O fotoğraf rastgele seçilmedi!

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullandığı fotoğrafın gazetecilik etiğine aykırı olduğunu söyledi.

O fotoğraf rastgele seçilmedi!
15 Haziran 2021 - 23:53

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Kullanılan fotoğraf etik ilkelerle bağdaşmıyor”

Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullanılan fotoğrafın gazetecilik etiğine aykırı olduğunu belirten uzmanlar, “Bu fotoğraf, gazetecilik etiğinin nasıl hiçe sayıldığını gösteriyor.” dedi. “Gazetecilik her şeyden önce olguların doğru biçimde aktarılmasını ve görsellerle yansıtılmasını gerektirir” diyen uzmanlar, “Haberde objektiflik yetmez, fotoğraf seçiminde de objektif olmak şarttır. Bir ülke liderini diğer ülke liderinden daha aşağıda bir pozisyonda temsil etmek, okurların olayları doğru anlamasına hiçbir katkı sağlamaz.” uyarısında bulunuyor.

 Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullandığı fotoğrafın gazetecilik etiğine aykırı olduğunu söyledi.

O fotoğrafın rastgele seçilmediği anlaşılıyor…
Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullandığı fotoğraf, gazetecilik etiğinin nasıl hiçe sayıldığını gösteriyor. Neden? Öncelikle fotoğraf haberi tamamlayan, onu destekleyen bir unsurdur. Haberi anlatması gerekir. Oysa Financial Times’ın ana haberi NATO görüşmelerine ilişkin genel bir haber. Seçilen fotoğrafın haberle dolaylı bir ilişkisi var. Ayrıca, görüşmelere ilişkin onlarca fotoğraf içinden bu fotoğrafın rastgele seçilmediği de anlaşılıyor.” diye konuştu.

Geçmişte de fotoğraf tercihleri eleştiri konusu oldu
Liderlerin görüşmelerine ilişkin fotoğraf tercihlerinin geçmişte de çok defa eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Örneğin dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile ABD Başkanı Bill Clinton fotoğrafını hatırlayınız. O fotoğrafta Ecevit, sanki Clinton’un karşısında el pençe divan duran bir tarzda durmakla eleştirilmişti. Oysa Ecevit, sadece nezaketinden böyle davranıyordu.” dedi.

Bunu kabul etmek mümkün değildir
Financial Times’ın editöryal anlamda kötü bir tercihte bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Fotoğrafla iki ülke arasında eşit bir ilişkiyi öne çıkarmak yerine adeta egemen-bağımlı ilişkisi kurmuş, fotoğrafla bir ülke simgesel anlamda küçük düşürülmüş. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Gazetecilik her şeyden önce olguların doğru biçimde aktarılmasını ve görsellerle yansıtılmasını gerektirir. Haberde objektiflik yetmez, fotoğraf seçiminde de objektif olmak şarttır. Bir ülke liderini diğer ülke liderinden daha aşağıda bir pozisyonda temsil etmek, okurların olayları doğru anlamasına hiçbir katkı sağlamaz.” diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?