"Mikroplastikler, balıklarda beyin hasarlarına yol açıyor"

Ege’de “Denizel Çevrede Plastik Kirliliği Birikimi, Sosyo-Ekonomi ve Ekolojik Açıdan İncelenmesi” semineri...

"Mikroplastikler, balıklarda beyin hasarlarına yol açıyor"
18 Mayıs 2018 - 13:25

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen ‘Perşembe Seminerleri’ devam ediyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Konferans Salonunda, “Denizel Çevrede Plastik Kirliliği Birikimi, Sosyo-Ekonomi ve Ekolojik Açıdan İncelenmesi” semineri gerçekleştirildi. Semineri, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Tokaç verdi.

Mikroplastiklerin, küresel olarak okyanuslar boyunca dağıtılan küçük plastik parçacıklar olduğunu, 5 milimetreden küçük plastik partiküllerin mikroplastik olarak sınıflandırıldığı söyleyen Prof. Dr. Adnan Tokaç, “Küçük boyutları nedeniyle, zooplankton dahil deniz canlıları bünyesine alınabilir ve besin zinciri üzerinden doğrudan ve dolaylı olarak katılabilir. Bu tür gıdaların tüketiminin insanlar üzerinde kimyasal, fiziksel ve biyolojik bir tehlike arz ettiği henüz kanıtlanmış değil. Bunun yanında kesin olarak söyleyebiliriz ki balıkların beyin hasarlarına ve davranış bozukluklarına bu mikroplastikler yol açıyor” diye konuştu.

Belediyelerin genellikle çevre günleri kapsamında hayalet ağlar ile ilgili yaptığı çalışmaların yetersiz olduğundan bahseden Prof. Dr. Tokaç, “Sadece yılın belli zamanlarında yapılan etkinliklerin göstermelik olduğunu düşünüyorum. Gerçek sonuçlara ulaşabilmek için devamlılık içinde çalışılması gerekiyor. Bir proje dahilinde süreklilik göstermeyen çalışmalar ile hayalet ağlar ve diğer çevre kirlilikleriyle baş etmemiz mümkün değil” dedi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, “Üniversitemizi yeşil kampüs yapma yolunda çalışmalarımızı Rektör Hocamız Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Devam eden ve planlanan projelere büyük önem veriyoruz. Projelerimiz kapsamında kampüsümüzü özellikle pet şişe ve naylon poşetlerden olabildiğince arındırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Seminerin sonundaki soru cevap bölümünden sonra Prof. Dr. Adnan Tokaç’a Prof. Dr. Nuri Azbar tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Merve Kahramanlı- Hüseyin Akbaş-Ceren Badur / İzmir / Ege Ajans 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İsmail Durmaz: 2025, Bergama İçin Dönüm Noktası Olacak
İsmail Durmaz: 2025, Bergama İçin Dönüm Noktası Olacak
Vergide Dijital Dönüşüm: Bergamalı Müşavirlerden Yeni Döneme Uyum Çağrısı
Vergide Dijital Dönüşüm: Bergamalı Müşavirlerden Yeni Döneme...