,17 dir. Bu sadece merkez ilçelerimiz için geçerlidir. Her ilçede fiyatlarımız farklıdır. Suyun bence siyaseti olmamalı ‘Manisa en pahalı suyu tüketiyor’ algısı yaratılmaya çalışıldı. Ama hayır! Kademe aralıklarımız belli, uygulanan fiyatlar da belli. Biz su fiyatlandırmasında Türkiye ortalamasında ilk 5’de bile değiliz. Fiyatları belirlerken de, istatistiklerle, bilimsel verilerle, rakamlarla bunları ortaya koyduk” dedi.

Köy ve Beldelerde Kademe Aralığı Daha Yüksek
Abone İşleri Dairesi Başkanı Talip Akbaş ise, Köy ve beldelerdeki kademeler ile ilgili bilgi verdi. Akbaş, “Köy ve beldelerde ilk kadememiz, 0-30 metreküp arasıdır. Köylerde fiyat 0,81 kuruş, Beldelerde 1.62 TL’dir. Son günlerde de basında sürekli işlendiği için, bu konuda soru işareti olan sağduyulu hemşehrilerimiz, bizlere başvurarak, müracaat ederek, gerçek bilgiyi aldılar. Vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Yuntdağı’ndaki vatandaşlarımız da geldi, Saruhanlı’dan vatandaşlarımız da geldi. Gerçeği görmüş oldular. Gerçek olmayan hesaplardan yalan paylaşımlarda bulunanlarında tezleri çürümüş oldu. Köy ve beldelerde su kullanım oranlarını paylaşan Akbaş, “Beldelerde vatandaşlarımızın yüzde 80’i 1.Kademe yani 0-30 arası su kullanıyor. Bu da belirlemiş olduğumuz rakamın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Merkez ilçelerimizdeki fiyatlandırmanın tüm köy ve beldelerle aynı olduğu algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunları da rakamlarla gösterdik. Bütün ilçelerimizde köy ve belde durumundan mahalleye dönüşen yerlerdeki su bedeli aynı fiyattır” dedi.

“Suları yer altından alıyoruz, bu da masrafları çoğaltıyor”
Demirci, Köprübaşı ve Kırkağaç ilçelerinden örnek faturaları paylaşan Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, gerçek faturalar üzerinden örnek verdi.  Çevik, “ 1 metreküp kullanan abonemizden de 3.24 TL alınıyor, 10 metreküp kullanan abonemizden de 3.24 TL alınıyor, 10 metreküpte de 20 metreküpte de fiyatlar aynıdır” dedi.  Çevik, “Kurumumuzun giderleri, elektrik faturaları çok yüksek, bir de altyapı yapmamız gerekiyor, 1089 mahallemizin, 781 tanesine köy dedik. Köylerin altyapıları çok eski, ya hiç yapılmamış, ya da uzun seneler önce yapılmış. Doğal olarak buraların altyapısını yenilememiz gerekiyor. Buralar en düşük bedeli aldığımız mahallelerdir. Bu mahallelere hizmet götürmek kolay değil, hem personel maaşları hem elektrik giderleri gelirlerimiz ile karşılanıyor, diğer altyapı hizmetlerimiz için kredi çekmemiz gerekiyor. Su temin ederken, yüzde 90’lık bir nüfus yoğunluğuna yer altından temin ettiğimiz suları veriyoruz. Sondajla su veriyoruz. Bu da elektrik, sondaj ve pompa gibi giderlerimizin çok yükselmesine sebebiyet veriyor. Gizli saklı, kapalı kapılar ardında fiyat sistemi belirleniyor algısı da oluşturulmak isteniyor. İnternet sitemizden Manisa’daki ve Türkiye’deki vatandaşlarımız ücretleri nasıl aldığımızı ve hangi kararları ne zaman aldığımızı, hepsini çok rahatlıkla görebilirler” dedi.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?