Motosikletli kuryeler örgütleniyor!

Motosikletli kuryelerin yaşadığı problemler Radyo Trafik İzmir’de masaya yatırıldı. Sipariş yetiştirme çabası, trafikte yaşanan zorluklar, özlük haklarındaki eksiklikler ve kuryelerin talepleri “MotoKask” programında konuşuldu. Federasyon ve dernek çatıları altında toplanan motosikletli kuryeler için önümüzdeki yıl meslek odası kurulacağı bildirildi.

Motosikletli kuryeler örgütleniyor!
21 Kasım 2019 - 16:02

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu İzmir Temsilcisi Ufuk Tatar, Federasyon Başkanı Çağdaş Yavuz ve Onursal Başkan Yakup Sağlam, “MotoKask” programında Burcu Coşkunseda’nın sorularını yanıtladı. Çarpıcı açıklamalarda bulunan federasyon temsilcileri yaşadıkları zorlukları ve bu zorlukları aşmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.

“KURYELERİN ÖZEL EĞİTİM ALMASI GEREKİYOR”

Aynı zamanda Karşıyaka Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı olan Ufuk Tatar, öncelikle derneğin kuruluş amacını “Karşıyaka’da ve İzmir genelinde çalışan kuryelerin hakkını korumak ve İzmir genelindeki motosikletli kuryelerin daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak.” diye açıkladı. Daha önce ekipman vermeyen firmaların dernek kurulduktan sonra çalışanlarına ekipman desteği vermeye başladığını söyleyen Tatar, “Motosikletli kurye olmak için özel bir ehliyete gerek yok. A2 sınıfı ehliyet yeterli olabiliyor. Kuryelik yaparken adres bilmek önemli. Kuryelerin özel eğitim almaları gerekiyor, güvenli sürüş burada ön plana çıkıyor.” şeklinde konuştu.

“HIZLI OLAN KAZANIYOR”

Sadece Karşıyaka’da bin 500 kurye olduğunu aktaran Ufuk Tatar, “Hızlı olan kazanıyor, yavaş olanın işini kaybetme riski var. Bunu çözmek için çabalarımız sürüyor. Kuryelerin bir belgeye sahip olmaları gerekiyor. Yapacağımız çalışmalar sonucunda belge sahibi olmayan kuryelik yapamayacak.” dedi.

SÜRÜCÜLERDEN TALEPLERİ…

Tatar, motosikletlilerin trafikte genellikle fark edilmediğinden şikayetçi olduklarını belirterek, şu sözlerle sürücülerden isteklerini sıraladı: “Bazı sürücüler araçlarını bir anda önümüzde durduruyorlar, özellikle kapılarını açarken dikkat etmiyorlar. Sürücüler kapıyı açarken arkayı kontrol ederek açsınlar. Acil ilaç, acil kan taşıyan kuryelerimiz de var. Bu arkadaşlarımızın yetiştirme çabası daha hayati boyutta. Bunların farklı uyarıcıları olmasına rağmen yine anlamayan sürücüler var. Biraz daha dikkatli olmalarını istiyorum.”

“MOTOSİKLETLİ KURYELİK HASSAS BİR KONU”

Programa telefon bağlantısıyla katılan Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz ise mesleki yeterlilik belgesine dikkat çekti. “Motosikletli kuryelik hassas bir konu” diyen Yavuz, “Mesleğimiz maalesef Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından az tehlikeli meslekler grubuna alındı. Trafikte kaza riskimiz çok fazla, can kaybı tehlikemiz var. Taleplerimizi dilekçelerle ilgili yerlere ilettik. Bir trafik kazasında az tehlikeli meslek grubunda olunca sigorta ödemeleri ona göre oluyor. Tehlikeli meslek grubunda olunca ödenek daha fazla oluyor. Bizim mesleki hastalıklarımız inanılmaz fazla. Yıpranma payımız yüksek seviyelerde. Yıllarca bu mesleği yapamıyoruz ya da herhangi bir kaza durumunda sakat kalma riskimiz var. “Çok Tehlikeli Meslekler” sınıfına girdiğimiz zaman sigortamız en üst seviyeden yatacak, erken emeklilik şansımız olacak. Maalesef günümüzde çalıştığımız yerlerde sigortalarımız asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Bu bizim için büyük bir kayıptır. Türkiye’deki tüm motosikletli kuryelere sesleniyorum; lütfen SGK kodlarınızı kontrol edin. Motosikletli kurye olarak atanan kod üzerinden kaydınızın yapılması geleceğiniz adına çok önemli.” ifadelerini kullandı. 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLECEK

Mesleki Yeterlilik Belgesi için uzun uğraşlar sonucu bu belgeyi verme hakkını aldıklarını da bildiren Başkan Yavuz, “Türkiye’de tek yetkili olarak federasyon olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni biz vereceğiz. Her motosikletli kuryenin birer profesyonel sürücü olması için uğraşıyoruz.” açıklamasını yaptı.

“İŞVERENLER BİZE BASKI UYGULUYOR”

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz, siparişleri en kısa sürede yetiştirmek için işverenler tarafından kendilerine uygulanan baskı nedeniyle canlarını tehlikeye attıklarından söz etti. Durum böyle olunca sürekli kuryelerin bile bile trafik kurallarını çiğnediğine vurgu yapan Yavuz, “Ters yönden gidiyoruz, refüjden atlıyoruz, slalom yapıyoruz, kaldırımdan gidiyoruz. Bunlar mazeret değil ama siparişi yetiştiremediğimiz zaman ücret kaybı bizim cebimizden kesiliyor. Bazı pizza şirketleri 30 dakikada siparişi yetiştirme taahhüdünde bulunuyor. Biz buna dava açtık ve kazandık. Sonra bizimle dalga geçer gibi bu süreyi 25 dakikaya çektiler. Şimdi devam eden yeni bir davamız var.” diye konuştu. 

MOTOSİKLETLİ KURYELER MESLEK ODASI KURULUYOR

Mesleki olarak örgütlenme çabalarının sürdüğünü kaydeden Başkan Yavuz, “Bir çatı altında toplanırsak motosikletli kuryeler adına bir güç oluşturabiliriz. Önümüzdeki sene bir meslek odası kuracağız. Birilerinin emrine girmeden kendi haklarımızı savunabilecek bir birim haline geleceğiz. Her motosikletli kurye bir esnaf olacak. Bu işverenin de işine gelecek.” sözleriyle kuryelere önemli bir duyuruda bulundu.

“DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Onursal Başkanı Yakup Sağlam da telefon bağlantısıyla katıldığı programda eğitimin önemine vurgu yaptı. Sürüş eğitiminden ziyade mesleki eğitim daha da olduğunu söyleyen Sağlam, “Bir kurye günde ortalama 150-200 km yol yapıyor. Sürüş esnasında çok dikkatli olmalıyız, koruyucu kıyafetler giymeliyiz. Bunların dışında müşteriye nasıl davranılması gerektiğini de çok iyi bilmeliyiz. Düzenlediğimiz seminerlerde bunları anlatıyoruz. Dernek ve federasyonların yaptığı çalışmalar tek başına yeterli olmuyor. Devletimizden de destek bekliyoruz. İşverenlerin de çalıştırdıkları kuryelere önem vermesi gerekiyor.” dedi.

İZMİRLİ KURYELERE ÇAĞRI…

Son olarak söz alan Karşıyaka Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Ufuk Tatar, kuryelere şöyle seslendi: “Aktif çalışan motosikletli kuryeler sigortalarının 832102 No’lu kod üzerinden yapılıp yapılmadığını kontrol etsinler! Sigortasız çalışanlar varsa bize 0507 153 0808 numaralı dernek telefonumuzdan ulaşabilirler. Herkes kendi hakkını savunsun, trafikte dikkat edelim, biz özen gösterirsek diğer sürücüler de dikkat eder. Yüzde 100 kaza riski olduğunu düşünerek trafiğe çıkalım. “

Haber: Hakan Taşyaran / Radyo Trafik İzmir

Radyo Trafik İzmir’i Takip Edin

İnternetten dinlemek için:  http://radyotrafik.com/izmir

Twitter/radyotrafik35

Facebook/radyotrafikizmir

Instagram/radyotrafikizmir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...