Odeabank'ın eşitlikçi bakış açısıyla yorumlanan "Eşit Masallar" tiyatro sahnesinde

Odeabank’ın kadın-erkek eşitliği kavramına dikkat çekmek amacıyla geliştirdiği ve hem çocuklardan hem de ebeveynlerden büyük ilgi gören Eşit Masallar projesi, şimdi tiyatro sahnesine çıkmaya hazırlanıyor...

Odeabank'ın eşitlikçi bakış açısıyla yorumlanan "Eşit Masallar" tiyatro sahnesinde
14 Ekim 2021 - 14:53
Odeabank’ın kadın-erkek eşitliği kavramına dikkat çekmek amacıyla geliştirdiği ve hem çocuklardan hem de ebeveynlerden büyük ilgi gören Eşit Masallar projesi, şimdi tiyatro sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Can Yayınları iş birliğiyle eşitlikçi bir dille yeniden yorumlanan dünya klasiklerinden beş masal, bu kez çocuk oyunu olarak tiyatroya uyarlandı.

Eşit Masallar, ilk kez, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde Alan Kadıköy’de seyirci ile buluşacak.  
TÜRKİYE'nin genç, yenilikçi ve dinamik bankası Odeabank tarafından geliştirilen ve kadın-erkek eşitliği bakış açısıyla yeniden yorumlanan “Eşit Masallar” şimdi tiyatro sahnesinde. Çocuklar ve ebeveynler tarafından büyük ilgi gören Eşit Masallar projesindeki kahramanlar Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens bu kez bir tiyatro oyunu olarak kaleme alınan yeni maceralarında kalıplaşmış yargıları yıkacak. Beş masalın kahramanlarının aynı sahnede buluşacağı oyunda, yeniden yorumlanan hikayelerle toplumsal cinsiyet eşitliği, doğa ve çevre konularına dikkat çekilecek.  

Eşit Masallar oyununda kahramanlarımız “Kötü Vezir Vezveze” tarafından kandırılmak isteniyor. Ancak dünyadaki bütün bilmecelerin cevaplarını bilen akıllı prenses ve iyi kalpli prens başta olmak üzere masal kahramanlarının sayesinde Vezveze’nin planları suya düşüyor. Vezir olmak için yarışmanın düzenlendiği baloda tüm kahramanların ortak amacı yaşadığımız dünyayı ve doğayı korumak.

Yazar Müge Mor Hercihan tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmenliğini Deniz Yeşil Mavi’nin yaptığı Eşit Masallar oyununda  Aykut İspir, Büşra Saraç, Mehmet Küçük, Mukaddes Kurmuş İspir, Rüya Erdoğan, Şükrü Veysel Alankaya, Tolga Kayrak, Tuna Gür Coşkun rol alıyor.

Mert Öncü: Eşitlik kavramını sahneye taşıdık
Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, geçen yıl Aralık ayında başlattıkları ve her kesimden beğeni toplayan Eşit Masallar projesinin tiyatro oyunu olarak sahneye taşınmasıyla ilgili şunları söyledi: “Kadın-erkek eşitliği bakış açısıyla yeniden yorumlanan Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens masal kitapları büyük ilgi ile karşılandı. Eşit Masallar projesine başladığımız tarihten bu yana 310 bin kişiye kitaplarımızı ücretsiz olarak hediye ettik. Web sitemiz üzerinden dijital kitaplarımız 200 bin kez görüntülendi.Çocuklardan, ailelerinden ve eğitimcilerden bizi motive eden olumlu geri bildirimler aldık. Eşitlik, temel bir insan hakkı olmasının yanı sıra aynı zamanda toplumların sürdürülebilir kalkınması açısından da önemli. Banka olarak projeye başlama amacımız, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını küçük yaşlardan itibaren çocukların zihinlerine doğru ve pozitif bir şekilde yerleştirmek, anne babalar arasında da konuyla ilgili farkındalık yaratmaktı. Aldığımız olumlu tepkiler de doğru bir noktaya parmak bastığımızı gösterdi. Bu kez eşitlik kavramını çocuklara tiyatro sahnesinden aktaracağız. “ 
İstanbul Tiyatro Festivalinde bir Yenilik: Odeabank sponsorluğunda “Bu İşte Bir Kadın Var” Teması

İKSV tarafından düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden biri de tamamı kadınlar tarafından üretilen oyunların bir araya geldiği, kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" teması. Bu tema altında yer alan Eşit Masallar, Yüzleşme, Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor ve Kendine Ait Bir Oda oyunları Odeabank’ın tema sponsorluğunda seyirciye sunulacak.   “Bu İşte Bir Kadın Var” teması Odeabank sponsorluğunda 2 ayrı panele de ev sahipliği yapacak. Sahnenin Eşitliği, Eşitliğin Sahnesi isimli panelin yanı sıra Çocuk anlatılarında eşit bir yol nasıl bulunur? başlıklı panel de festival takipçilerinin ilgisine sunulacak.

Tiyatro eleştirmeni, gazeteci-yazar Bahar Çuhadar moderatörlüğünde; Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, oyun yazarı ve yönetmeni Firuze Engin ve Odeabank’ın katılımıyla gerçekleşecek olan ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tartışılacağı “Çocuk Anlatılarında Eşit Bir Yol Nasıl Bulunur?” paneli 23 Ekim Cumartesi saat 16:00’da Arter Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Paneller ücretsiz gerçekleştirilecek olup IKSV web sitesinden rezervasyon yaptırılması gerekmektedir.

Oyunların biletleri ise Passo’dan satışa sunulmaktadır.

Oyunun künyesi:
Proje sahibi:                                           Odeabank
Oyun adı:                                               Eşit Masallar
Oyun süresi:                                           30 dakika 
Oyun yaş grubu:                                     5-10 yaş
Oyununu uyarlayan:                               Müge Mor Hercihan
Yönetmen:                                              Deniz Yeşil Mavi
Yönetmen yardımcısı:                             Deniz Özbay 
Oyuncular:                                              Aykut İspir, Büşra Saraç, Mehmet Küçük, Mukaddes Kurmuş İspir, Rüya Erdoğan, Şükrü Veysel Alakaya, Tolga Kayrak, Tuna Gür Coşkun
Dekor ve kostüm:                                    Sibel Tomaç
Dramaturg:                                              Yelda Özdeş
Pedagog:                                                Sümeyye Nur Karakoç Türkoğlu 
Işık efekt:                                                Erdem Çınar
Enstrüman:                                             Tolga Kayrak
Hareket düzeni:                                      İbrahim Ulutaş 
Müzik:                                                     Çağrı Özgür Hün 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...