Nörolojik Bayılma (Senkop) Yaşa Bağlı Artış Gösteriyor, Uzmanlar Uyarıyor!

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, yaş ilerledikçe senkop riskinin arttığını vurguladı. Senkopun nedenleri, tanı yöntemleri ve tedavi seçenekleriyle ilgili detaylar paylaşıldı.

Nörolojik Bayılma (Senkop) Yaşa Bağlı Artış Gösteriyor, Uzmanlar Uyarıyor!
26 Ağustos 2024 - 14:02

Uzmanı Uyardı!

Yaşa Bağlı Olarak Nörolojik Bayılma Riski Artabilir!

Beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı haline senkop denildiğini belirten uzmanlar, tansiyon, kalp problemleri ve stres gibi faktörlerin buna neden olabileceğini söylüyor.

Kadınlarda Senkop Riski Daha Yüksek

Araştırmalara göre kadınlarda senkop riski biraz daha yüksek olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Senkop yaşa bağlı olarak sıklığı artabilir, özellikle ileri yaşlarda daha sık karşılaşılabilir.” dedi. Senkopun tanısı için detaylı bir muayene yapılması ve çeşitli testler uygulanması gerektiğini de dile getiren Dr. Şalçini, tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, kalp pili gibi cihazların kullanımı ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabileceğini aktardı.

Senkopun Tanısı İçin Gerekenler

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, senkop olarak adlandırılan nörolojik bayılmalara ilişkin bilgi paylaştı.

İleri yaşlarda nörolojik bayılmalar ile daha sık karşılaşıldığını belirten Dr. Şalçini, senkopun beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı hali olduğunu ifade etti. Dr. Şalçini, “Bayılma veya senkop oluşma nedenleri arasında düşük tansiyon, kalp problemleri, hipoglisemi (şeker düşüklüğü), dehidrasyon ve stres gibi faktörler yer alabilir.” dedi.

Senkop vakalarının kadın ve erkeklerde görülme sıklığının benzer olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Şalçini, “Ancak bazı araştırmalar kadınlarda senkop riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor. Senkop yaşa bağlı olarak sıklığı artabilir, özellikle ileri yaşlarda daha sık karşılaşılabilir.” şeklinde konuştu.

Senkopun Tanısı İçin Yapılması Gerekenler

Nörolojik hastalıklar bayılmaya neden olabilir ve bu durum uzmanlık gerektiren bir konudur. Dr. Şalçini, senkopun belirtileri arasında baş dönmesi, bulanık görme, terleme, bulantı, bayılma hissi, ve kulak çınlaması gibi belirtiler yer alabileceğini söyledi.

Senkopun tanısı için genellikle detaylı bir muayene yapılması ve çeşitli testler uygulanması gerektiğini de dile getiren Dr. Şalçini, tanı konulabilmesi için gerekli olabilecek aşamaları şöyle açıkladı:

  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Elektroensefalogram (EEG)
  • Beyin görüntülemeleri (MR)
  • Beyne kan akım sağlayan damarların doppler ultrasonografi ile görüntülenmesi
  • Kan testleri
  • Kardiyak ritm veya tansiyon holter monitörizasyonu

Tedavi Kişiye Özel Planlanır

Senkop, bir kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Özellikle tekrarlayan bayılmalar yaşam kalitesini düşürebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Tedavi edilebilir olup, senkop nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, kalp pili gibi cihazların kullanımı ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabilir. Tedavi planı, bireyin durumuna ve senkopun altında yatan nedenlere göre belirlenir. Kesin bir tedavi planı için uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir, Son 20 Yılın En Sıkıntılı Yazını Geride Bıraktı: Kritik Yangın İstatistikleri Açıklandı
İzmir, Son 20 Yılın En Sıkıntılı Yazını Geride Bıraktı:...
İzmir Körfezi İçin Çözüm Arayışı: Ege Üniversitesi'nde Önemli Toplantı
İzmir Körfezi İçin Çözüm Arayışı: Ege Üniversitesi'nde...