Milli Mücadele kahramanları Sarayköy'de anıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin kahramanları anısına "Sarayköy ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı bir etkinlik ...

Milli Mücadele kahramanları Sarayköy'de anıldı
20 Haziran 2020 - 13:09

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin kahramanları anısına "Sarayköy ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı bir etkinlik düzenledi. Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan programda Sarayköy ve yöresinde Milli Mücadele döneminde yaşanılanlar anlatıldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Sarayköy Belediyesi ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde "Sarayköy ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı program gerçekleştirdi. Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan program Sarayköy Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Milli Mücadele döneminde kullanılan silah ve gereçlerin yer aldığı serginin de yer aldığı programa Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’un açılış konuşması yaptığı programda Yunan askerlerinin İzmir’i işgalinin ardından 4 saat sonra sonrasında Denizli, Bayramyeri’nde büyük bir miting yapıldığına dikkat çekti.

“Denizli çok önemli bir destan yazmıştır”

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok konuşmasında Denizli’nin milli mücadele döneminde çok önemli bir yerde bulunduğunu belirterek, sadece merkezde değil, ilçelerde de işgale karşı önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Acıpayam, Çal, Sarayköy, Tavas’ta büyük mitingler yapıldı. Denizli’de 1’i merkezde olmak üzere 7 tane Heyet-i Milliye Müdafa-ı Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyetleri kuruldu, Kurtuluş Savaşı yapılması üzerine kararlar alınır ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açmış olduğu bayrağın altında toplanılmaya başlanır. Yokluklar içinde bir mücadeledir. Denizli bu mücadelede çok önemli bir destan yazmıştır. O destanı yazan bölgelerin başında Sarayköy gelir” diye konuştu. Program kapsamında Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın konuşmasında,  15 Mayıs öncesinde Yunan işgal kuvvetlerinin İzmir’i işgal olasılığının Denizli’de öngörüldüğü ve işgale karşı belli hazırlıklar yapıldığına dikkat çekti. Pamukkale Üniversitesi öğretim Prof. Dr. Ercan Haytoğlu ve emekli öğretmen yazar Hasan Kallimci’de, Sarayköy ve yöresinde Milli Mücadele döneminde yaşanılanları anlattı.

Belediye Başkanı Özbaş: “Ne kadar gurur duysak, övünsek azdır”

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş ise, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a ve tüm destek veren ve katılan herkese teşekkür etti. Etkinlikte anlatılanları duydukça gurur ve heyecan dolu anlar yaşadığını belirten Başkan Özbaş, “Milli Mücadele 1919’da başlayıp, 1923’te cumhuriyetimizin kuruluşu ile bitmedi. Milli Mücadele hala devam ediyor. Dünya durdukça, bayrağımız dalgalandıkça bu ezanlar hiç susmayacak. Milli Mücadelemiz hiç bitmeyecek. Bize bu duyguları yaşatan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.  Bize milli mücadelede Sarayköyümüzün kahramanlığını hatırlatan, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Ne kadar gurur duysak, övünsek azdır” diye konuştu.

“Güçlü olmak zorundayız”

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, geçmişten bugüne Miryokefalon Zaferi, Kazıkbeli Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile Denizli’nin tarihsel olarak büyük bir önem arz ettiğini kaydetti. Gökoğlan, “Aziz milletimiz, kadim kentimizi Yunanlılara ayak bastırmamak üzere o dönemin en ateşli mitinglerini Denizlimizde yapmıştır. 4 yıl önce 15 Temmuz 2016’da ülkemiz işgal edilmek istenmiş, Mondros Anlaşması hayata geçirilmek istenmiştir. Ülkemiz her zaman diliminde hem ekonomi hem de tarih açısından ele geçirilmek istenmiştir,  her zaman güçlü olmamızın zorunlu olduğu ortaya çıkmıştır. Bu toplantılarımızın devamı daim olsun. Sarayköy’de, Denizli’de ve bütün ilçelerimizde ecdadımızı ve şanlı tarihimizi anlatmaya devam edelim” diye konuştu.  

Programın ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ve beraberindekiler, Sarayköy Mezarlığı’nda yer alan Milli Mücadele kahramanları Müftü Ahmet Şükrü Efendi, Adöv Ayşe ve Emin Aslan Tokat’ın mezarlarını ziyaret edip dualar okundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...