Mavişehir'deki taşkınlar "Kıyı Rehabilitasyon" projesiyle önlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir'de özellikle kış aylarında denizin yükselmesi sonucundaki su baskınlarını önlemek için Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi'ni hazırladı

Mavişehir'deki taşkınlar "Kıyı Rehabilitasyon" projesiyle önlenecek
16 Eylül 2020 - 18:56
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir'de özellikle kış aylarında deniz seviyesinin yükselmesinden meydana gelen taşkın riskini, uzun süredir üzerinde çalıştığı “Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi” ile önlemeyi planlıyor. Mavişehir'de halkın bilgilendirilmesi için düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Umuyorum artık sakini olduğum Mavişehir'de bu tür su baskınlarını görmeyeceğiz. Hassas bir bölge. Emin olun projeyi çok beğeneceksiniz” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir'de özellikle kış aylarında denizin yükselmesi sonucundaki su baskınlarını önlemek için Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi'ni hazırladı. Peynircioğlu Deresi yakınındaki Deniz Kent Restoran önünden başlayıp kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini de içine alarak devam eden ve 4 kilometrelik sahil hattını kapsayan proje için halkın bilgilendirilmesi toplantısı düzenlendi. Mavişehir'deki toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İZSU yetkilileri ile bölge sakinleri katıldı.
 
“Endişelerinizi gidermek için buradayız”
Toplantıda konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, geçen yıl Mavişehir'de deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı su baskınlarının yaşandığını hatırlattı. O dönem ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Tugay, “Denizin önünde gerçekten sağlam, içeri doğru devamlılığı olan, dışarıya doğru da yüksekliği yeterli düzeyde olan bir set olacak. Buna ihtiyacımız yüzde yüz. Deniz ileride daha da yükselecek. Zaten biliyorsunuz bir de alttan sızıntının olmasından dolayı belli bir alanda başa çıkamadığımız bir su birikimi var. Bu proje onun da önüne geçecek. Bunu hepimizin desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Hassasiyetleriniz olabilir. Endişelerinizi gidermek için buradayız” dedi.
 
“Mavişehir'de bu tür su baskınlarını görmeyeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise “Sorunun kökten halledilmesi için sayın Başkanımız Tunç Soyer, çok ciddi bir irade ortaya koydu. Biz de sorunu çözmek için harekete geçtik. Bu sorunu kış gelmeden bitirelim. Umuyorum artık sakini olduğum Mavişehir'de bu tür su baskınlarını görmeyeceğiz. Hassas bir bölge. Emin olun projeyi çok beğeneceksiniz. Doğru bir iş yapmaya çalışıyoruz. Bölgenin alt yapısına ve çevre düzenlemesine ne kadar önem verdiğimizi projenin detaylarını gördüğünüzde anlayacaksınız” diye konuştu.
 
“Sadece bugünü kurtarmaya yönelik değil”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak da geçen yıl deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte ortaya çıkan taşkında ciddi mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çekti. Kendilerinin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talimatıyla hızla proje çalışmasına başladıklarını ifade eden Atak, “Bu proje için ciddi bir yatırım yapacağız. Projelendirme süreci Mayıs ayının sonunda tamamlandı. Hemen arkasından acil durum ihalesine çıktık. Yapım ihalesi sonuçlandı ve gelecek hafta sahada çalışmalar başlayacak. Bu proje sadece bugünü kurtarmaya yönelik hazırlanmadı, biliyorsunuz küresel ısınmadan dolayı deniz seviyesi yükseliyor. Buranın geleceğine yönelik de bir sorun büyük ölçüde çözülmüş olacak. Çünkü yerleşim olarak deniz seviyesinin altında yaşıyorsunuz. İmalatlarda da en çok su giren bölgelerden başlayacak şekilde bir etaplama yapıldı” dedi.
 
Proje nasıl olacak?
4 kilometrelik sahil hattını kapsayan kıyı rehabilitasyon projesiyle, kış aylarındaki taşkın riskinin sona erdirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda hem deniz suyu kabarmasıyla meydana gelebilecek taşkını hem de zemin altından deniz suyu geçişini engellemek için su içi betonu yapılacak. Ön kısımdaki kaya tahkimat ise dalga etkisinden alanı korumak üzere yeniden imal edilecek. Buna rağmen yerleşim bölgelerine su geçişi olması halinde yapılan kanallar aracılığıyla alınan su, pompalanarak denize verilecek. Yağmur suyu ve deniz taşmasına bağlı olarak pompanın kapasitesi de artırılacak. Projenin, 10 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?