MÖTBE'de "Türkiye'nin Endemik ve Nadir Çançiçekleri Fotoğraf Sergisi"

Doç. Dr. Yıldırım: “Türkiye, Çançiçekleri için gen merkezi konumunda”

MÖTBE'de "Türkiye'nin Endemik ve Nadir Çançiçekleri Fotoğraf Sergisi"
30 Kasım 2021 - 10:15
Zeynel Yapıcı-Meral Bol-Oğuzhan Bozkurt / İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Endemik ve Nadir Çançiçekleri” fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen sergiye EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü   Prof. Dr. Aykut Güvensen, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sergide, Türkiye’de yayılış gösteren ‘Campanula’ cinsindeki Çançiçekleri tanıtıldı.

Çançiçeklerinin Türkiye’de daha fazla yayılış gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Aykut Güvensen “Sergide, Türkiye’nin toplam 65 ilinde yapılan araştırmada birçok bitki türü toplandı, hatta yeni türler keşfedildi. Bu nedenle 2014-2018 yılları arasında yapılan TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında birçok araştırmaya katılan, çok değişik habitatlarda örnekler toplayan, ekolojisini araştıran ve fotoğraflayan Doç. Dr. Hasan Yıldırım’a bu değerli çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin, diğer coğrafyalara göre çok daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güvensen “Ülkemiz kendisinden 15 kat daha büyük bir alana sahip olan Avrupa kıtasından bile neredeyse daha fazla bitki türüne sahip. Biz bu biyoçeşitliliğin yansımlarını bu sergide ortaya koymaya çalışmış olduk” dedi.

“Doğudan batıya uzanan botanik zenginlik”
Serginin 2014-2018 yılları arasında gerçekleştirilen bir araştırma ve çalışma sürecinin ürünü olduğunu belirten Doç. Dr. Hasan Yıldırım,  “Bu sergide doğudan batıya, 65 ilde yapılan bir çalışma sonucunda elde ettiğimiz, sadece Türkiye’de bulunan ve görsel güzellikleriyle ön planda olan yaklaşık 55 endemik türümüzü tanıtma fırsatı bulduk” diye konuştu. Prof. Dr. Yıldırım Türkiye’nin Çançiçekleri için gen merkezi konumunda olduğunu belirterek, dünya çapındaki yaklaşık 420 türün, 120’den fazlasının Türkiye’de bulunduğunu aktardı.

“Çançiçekleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya”
Çançiçeklerinin doğada yok olma tehlikesi içinde olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, “Her tür gibi bu türün de yok olma tehlikesi bulunuyor.  Türkiye’de yapılan madencilik çalışmaları, kayalık bölgelerde yetişen çançiçeğinin yaşadığı habitatı tamamen yok edip,  bu bitkinin yok olmasına zemin hazırlıyor. Esasında bu bir kelebek etkisi gibidir. Bu bitkilerin bir tanesinin bile ortadan kalkması ekolojik sistem içerisindeki işleyişini etkileyerek diğer canlılara da zarar verir ve zaman içinde çeşitli çevre sorunlarına yol açarak, o alanla ilgili probleme neden olacaktır. Bu dünyada her bir canlının mutlaka önemli bir rolü vardır” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kınık Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: "Çiftçimiz, Bu Yıl Pamuk ve Yemlik Mısır Ekimi Yapmalı"
Kınık Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: “Çiftçimiz, Bu Yıl...
Tuncel Ergün: Zeytinyağında Şişeleme ve Markalaşma Çok Önemli
Tuncel Ergün: Zeytinyağında Şişeleme ve Markalaşma Çok Önemli